Kelime kutusu hazırlamak da hazırladıktan sonra onunla pratik yapmak da oldukça eğlenceli! Bilmediğiniz ve öğrenmek öğrenmek istediğiniz dilde bir tarafına, diğer tarafına da Türkçesini; şayet ikinci yabancı dilinizi (veya üçüncü ,dördüncü …)öğreniyorsanız bir tarafına birinci yabancı dilinizde diğer tarafına ikinci yabancı dilinizde yazarak kutunuzu oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda bu kutuları haftalık veya aylık da yapabilirsiniz. Örneğin Haziran ayında 50 kelime ezberlemek istiyorsunuz. Bu 50 kelimeden oluşan kutunuzu hazırladınız ve Haziran ayının sonunda bu kelimeleri ezberlediniz. Ardından Temmuz ayı geldiğinde kutunun içeriğini değiştirebilir, hatta bunu bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.
2)Öğrenmeye çalıştığınız kelimeleri kağıtlara yazıp evinizin çeşitli yerlerine asın!
Öğrenmeye çalıştığınız kelimeleri kağıtlara yazıp bunları evin çeşitli yerlerine asmak oldukça pratik bir fikir. Bu kağıtları özellikle sürekli göz önünde bulunacakları yerlere asarsanız bu uygulama çok daha yararlı olacaktır!
3)Ezberlemeye çalıştığınız kelimelerle hikaye yazın
Bu yöntemin işe yaramasının nedeni ise kelimeleri cümle içinde kullanmaya çalışmanızdır. Öğrendiğiniz bir kelimeyi nasıl kullanacağınızı bilmezseniz o kelimeyi bilmenizin hiçbir anlamı kalmaz. Bu durumu önlemek için de kısa hikayeler yazmak oldukça mantıklı. Hikayelerinizin edebi hatta mantıklı bile olmasına gerek yok. Önemli olan bunu yaparken keyif almanız ve kelimeleri ezberleyip nasıl kullanıldıklarını öğrenmeniz.
4)Evinizdeki eşyaların üstüne, o eşyaların öğrenmeye çalıştığınız dildeki karşılığını yazıp yapıştırın!
Bu uygulama, listemizdeki en işe yarayan ama aynı zamanda en kısıtlı uygulama. Çünkü maalesef evinizde üstüne adını asabileceğiniz şeyler oldukça kısıtlı. Fakat bu uygulama sayesinde o eşyayı her kullandığınızda ismini okuyacağınızdan kelimeyi unutma imkanınız oldukça düşük.
Özgün İçerik: Ayşe Atar