Öğrenci Kariyeri Banner

Work And Travel Nedir?

Work And Travel Nedir?
Şimdi sizin aklınızda 2 soru işareti var. Bir; WAT nedir? İki; neden yapılır?

work-and-travel

1)WAT nedir?
-WAT 18-25 yaş arasındaki üniversite öğrencilerinin ABD hükumetinin resmi izni ile çalışma ve seyahat olanağı sunarak dünyanın değişik yerlerinden üniversite öğrencilerinin yaz tatilleri boyunca Amerika’da çalışıp İngilizcelerini geliştirme imkanları buldukları, dünyayı ve farklı kültürleri tanımalarını sağlayan bir öğrenci kültürel değişim programıdır.

WAT programı Amerika’yı turist gibi değil içinden biri gibi yaşamanızı ve anlamanızı sağlayan ve bunu yaparken de Amerika’da çalışarak kendi paranızı kazanma, dil pratiği yapma ve seyahat etme imkanı tanır.

Üniversite öğrencileri yaz tatillerinin uzunluğu ölçüsünde 3-4 ay süreyle Amerika’da çalışıp, vizelerinin bitim tarihinden 28 gün sonrasına kadar Amerika'da kalıp gezebilirler.

watbanner-2

2)Neden yapılır?
Work And Travel belki de size hayatınızda ilk defa yaşayacağınız deneyimleri tattıracak. Neler mi? Örnek verecek olursak belki ilk defa bir patronunuz veya mesainiz olacak, belki ilk defa yurt dışına çıkacaksınız ve belki de ilk defa kendi kazandığınız para ile ayakta kalmaya çalışacak, sorumluluk ve insiyatif sahibi olarak gerçek hayatta da yüzleşmek zorunda olduğunuz birçok sorunla kendiniz yüzleşmek zorunda kalacaksınız.

Amerika’da kaldığınız 4 ay boyunca İngilizcenizi geliştirecek ve var olan İngilizce bilginizi gerçek hayatta uygulama fırsatını bulacaksınız. İngilizce konuştukça yabancı dilinize olan güveniniz artacak ve her ortamda kendinizi İngilizce olarak ifade eder hala geleceksiniz. Bu güven sayesinde pratik yeteneğiniz artacak ve yabancı dil korkunuzun yok olmasını sağlayacaktır.

İleriye dönük kariyeriniz için birikim sahibi olacaksınız. Bu birikim gerek maddi anlamda gerekse tecrübe anlamında gelecekte birçok alanda sizin rakiplerinizin birkaç adım önünde olmanızı sağlayacaktır. Yurtdışında iş tecrübesi elde edecek ve böylece CV’nize de yeni bir değer katacaksınız. Bir düşünün, daha öğrenciyken CV'nizde çalışmış olduğunuz Amerikan şirketlerinin isimleri ve referansları olacak! Bu gerçekten de çok önemli bir avantaj.

Ama unutmamak gerek ki WAT'ın sunduğu imkanlardan yararlanabilmek için kişinin kendi çabası ve isteği çok önemlidir.

Programa Kimler Katılabilir?
*Lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak (18-26 yaş)
*En az intermediate seviyesinde İngilizceye sahip olmak
*Minimum 2.00 (4 üzerinden) not ortalamasına sahip olmak
Tabii not ortalaması bazı durumlarda istisnai olabiliyor. Her yıl 2.00’ın altında not ortalamasına sahip olup vize alan ve programa katılan öğrenciler olmuştur. Ancak not ortalaması 2.00’ın altında olan öğrencilerin vize görüşmeleri sırasında not ortalaması ile karşılaşabilecekleri herhangi bir soruya iyi bir İngilizce performansı ile cevap vermeleri ve durumu net bir şekilde ifade edebilmeleri gerekmektedir.

*Ve tabii ki de farklı kültürlerle birlikte yaşayacağından dolayı uyumlu olması gerek.

WAT'ta Nerelerde Çalışabiliriz?
Genellikle tecrübe gerektirmeyen mesleklerde çalışabilirz. Bunlar;

