Öğrenci Kariyeri Banner

Milyonlarca Kişi Tarafından Kullanılan Görüntülü Konuşma Uygulaması Kullanıcı Verilerini Sızdırdı!

Milyonlarca Kişi Tarafından Kullanılan Görüntülü Konuşma Uygulaması Kullanıcı Verilerini Sızdırdı!

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan görüntülü konuşma uygulaması, veri sızıntısı ile büyük bir skandalın altına imza attı. 

Günümüzde insanların görüntülü olarak iletişim kurabilmesine imkân tanıyan çok sayıda uygulama mevcut. Bu uygulamalardan biri çok büyük bir skandal ile gündemde. JusTalk isimli hizmetin aylardır milyonlarca kullanıcının verilerini sızdırdığı ortaya çıktı.

Akıllı telefon kullanıcıları arasında oldukça popüler bir hizmet olan JusTalk'un sunucularından bir tanesini şifresiz olarak aylarca açıkta bıraktığı öğrenildi. Bu, büyük bir veri tabanının kötü niyetli kişiler tarafından kolayca erişebileceği anlamına geliyor.

Tehdit Ederek Fidye İstediler!

Görüntülü iletişim kurma platformunun dünya genelinde 20 milyon kullanıcısı var. Hizmetin normal sürümünün yanı sıra çocuklar için geliştirdiği JustTalk Kids isimli versiyonu da mevcut. Şirket, her iki uygulamanın da uçtan uca şifreli olduğunu söylüyor.

Platformun web sitesinde yalnızca sizin ve iletişim kurduğunuz kişilerin mesajları görebileceği, JusTalk ekibinin bile verilere erişemeyeceğini iddia ediyor. TechCrunch'taki habere göre bu doğru değil. Söz konusu JusTalk veri sızıntısı, güvenlik araştırmacısı Anurag Sen tarafından ortaya çıkarıldı.

Bir bulut sunucusunda barındırılan veri tabanında yüzlerce GB veri mevcut. Bu verilere erişmek için yalnızca sunucunun IP adresini bilmek yeterli. Bir web tarayıcısına sunucunun IP adresini yazarak yüzlerce GB verinin yer aldığı sunucuya erişilebiliyordu.

Verilerin iddia edildiği gibi uçtan uca şifrelenmediği ortaya çıkmasının ardından veri tabanı kapatıldı. Bu zamana kadar kaç kişinin özel mesajlarının açığa çıktığı henüz bilinmiyor. Açığı keşfeden bir kişinin verileri yayımlamakla tehdit ederek fidye istediği ortaya çıktı. JusTalk'un fidyeyi ödeyip ödemediği konusunda henüz bir bilgi yok.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.