Öğrenci Kariyeri Banner

Markalar ve Mitoloji

Markalar ve Mitoloji
Jack Trout bir sözünde der ki “Alabileceğiniz en önemli pazarlama kararı, bir ürüne ne ad vereceğinizdir.” Günümüz dünyasında birçok şirket ya da firma faaliyette bulundukları pazarda tanınmak, deneyimlenmek, itibar kazanmak veya müşterilerin gözünde itibar sahibi olmak ister. Şirketlerin bu amaçlara ulaşabilmeleri ''markalaşmak'' yolundan geçer. Doğru bir marka adı seçmek, firmayı pazarda yarıştığı diğer firmalardan bir adım öne çıkartarak daha avantajlı bir konuma getirecektir.

Bu yazımızda faaliyet gösterdikleri alanlarda adlarından sıkça bahsettiren ve marka adlarıyla mitolojiyi birleştirerek sektörün enleri haline gelmiş markalardan bahsedeceğiz.

Versace

medusa

"Modanın güneşi ve modanın ayı" olarak adlandırılan iki kardeşin yarattığı Versace, markanın kurucusu olan Gianni Versace 1978 yılında kurulmuştur. Helenistik miras ve mitoloji, markanın en büyük ilham kaynakları oldu. Marka, Medusa ile ilgili düşünmeye başladığı zamanlar Gianni Versace ilk gençlik yıllarına kadar uzanmaktadır.

Kraliçe veya hanım yönetici anlamına gelen Medusa, bir zamanlar kainatın güzellik sembolüyken; Poseidon’un gönlünü ona kaptırmasıyla Athena tarafından lanetlenerek, Yunan mitolojisinde kendisine bakan herkesi taşa çeviren, saçları yerine zehirli yılanlar bulunan, lanetli, güzel, dişi bir canavara dönüşmüştür.

Gücü, kuvveti ve güzelliği temsil eden bu figürü marka logosu olarak benimseyen Versace, tasarımlarında ikonlaşmış İtalyan izleri ile mitolojiyi harmanlayarak tüketicilerin aklını başından alarak güçlü deneyimler sunan bir markadır.

Nike

Zafer-Tanricasi-Nike_1600

Tam bir gençlik ikonu olan Nike, dünyanın en önde gelen spor markalarından biridir.

Nike, markalaşmasının perde arkasında mitolojinin yeri oldukça değerlidir. Markanın adı Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası olarak bilinen ‘’Nikea’’ dan gelmektedir. Markanın logosu zafer tanrıçası Nikea’nın uçuşunu simgelemektedir.

Starbucks

2

İlk Starbucks mağazası 1971 yılında Jerry Baldwin, Zev Siegel ve Gordon Bowker tarafından kurulmuştur. 1982 yılı marka için dönüm noktası olan bir tarih. Markanın bugünkü sahibi olan Howard Schultz, 1982 yılında şirkette pazarlama yöneticisi olarak göreve başlıyor. Howard Schultz markanın adını Herman Melville’in ‘’Moby Dick’’ romanındaki ‘’Starbuck’’ karakterinden esinlenerek oluşturmuştur. Kahramanımız Starbuck aynı zamanda Kaptan Ahab’ın en yakın arkadaşı ve sıkı bir kahve dostuydu.

Yıllar geçtikçe bazı değişikler yaşayan marka logosunda bulunan deniz kızını andıran kadın figürü Yunan mitolojisindeki Siren’den gelmektedir. Sirenum scopuli denen bir adada yaşadıklarına inanılan Sirenler, denizcileri güzellikleriyle ve söyledikleri şarkılarıyla büyüleyip kayalıklara sürükleyerek öldüren, daha sonra da onları yedikleri söylenen deniz yaratıklarıdır.

GoodYear

3

Marka logosunu mitolojiden esinlenerek oluşturan bir diğer marka GoodYear. GoodYear’ın logosunda bulunan kanatlı ayakkabı figürü, Yunan mitolojisindeki en hızlı tanrı olan Hermes’in ayakkabıları olarak bilinmektedir.

Haberci tanrı Hermes, efsanelerde daima kanatlı ayakkabıları ve başlığıyla anılmaktadır.

Maserati

4

Şıklığı ile göz dolduran, araba tutkunları için eşsiz bir öneme sahip İtalyan efsanesi Maserati. Maserati’nin logosunun adı Triente'dir. Bu sembol, Maserati otomobillerin her başarısına eşlik ederek, markanın ve tasarımının, performans ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ayrılmaz bir parça olmuştur. Maserati tarihindeki ikonik bu sembol, Bolonya’da Maggiore Meydanı’nda yükselir. Maserati Tridente logosu olan 3 başlı bu mızrak deniz tanrısı Neptün’ün tuttuğu mızraktır. Kurulduğu dönemden beri kullanılan bu sembol, hem Bologna’yı hem de markayı sembolize eder.

Pegasus

5

Yunan mitolojisinde büyük bir yere sahip, ölümsüz kanatlı beyaz bir at olan Pegasus, Pegasus Airlines tarafından hem marka isminde hem de markanın logosunda kullanılmıştır.

Tulpar Air

6

Türk Mitolojisi'nde kanatlı, gök renkli atı olan Tulpar da birçok marka ve ürüne ilham kaynağı olmuştur.

tulpar_001

Bu ürünlerden ülkemiz için en önemlisi kuşkusuz Otokar'ın TSK için ürettiği Tulpar isimli tanktır.

 

Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.