Öğrenci Kariyeri Banner

Görme Engellilere Özel Uygulama

Görme Engellilere Özel Uygulama
Görme engelliler, artık eğitim ve diğer hayatlarında karşılaştıkları sorunları bilgisayarları veya mobil cihazlarına indirecekleri bir uygulamayla aşabilecek. Görme engellilerin, eğitim ve diğer hayatlarında karşılaştıkları problemlere ve zorluklara çözüm arayacakları platform artık hayata geçirildi.

Avrupa Birliği Delegasyonu ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) desteğiyle, Eğitimde Görme Engelliler Derneğince (EGED) kullanıma sunulan "Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu’nda görme engelliler, çevrimiçi olarak sorunlarını gören bireylerden anlık yardım alarak giderecekler. Engelli insanlar, iOS ve Android işletim sistemli akıllı telefonlara özel bir mobil uygulama ile erişim sağlayabilecek. Bilgisayar üzerinden ise "engelsizdestek.org" adresinden ulaşabilecek.

Üyelik şartı isteyen uygulamada görme engellilerden engel durumlarını belirten özel belgeleri yüklemeleri de ayrıca isteniyor. Görme engelliler ihtiyaç duydukları talebe ilişkin oluşturacağı ilana, yaşadığı şehri veya ilçeyi, ihtiyaç duyduğu talebe karşılık verecek gönüllü kişide istediği özellikleri, olayın hangi zaman aralıklarında gerçekleşeceğini ve özel beklentileri girerek sorunlarına çözüm arayacak.

2_790x445

Görme engellilerle gönüllüleri bir araya getiriyorlar. Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Başkanı Emre Taşgın tarafından yapılan açıklamada, platformla erişebilirlik ihtiyacı duyan görme engelliler ile onlara destek vermek isteyen gönüllüleri buluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Görme engellilerin eğitim hayatlarında el yazısından oluşan notlardan faydalanamadığını belirten Emre Taşgın, "Biz görmediğimiz için bunları okuyamıyoruz. Böyle bir durumda ya bunun seslendirilmesi ya da 'Word' gibi dijital yazı programına dönüştürülmesi gerekiyor. Eğer birey üniversitelerden destek alamıyorsa uygulamada ilan başvurusu açarak 'beş sayfalık bir ders notum var, seslendirecek ya da yazılı hale dönüştürecek birisine ihtiyaç duyuyorum.' diyecek. Gönüllü kişinin de destek olacağını belirttiği anda eşleşme başlamış oluyor." diye anlattı.

Herhangi bir sınava hazırlanmak isteyen görme engellilerin, platformdan faydalanabildiğini vurgulayan Emre Taşgın, ders notlarını seslendirecek gönüllülere ulaşarak sorununa çözüm bulabileceğini kaydetti. Eğitim ve istihdam olarak iki başlık altında ele aldık diye de ekledi.

"Örneğin bir görme engelli öğretmen arkadaşımız sınav kâğıtlarını erişilebilir hale getirmek için destek isteyebilir ya da yazılı halde bulunan dokümanın seslendirilmesiyle ilgili istihdamda bir sorun yaşanırsa destek de bulunabilirler. Görme engelli aileler çocuklarının ders takibini yapma noktasında faydalanabilirler. Görme engellilerin eğitim ve iş hayatında karşılaştıkları problemlerin giderilmesi noktasında platform aracılığıyla önemli bir boşluğu dolduruyoruz. Katkı sağlamak isteyen ciddi bir gönüllü kitlesi var. Bir ay önce hayata geçen sitemizde yaklaşık 200 üyemiz var."

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.