Öğrenci Kariyeri Banner

Güvendiğiniz Dağlara Kar Mı Yağıyor?

Güvendiğiniz Dağlara Kar Mı Yağıyor?

Bir ihtiyacınızı karşılayacak yeni bir kaynağa götürebilecek kişi sizce hangisi? İş ararken size en yakın dost ve arkadaşlarınız mı, yoksa çok az tanıdığınız uzaktan bir arkadaşınız mı daha fazla katkı sağlayabilir? Dünya genelinde sosyal bilimler alanında kabul gören bir araştırmaya göre iş bulma kapsamında size en az katkısı olacak kişiler size en yakın olan insanlardır (%18). Güçlü bağlara sahip olduğumuz en yakınlarımızın bizlere yeni bir iş veya yeni bir kaynak yaratamamaları aslında çok da şaşırtıcı değil. Neticede bizden bilgi, çevre, düşünce, duygu olarak pek de farkları bulunmuyor. Bu benzerliklerimizin ortak yanlarımızın artmasına ve zamanla daha da yakınlaşmamıza vesile olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sonunda güçlü bağlarımız ile (örn. ailenizden, okul veya iş arkadaşlarınızdan, spor kulübünden tanıdığınız herhangi yakın birisi) gittiğimiz yerler / mekanlar, okuduğumuz kitaplar, tercih ettiğimiz haber kaynaklarımız, hatta giydiğimiz kıyafetler bile benzer olur.

Buna karşın araştırmaya göre yeni bir iş imkanından haberdar olanların %58'i zayıf bir bağından (bir önceki yazımda zayıf bağların gücüne vurgu yapmıştım) ve %24'ü bağı olmayanlardan (varlığından haberdar olduğumuz ama haklarında pek de fazla bir şey bilmediğimiz ve minimum düzeyde paylaşımımız olan uzaktan uzağa birbirimizi bildiğimiz insanlar) bu fırsatı elde ediyorlar. Dolayısıyla hayatımızda yeni kapıların açılmasını sağlayan %82'lik bir kesimle çok da yakın olmayan bağlara sahibiz.

Güçlü bağlarımızla geçirdiğimiz zamanlar bizlere sonsuz kabul ve duygusal konfor alanı sağlasa da zayıf bağlarımıza ayıracağımız zaman bizlere "yeni" şeyler katma konusunda çok daha etkili oluyor. Başlığımdaki sorunun cevabına gelecek olursam; evet, güvendiğimiz dağlara hep karlar yağacak. :) Her daim güçlü bağlarla olmak yerine arada zayıf bağlarla merhabalaşmaya, konuşmaya, onları dinlemeye zaman ayırmaya ne dersiniz?

Daha fazla içerik için buradan blogumu takip edebilirsiniz...


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.