Öğrenci Kariyeri Banner

Bu İçerik Sizlere Düşük Bütçeli Avrupa Eğitiminin Kapılarını Aralıyor :)

Bu İçerik Sizlere Düşük Bütçeli Avrupa Eğitiminin Kapılarını Aralıyor :)
Günlerden bir gün "Yurtdışında eğitim görmeden iş hayatına başlayamam." diyerek internette kara kara fırsat kovalayan bir öğrenci, edindiği bilgilerle bu işi düşük bütçeyle halledebileceğini keşfetmiş. Çok da bir şey yapmamış hani, bu yazıya denk gelmiş, o kadar :)

leo

Yurtdışı eğitim kriterleriniz birazcık "Yerçekimsiz ortamda çilek yiyeyim ama muz gibi gelsin." tadındaysa ve aklınızdan geçenler: "Kaliteli olsun ama konforlu da olsun, tabii bütçesi de uygun olsun ve bir de Avrupa'da olsun..." şeklinde uzayıp gidiyorsa sizlere bugün 3 ülkeden bahsedeceğiz.

1)Ukrayna

ukrayna-atlas


Diğer Avrupa ülkelerindeki üniversite fiyatlarının çok altında fiyatlarla, dünyaca kabul gören denkliklere sahip üniversiteleriyle kapılarını sonuna kadar açıyor Ukrayna bizlere. Sikorsky helikopterlerinin tasarımcısından, periyodik cetvelin yaratıcısına kadar bilim ve teknolojiye yön vermiş bilim insanlarına eğitim yuvası olmuş bu ülkede, tarih kokan üniversite geçmişleri modern eğitimle birleşiyor.

Burada eğitim dili olarak üç seçeneğimiz var: Rusça, İngilizve ve Ukraynaca. Bu imkana ek olarak günlük hayatınızda da bu dilleri pratik ederek yabancı dil skalanızı geliştirmiş olacaksınız. Giden Türk öğrenciler arasında Ukraynaca pek rağbet görmüyor çünkü Rusça'nın prestiji daha yüksek. İngilizce de çok tercih edilmediğinden Rusça oldukça ağır basıyor dil seçeneklerinde.

67640_579a_6

Ukrayna ayrıca sizleri üniversite sınavına girme şartı aramadan lise diplomanızla kabul eden bir ülke. Sınav stresi yaşamadan diplomayla üniversiteye girmek... Şu lükse bir bakar mısınız?

Aynı zamanda önlisans öğrencisiyseniz eğer, lisansınızı burada tamamlayabilir; lisans mezunuysanız da, diplomanızla burada hazırlık eğitimi aldıktan sonra master yapabilirsiniz ve yine sınavsınız. Bu çıtayı nerelere çıkardı Ukrayna bilinmez ancak ortamda yerçekimi olmadığı aşikar artık. :)

giphy (3)

Sosyal ve kültürel ortamların da geniş olmasından dolayı gerek kampüs işi gerekse de kampüs dışında birçok imkan tanıyan Ukrayna bu ortamda uluslararası çevre edinmenin de başkenti olmak üzere. Yani dünya vatandaşı olmak için çok doğru bir adres.

nbvc

Ukrayna'nın tek kriteri hazırlığı geçmeniz. Sonrası alabildiğine özgürlük. Dilediğiniz üniversitenin dilediğiniz bölümüne giriş yapabileceksiniz. Yani evet, sözel mezunuyken, mühendislik ya da tıp okuyabilirsiniz. Şart olan hazırlığın ücretleri genel olarak 1200-1800$ civarı. Ancak tüm üniversitelerde hazırlık aynı olduğu için en ucuzunu seçmek gayet yerinde bir karar olacaktır.

Yurt fiyatları da diğer ülkelere kıyasla baya uygun. Bu sebeple gayet hesaplı bir seçenek halini de alıyor. Yaşam maliyetleri ortalama 150-250 dolar arasında. Harcamalarınıza göre artabileceğini de ekleyelim. :)

Lizbon Antlaşması sayesinde bu ülkeden alacağınız diplomalar tüm Avrupa ülkelerinde tanınmakta. İstenildiği takdirde, bu antlaşma sayesinde Avrupa Birliği ülkelerinden istediğinize yatay geçiş yapabilmektesiniz. Ukrayna devlet üniversiteleri, YÖK tarafından da tanınıyor.

