Öğrenci Kariyeri Banner

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmak: “Multitasking”

Aynı Anda Birden Fazla İş Yapmak: “Multitasking”
İtiraf edelim ki hepimiz ya zamandan tasarruf etmek için ya da yeterli zaman olmadığı için iki işi bir arada yapmaya çalışmıştır. Hatta bunu yaptığımızda ‘’Ben iki işi birden yapabiliyorum hahayt!’’ diye övündüğümüzü de şuraya ekliyorum. Örneğin, bir yandan araba kullanırken diğer yandan telefonla konuşmaya çalışmak ya da ders çalışırken bir yandan da telefonunuza gelen mesaja cevap vermek... Peki, aynı anda birden fazla işle meşgul olmak verimli bir süreç mi?

rsz_khaneyema-9601210-2

Sinirbilimcilere göre bu durum bize yarardan çok zarar veriyor. Çünkü, iki işi aynı anda yapayım hemen bitsin derken aslında hiçbirini tam olarak yapamıyoruz. Tabii bu değişkenlik gösterebilir. Dizi izlerken arkadaşınıza mesaj atmanız herhangi bir problem ortaya çıkarmayacaktır ama arabada başka işlerle uğraşmak hayatınıza bile mal olabilir! Ya da bir öğrenci ders çalışırken televizyon izlerse, öğrendiği bilgi beynin yanlış bölgesine gidiyor ve burada yeterince iyi depolanmıyor. Yani bir iş yaparken, başka bir iş yapmak aslında bize zarar veriyor. Neuron dergisinde yayımlanan bir araştırma iki işi aynı anda yapmaya çalıştığımızda beynin görevlerden birine öncelik verdiğini ve diğerini milisaniye ölçeğinde de olsa ertelediğini gösteriyor.

Konfüçyus’un bu durum için güzel bir sözü var: “İki tavşanı kovalayan kişi, hiçbirini yakalayamaz.”

man looking at smartphone and walking to manhole.

Başka bir örnek vermek gerekirse, sokakta yürürken akıllı telefonlarıyla ilgilenen insanların yaşadığı kazaları duymuşsunuzdur. Yani yaklaşık 1 yaşından itibaren her gün yaptığımız bir eylem olan yürümeyi bile dikkatimizin farklı bir konuya odaklanmasıyla bizi tehlikeye sürükleyeceğini anlayabiliriz.

Birden fazla işe odaklanmanın en belirgin olumsuz etkilerine kısaca göz atalım. Kendimize nasıl zarar veriyormuşuz bir de bu pencereden bakalım…

rsz_multi

  •  Verimliliğiniz düşüyor.


Her ne kadar işlerinizi dikkatle yaptığınızı düşünseniz de sürekli farklı şeylere odaklanmaya çalışmak bir süre sonra dikkatinizi dağıtıyor ve beyninizi yormaya başlıyor. Farkında olmasanız da bu süre zarfında odaklanılması gereken hiçbir şeye tam olarak konsantre olamıyorsunuz ve bu verimliliğinizi istemeden de olsa düşüyor.

thoughts

  •  Normalde yapmayacağınız hatalar yapmaya başlıyorsunuz.


Çünkü yeterince odaklanmıyorsunuz. Hemen bitireyim de rahatlayayım diyerek kendinize yeteri kadar düşünme süresi bile vermiyorsunuz  ve istemsiz hatayı çağırıyorsunuz. Bazen normalde saniyeler içerisinde yapabileceğiniz işlerde dakikalarca oyalandığınız olmuştur. Sebebi, o anda birden fazla iş yapmaya çalışarak odaklanmayı zorlaştırmanızdır.

rsz_pessimisten-optimisten-leben

  •  Stres yakanızı bırakmıyor.


Araştırmalar, aynı anda birden fazla işi yapma alışkanlığı olan kişilerin stres hormonu olan kortizol seviyelerinin normalden yüksek olduğunu gösteriyor. ‘’O olmadı, bu yarım kaldı, beğenemedim burayı gözden kaçırmışım’’ derken bir bakmışsınız en başa dönmüşsünüz.  Bunların hepsi stresi tetikleyen faktörlerdir.

Peki işin içinden nasıl çıkacağız?

Aslında gene dönüp dolaşıp planlı-programlı olmaya geleceğiz. Birçok işi gün içinde bitirebilirsiniz hem de istediğiniz şekilde ama öncelikle hepsini sıraya koymanız gerek. Biri bittiğinde diğer işe başlamak sizi hem bedenen hem de ruhen rahatlatacak.


Miyamoto Musashi'nin dediği gibi: “Başta zor gelebilir; ama her şey başta zor gelir.”

 

Özgün İçerik: Fatma Kunt

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.