Housekeeping: Oda temizleyicisi diyebiliriz. Çok İngilizce beklentisi yok
Laundry: Odalardaki kirli havlu ve çarşafları temizleyip, ütülenme işidir. Çok İngilizce beklentisi yoktur.
Reception: Müşteri karşılama, telefonlara bakma, oda anahtarı verme/alma gibi işleri yapar. İleri İngilizce seviyesi bekleniyor.
Server: Bildiğimiz garson. Saatlik ücreti düşük ama bahşişi yüksektir. İyi İngilizce beklentisi var.
Busser: Garson yardımcısı. Masaları temizler ya da yeni servis açar. Çok İngilizce beklentisi yok.
Host/Hostes: Müşteriyi karşılar, rezervasyonu varsa onu oraya yönlendirir. Güleryüz ve iyi İngilizce beklentisi var.
Cashier: Ödemeleri alırlar. Ortalama-iyi arası İngilizce beklentisi var.
Kitchen Helper: Mutfaktaki meyve/sebze gibi malzemelerin kesilmesi, doğranması gibi işler yapar. Orta seviye İngilizce yeterlidir.
Dishwasher: Kirli tabakları falan yıkayıp yerine yerleştirme görevini üstlenir. Orta seviye yeterlidir.
Crew Member: Fast food restoranlarında rotasyon oyuncusu. Bir bakmışız mutfakta bir bakmışız kasada. Sağı solu belli olmaz. Orta-iyi İngilizce beklentisi var.
Bartender: Barmenin yardımcısı. Ortalama bir İngilizce ister
Park Attendant: Parkın standlarında durarak müşteriye bilgi veren bir iştir. Orta-iyi İngilizce beklentisi var.
LifeGuard: Cankurtaran. İş başlangıcından önce 2-3 günlük teorik ve pratik eğitimlerin ardından gerçekleştirilen yazılı ve fiziki sınavları geçerek sertifika alınması şarttır. İyi İngilizce beklentisi var.
Ride Operator: Parktaki aletlerin kemerlerini bağlamak, güvenliğini sağlamak gibi görevi var. Ortalama bir İngilizce ister.
Retail: Hediyelik eşya ve benzeri eşyaların satışından sorumludur. Genellikle iyi İngilizce beklentisi var.
Cashier: Kasiyer. İyi İngilizce ister.

57ed09ff67b0a91bbc34c3e3

BAŞVURU VE KAYIT SÜRECİ
Work and Travel Programı için uygun koşullardaki her bir katılımcı kayıt işlemlerini dilerse acentalara giderek, dilerse online olarak gerçekleştirebilir.

Erken Kaydın Önemi: Work and Travel sürecini doğrudan etkileyen en önemli etken başvuru tarihidir. Work and Travel kayıt işlemleri Eylül ayından Nisan ayına kadar devam eden bir süreci kapsasa da, programa erken kayıt olan öğrenciler; erken kayıt indirimlerinden faydalanabilir, çok daha fazla iş seçeneği görebilir, işine erken yerleşip, erken tarihte vizeye giderek uçak biletlerini daha ekonomik olarak temin edebilirler.

İngilizce Mülakat: Work and Travel Programına kayıt olmak isteyen her adayın İngilizce seviyesi konuşma bazlı olarak Intermediate düzeyde olmak durumundadır. Katılımcılar kayıttan önce ofislerimizde veya online olarak sözlü- ingilizce mülakatlara gireceklerdir, yeterli görüldükleri takdirde kayıt işlemleri gerçekleşecektir.

Kayıt Evrakları:
Başvuru Formu
Online CV

AMERIKA'DAKİ İŞİNİZ NASIL BELİRLENİR?
Kayıt aşamasını tamamlayan her katılımcının beklenti ve önceliklerinin belirlenmesinin ardından iş yerleşim aşamasına gelinir. Bu aşamada her bir aday, danışmanların da gerekli yönlendirmeleri sonucunda kendi tercih etmiş olduğu işverenler tarafından değerlendirilerek işine yerleştirilir.

Sistemde %100 iş ve %100 konaklama garantisi ile işe yerleşen her öğrenci, kendisine yöneltilecek iş teklifinde işiyle ve konaklmasıyla alakalı bütün detayları net bir şekilde görebilir.

Amerika'daki işiniz, istek ve beklentileriniz göz önünde bulundurularak, yüz yüze veya İnternet ortamında Skype üzerinden yapılacak canlı görüşmeler sonucunda belirlenir.

ONLINE PLACEMENT

Bu yerleşim türünde her öğrenci Sponsor yetkilileri ile Skype üzerinden bir mülakat gerçekleştirir. Yapılan görüşmeler sonucunda her bir katılımcı için kaydedilen görüşme videolarının bulunduğu online profiller oluşturulur. Oluşturulan bu profillerin, katılımcıların tercih ettikleri işverenler tarafından değerlendirilmesi sonucu işe yerleşimleri gerçekleşir.

UNUTMAYIN!

Work and Travel programına katılarak kendinizi yeni ve heyecan verici bir deneyimin içinde bulup, farklı kültürlerin her an daha yakınlaştığı dünyamızda bu yöndeki kabiliyetlerinizi geliştirme fırsatı elde edeceksiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

1 Yorum

  • Hüseyin  BUĞANLİ

    Gayet güzel açıklanmış teşekküreler

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.