Öğrenci Kariyeri Banner

Zaman Satın Almak için Para Harcayın, Daha Mutlu Olun!

Zaman Satın Almak için Para Harcayın, Daha Mutlu Olun!
Doğru şeyler için para harcayarak daha mutlu olabilirsiniz. Yapılan yeni bir araştırmanın sonucu, harcama yaparak nasıl daha mutlu olunabileceğini gösteriyor. İşte detaylar;

IMG_7810

“Para harcamak insanı pek tabii mutlu eder” diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Daha doğrusu; kısmen yanılıyorsunuz çünkü asıl kural, doğru şeylere para harcamaktan geçiyor. Kaldı ki hayatın parayla satın alınamayacak mutluluklar ile dolu olduğu da aşikar!

Ama bunun için de hayatın koşuşturmacasından birazcık sıyrılmak, kendine vakit ayırabilmek gerek. Yani tüm yollar, zamanın hızına yetişmeye çıkıyor. Hemen şimdi bahsedeceğimiz araştırma da aynı şeyi savunuyor. İşte para harcama şekli ile mutluluk arasındaki ilişki:
BBC’nin haberine göre, zaman yaratmak için para harcamak mutluluğu arttırıyor. Kanada’da British Columbia Üniversitesi’nden psikolog Elizabeth Dunn, bu durumu şöyle açıklıyor;

IMG_7805

“Yaptığımız bir dizi araştırmada, kendilerine zaman satın almak için para harcayan insanların daha mutlu ve hayattan daha çok tatmin olduğunu gördük.”
Araştırmada, aralarında 800 milyonerin de bulunduğu ABD, Kanada, Danimarka ve Hollanda’dan 6.000 yetişkine “zaman yaratmak için ne kadar para harcadıkları” soruldu.

IMG_7806

Katılımcıların 3’te 1’inden daha azının zaman için düzenli olarak para harcadıkları sonucuna ulaşıldı. Ve bu azınlığın diğerlerine kıyasla hayatlarından daha memnun oldukları saptandı.
Aynı konuda yapılan diğer araştırma ise Kanada’da 60 yetişkinin yer aldığı 2 haftalık bir deney oldu. Sonuçlar önceki çalışmayla aynı yöndeydi.

60 katılımcı, ilk hafta sonunda onlara zaman kazandıracak şeyler için harcama (30 sterlin) yaptılar. Bunlar; yemeği dışarıdan söylemek, temizlik hizmeti almak, mahalledeki çocuklara getir-götür işleri yaptırmak gibi şeylerdi.

Diğer hafta sonunda ise paralarını; kıyafet, şarap, kitap gibi ürünler için harcadılar. Sonuçta; zaman kazanmak için yapılan harcamanın kişiyi daha çok mutlu ettiği bir kez daha anlaşıldı.

IMG_7808

Çünkü bu şekilde, insana hayatın koşuşturmacası içerisinde çok daha fazla zaman kalıyor ve doğal olarak da yetişememenin yarattığı o stres gözle görülür seviyede azalıyor.

IMG_7809

Profesör Dunn’un önerisi şöyle: “Benim mesajım şu: Sizi dehşete sürükleyen yapmaktan hoşlanmadığınız bir şey olup olmadığını ve bunu para karşılığı bir başkasına yaptırıp yaptıramayacağınızı düşünün. Eğer varsa, bilim bunun parayı kullanmanın iyi bir yolu olduğunu söylüyor.”
Uzun lafın kısası; parayla deneyim satın almanın gerçek mutluluğu getirdiği gibi parayla zaman satın almak da mutluluk anlamına geliyor. Çünkü 21. yüzyılın ağzına kadar dolu yaşam şekli, bizi zamana hasret bırakıyor. Bu da strese, uykusuzluğa, anksiyeteye, doğal olarak da mutsuzluğa yol açıyor. Naçizane önerim, bundan sonra daha çok para harcamanız gereken ve gerekmeyen yerleri akıllıca seçmenizdir. Şimdiden, ekstra zaman kazanmak amaçlı bol harcamalar dilerim!

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.