Öğrenci Kariyeri Banner

10000 Saat Kuralı ile Her Konuda Uzmanlaşmak Mümkün!

10000 Saat Kuralı ile Her Konuda Uzmanlaşmak Mümkün!

10000 saat kuralını daha önceden duymamış olanlar ve merak edenler için tanımlamak gerekirse Malcolm Gladwell’in de yer verdiği gibi “Bir işte uzman olmak için harcanması gereken zaman dilimi” diyebiliriz. Tabii ki bu uzmanlık durumu pratik yapmaya, pekiştirmeye ve öğrenilen bilgileri etkili biçimde de kullanmaya bağlı olmakla beraber birçok konu için 10000 saat kuralı geçerli diyebiliriz. Bir ömür gibi gelen bu süre aslında yaklaşık olarak 417 güne denk bir zaman dilimidir. Gelin bu konuda kimler neler demiş bir göz atalım. 

sıkıcı başarısız öğrenme süreç


Bir amaç uğruna yapılan pratikler bütünlüğü göz önüne alındığında ilk aşama, hangi konuyu öğrenmek istediğinize karar vermek ve adım atmaya başlamak şeklindedir. Daha sonrasında ise Josh Kaufman’ın da TedxCSU konuşmasında değindiği gibi ilk 20 saat herhangi bir konuyu nasıl öğrendiğimizle geçmektedir.

 

başarı


İlk başlarda öğrenmenin hızlı olduğu su götürmez bir gerçektir. Sonrasında yavaşlayan bir hızda devam eden öğrenme sürecinin 1000 saati sonrasında öğrenmeye başladığınız konuda aynı zamanda iyi olmaya da başlayabilirsiniz. Günlük hayata denk getirmeye çalışırsak, günde 8 saatlik bir öğrenim ile 4 aylık bir süreye denk gelmektedir. Eğer günde 6 saat olarak düşünürseniz yaklaşık 5.5 aylık bir sürede aynı noktaya ulaşabilirsiniz.


10000 saate ulaşmak için ise yaklaşık olarak bir seneyi 50 hafta kabul ettiğimizde ve günde 4 saatlik zaman dilimleri ile 1 haftada 5 gün bu yöntemi uyguluyor isek 10 yıl içerisinde uzmanlığa erişebiliriz. Eğer günde 8 saatten haftanın her günü uygular iseniz maksimum 4 senede uzmanlaşıyor olacaksınız. Aslında bu çok da yabancı gelmedi değil mi? Okulların haftanın 5 günü 8 saat boyunca ders işlemeleri, üniversitelerde yaklaşık 4 sene boyunca lisans eğitimi verilmesi gibi...

10000 saat kuralı ile ilgili olarak daha çok şey öğrenmek için önceden yazılmış olan yazımıza göz atabilir, bahsi geçen Josh Kaufman’ın Ted videosuna buradan ulaşabilir, hakkında konuşulan Kolay Değil podcastini buradan dinleyebilir ya da Malcolm Gladwell’in Outliers kitabını edinebilirsiniz. 

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere.


Bekem Yasemin Çatak

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Bekem Yasemin Çatak..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.