Öğrenci Kariyeri Banner

Dr. Müzik

Dr. Müzik
Müzik, günlük hayatımızın her alanında yer alır. Canınız sıkıldığında hüznünüze  ya da mutlu olduğunuzda neşenize eşlik eder. Ne tarz müzikten hoşlandığınız size kalmış ama herkesin kendini yansıtan bir müzik tarzı vardır .

01

Peki her yerde karşılaştığımız müzik, insanı tedavi edebilen bir şey olabilir mi?  Müzik terapisi diye bir tedavi yöntemi mevcut mu? Evet, böyle bir tedavi var, belki de şaşıracaksınız ama bizim tarihimizde de önemli bir yere sahip.

03

Osmanlı İmparatorluğu döneminde müzik ile tedavi yöntemi etkin bir şekilde kullanılırdı. Sultan II.Bayezid’in 1484-1488 yılları arasında Mimar Hayreddin’e yaptırdığı bilinen külliyenin içinde yer alan darüşşifa, ruhsal problemleri olan kişiler için bir tedavi merkezi olmuştur. Aynı dönemde Avrupa’da akıl hastaları yakılıyorken darüşşifada hastalara  su sesi ve müzikle -o zamanın diliyle musiki- tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca, Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde ruh hastalarını bu hastanede müzik ile nasıl tedavi ettiklerini yazmıştır. Bunlara ek olarak Farabi, Türk Müziği makamlarını ruha olan etkilerine göre ayırmıştır. Örneğin; rast makamının insana neşe ve huzur verdiğini, hicaz makamının insana tevazu verdiğini vs makamların verdiği duyguları böyle sınıflandırmıştır.

darul şifa

Yakın tarihte ise müzik ile tedavi daha bilimsel bir hal almıştır. Yapılan araştırmalarda, müzik dinlerken vücudun serotonin, norepinefrin, dopamin gibi hormonlaar salgıladığı tespit edilmiştir. Bu hormonların vücuda mutluluk ve enerji verdiği bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında, 1947’de ABD’nin Michigan Devlet Hastanesi’nde depresyon, şizofreni, zeka geriliği, alkol ve madde bağımlılığı yaşayan hastalar üzerinde müzik terapisi denenmiş ve olumlu sonuç alınmıştır.

Doctor playing ukulele, Music therapy concept. (Selective Focus)

Müzik ruh halimize göre dinleğimiz bir şey olmasına rağmen psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılması müziğin ne kadar güçlü bir olgu olduğunun göstergesidir.

Özgün İçerik: Mete KARAKUŞ



Levitra vence con éxito tales tareas como reforzamiento de la erección y el tratamiento de la disfunción eréctil, implantes o bombas de vacío, las tabletas incluyen Tadalafil, en el mercado aparecieron genéricos de Lovegra. Si ahora tu cerebro se https://f-farmacia.com/se-puede-comprar-levitra-sin-receta-en-farmacias/ pone nervioso cada vez que vas a tener relaciones.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.