Öğrenci Kariyeri Banner

Zeki İnsanların Asla Söylemeyeceği 10 Şey

Zeki İnsanların Asla Söylemeyeceği 10 Şey
“Bu her zaman böyle yapıldı”

Günümüzde her şey çok çabuk değişiyor. Teknoloji dünyasında bile bir şeyin vadesi 6 ayı bile bulmayabiliyor. Böyle bir durumdayken “bu hep böyle yapıldı” veya “bu işin yolu her zaman böyleydi” demek kulağa tembelce ve değişime karşı geliyor. Hatta patronunuz bile neden kendi başınıza gelişme kaydetmediğinizi merak edecektir. Her zaman farklı ve daha iyi bir yol vardır,unutmayın.

“Bu benim suçum değildi”

Suçu çarpıtmak doğru bir yöntem değildir. Her zaman sorumlu olun. Yanlış giden bir durumda ufacık bir rolünüz varsa bile bu mesuliyeti kabul edin. Objektif bir açıklama yapın. Gerçeklere bağlı kalın bu sayede birlikte çalıştığınız insanları sonuçlara dürüstçe yönlendirmiş olursunuz. Siz doğru noktaya parmak basarsanız insanlar neyin eksik olduğunu, neyin yanlış olduğunu fark edebilir.

zeki

“Yapamayacağım”

İnsanlar “yapamayacağım” kelimesini duymak istemezler çünkü bunun “yapmayacağım” anlamına geldiğini düşünürler. Yapamayacağım dediğinizde o işi yapmak istemiyormuşsunuz gibi görünebilir gerçekten yapamayacaksanız karşı tarafa önerilerle gelin. “Akşama kadar kalamam” demek yerine “Yarın erken gelsem olur mu?” diyebilirsiniz. “Bu işi halledemiyorum” demek yerine “Bunu yapabilmem için bana yardımcı olabilecek biri var mı?” gibi şeyler söyleyebilirsiniz. Yardım almaktan çekinmeyin.

“Bu haksızlık!”

Hadi ama hayatın adil olmadığını hepimiz biliyoruz. Fakat bunu dile getirmek sizi toy ve olgunlaşmamış gösterecektir. Kendinizi kötü göstermek istemiyorsanız doğrulardan uzaklaşmayın, yapıcı olun ve öznel yorumlarınızı kendinize saklayın. Diyelim çok istediğiniz bir pozisyona başkası geldi kendinizi yiyip bitirmek yerine o kişiye gidip “Hayal ettiğim işi elde etmişsin sence bu yolda neler yapmak gerekiyor kendimi geliştirmek istiyorum yardımcı olur musun?” gibi cümlelerle yaklaşabilirsiniz.

zeki

“Aptalca olacak ama…/Ya çok salakça bir soru soracağım”

Bu gibi tabirleri hayatında bir kez olsun kullanan vardır. Bu sizi özgüvensiz biri yapar ve soracağınız soruya ve kendinize güvenmediğinizi  gösterir. Aynı zamanda sizin güvenilirliğinizi yıpratır. Bu tabirden sonra çok zekice ve mantıklı bir fikirle gelseniz bile bu şekilde başlayarak o fikri baltalamış oluyorsunuz.

“Bu benim iş tanımımda yok”

Bu biraz alaycı bir tabir olsa da sizin minimum performansı göstermeyi amaçladığınız anlaşılır. Eğer işinizin sağlamlığı sizin için önemliyse bu yol doğru bir yol değil. Eğer patronunuz size bir görev verirse ve bu sizin pozisyonunuza uygun değilse bile en iyi hareket bu görevi istekli bir biçimde yerine getirmektir. Sonrasında iş tanımınızın güncellenmesi için patronunuzla konuşabilirsiniz. Bu daha etik bir yaklaşım olacaktır. Aynı zamanda patronunuzla aranızda uzun soluklu bir anlaşma olacak ve sizin neyi yapıp neyi yapamayacağınızın farkına varacaktır.

22

 

“Deneyeceğim”

Aslında bunu nerede kullanacağız önemli fakat bazen deneyeceğim kelimesini geçiştirmek için kullanıyoruz. Kulağa belirsiz ve işi yerine getirme konusunda özgüven eksikliğimiz varmış gibi geliyor. Size bir görev verilmişse böyle çekimser olmak yerine kapasitenizin tamamına sahip olun. O işi ya sonuna kadar yapın veya mantıklı bir alternatif önerin.

“Bu işten nefret ediyorum”

Artık abartıyorsun dediğinizi duyar gibiyim. Özel hayatınızda bu işten nefret edebilirsiniz. Fakat bir grup içindeyken bu sizi negatif bir insan olarak gösterecektir. İş/okul ve herhangi bir çalışma grubunda insanlar hevesli ve coşkulu insanlar görmek ister.

11

“O çok yetersiz/tembel/beceriksiz”

Evet geldik son maddeye. Meslektaşınız hakkında aşağılayıcı bir yorum yapmanın iyi bir tarafı yoktur. Ne kadar doğru bir yorum da olsa ve herkes biliyor da olsa, buna dikkat çekmenin bir anlamı yok. Fakat bu yorumlarınız yanlışsa o zaman da kötü kişi siz olacaksınız. Her türlü bu eylemi gerçekleştirmenin bir anlamı yok. Her zaman kaba ve beceriksiz insanlar olacaktır çalışma ortamınızda fakat bırakın bu özellikleri zamanla ortaya çıksın. Eğer elinizde bu insanları geliştirecek veya yeri gelirse görevlerine son verecek güç yoksa o zaman sizin de bu tavır sonrası kazanacak bir şeyiniz yok demektir. Boşuna çevreden negatif enerji toplamayın.

Kısacası bu tabirleri kullanmaktan kaçının. Bunlar sizi eksik gösterir ve hep geriye çeker. Başarılı olmak için her zaman azimli, çalışkan ve en önemlisi kendiniz olun.

Özgün Çeviri: Perim Naz Sarı

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.