Bu satırlardan sonra, yukarıda bahsettiğimiz o öğrenci Google'a girip "Universities in Ukraine" diye aratmıştı. Ama siz okumaya devam edin...

giphy (4)


2)Polonya

"Şimdi ben Ukrayna'ya gayet ikna oldum. Aklımı daha fazla neden karıştırıyorsunuz?" derseniz eğer, çok haklısınız. Ama söylemeden de duramıyoruz, kaçırılacak gibi değil. :)


atlas-polonya


Diyelim ki ille de ingilizce istiyorsunuz! İngilizce’nin anadil olarak konuşulduğu ülkelerden sonra en çok farklı branşta İngilizce üniversite eğitimi imkanı sağlayan ülkelerden biri olan Polonya, bu noktada gayet yerinde bir tercih sizin için. Her branşta ingilizce eğitimi burada bulabilirsiniz.


giphy (6)


Marie Curieler, Kopernikler, Chopinler yetiştirmiş olan Polonya, kabul şartlarını diğer ülkelere göre daha kolay tutarak yeni bilim ve sanat insanları yetiştirmeye hazırlanıyor. Lise mezunlarının birçok dalda sınavsız üniversite eğitimine başlayabileceği ve Türkiye'deki üniversitelerden mezun öğrencilerin sorunsuzca yüksek lisans eğitimine başlayabileceği bir eğitim sistemi burada mevcut. Ayrıca mezuniyetten sonra iş garantisi de sunuluyor. Global şirketlerin Polonya'nın yüksek standartlı üniversitelerinden mezun öğrencileri düzenledikleri tanışma toplantılarıyla bünyelerine kattıklarını biliyor muydunuz?


giphy (12)


Polonya'da da aldığınız diplomalar, Avrupa Birliği ve YÖK tarafından tanınmaktadır. Bu sayede mezun olduktan sonra hedefiniz çok rahat bir şekilde global olabilir. Schengen bölgesinde olduğu için, okurken Avrupa'yı da doyasıya gezebilirsiniz. Ayrıca mezun olduktan sonra Polonya size yerleşim hakkı veren bir AB üyesi ülkedir. Bunu da dipnot olarak ekleyelim.


3)Belarus


Rusça eğitime kesinlikle kafama yattı ama başka seçeneklere açığım diyenlere en güzel öneriyle geliyoruz. :) Rusça'nın düzgün konuşulduğu ve maliyetlerinin Türkiye ve diğer Rus ülkelere oranla düşük olmasından dolayı, yüksek kültür ve sağlık hizmetleri seviyesiyle Belarus kalbimizi fethetmeye başlıyor bile.

belarus-atlas

Temel harcamalarınızın 300-400 dolar olacağı bir yer Belarus. 5 dolara internet, 15-18 dolara ise aylık sınırsız abonman alabilirsiniz.

Şubat aylarında hava sıcaklığı -30 dereceye kadar düşse de yaz mevsiminde 28-35 derecelerde, panayırların ve eğlencelerin bol olduğu bir yer halini alır.

Belarus'ta öğrencilerin çalışması yasak olduğundan dolayı, derslerden artakalan zamanınızı değerlendirmek için oldukça geniş bir vaktiniz olacaktır. Bale, tiyatro ve opera Minsk'te bir başkadır. Bizim önerimiz buz patenini doyasıya yapmanız. Belarus'ta yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisidir.

giphy (14)

Belarus'un yurtları hakkında genel bilgi vermek gerekirse her odada 3 kişi konaklar. Her katta ortak mutfak bulunur ve öğrenciler istediklerini pişirebilir. Yastık, battaniye gibi ihtiyaçları yurt karşılamaktadır.


giphy (15)


Okul devamsızlıkları özellikle %10 üzerinde ise vize iptal nedeni olabilir. Kanunlar herkesi korur, ırkçılığın olmaması ve insanların çok sakin olmaları nedeniyle aslında son derece güvenli ve rahat bir hayat vardır. Kısacası kanunlara uyan ve bu kanunları ciddiye alan her kişi için bu ülkede yaşamak son derece keyiflidir.


Ukrayna da, Polonya da, Belarus da beni benden aldı! Ama en doğru kararı nasıl veririm, daha çok bilgiyi nereden alabilirim mi diyorsun?


james sawyer wow GIF


Atlas Yurtdışı Eğitim şirketi sana bu konuda ücretsiz olarak yardımcı olmaya hazır! Hemen tıkla ve yetkililerle iletişime geç!


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.