Öğrenci Kariyeri Banner

Yüzyılın Diktatörü: Adolf Hitler

Yüzyılın Diktatörü: Adolf Hitler

Yirminci yüzyılın tartışmasız en bilinen diktatörü, siyasetçisi ve devlet adamıdır. Avusturalya doğumlu Alman bir politikacıdır.

Hitler,20 Nisan 1889 tarihinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na bağlı Yukarı Avusturya’nın Braunau am Inn kasabasında gümrük memuru olan Alois Hitler ve Alois’in üçüncü eşi aynı zamanda kuzeni olan Klara Pöizl’ün oğlu olarak doğmuştur. Altı çocuktan dördüncüsüdür. Avusturya vatandaşı olarak doğmuştur daha sonra ise 1925 yılında Avusturya vatandaşlığından kendi isteğiyle çıkmıştır.

Siyasi Hayatı

Thule Cemiyeti’ne ve Guido von List Cemiyeti’ne katılımı Viyana’da komşusu olan Dietrich Eckart vasıtasıyla Adolf Josef Lanz ile 1914’te tanışan Hitler aynı yıl List Cemiyeti’ne üye oldu.

Antisemitizm ve Ojeni

Hitler ülkedeki aksaklıkların nedeni olarak sürekli Yahudileri ve Çingenler gibi bazı azınlıkları gösterirdi. Alman halkının büyük çoğunluğunu bu gibi söylemlere inandırdı ve onları yanına çekti. Almanya’yı ekonomik olarak Yahudi sermayesinden arındırmayı politik ve kültürel alanlarda da onları yok etmeyi asıl hedefi olarak belirledi. Yahudileri toplama kamplarında topladı. Çalışabilecek durumda olan Yahudileri diğerlerinden ayırdı, geri kalanları ise gaz dolu bir oda da zehirledi ve cesetlerini ise fırınlarda yaktırttı. Bu faaliyetler sadece Almanya’da yapılmadı daha sonralarda işgal edilen bütün ülkelerde gerçekleşti. Bu sayede ise Avrupa’da milyonlarca Yahudi yok edildi. Hitler daha sonra bu faaliyetleri daha da geliştirerek Almanya’da zihinsel ve fiziksel engelli yetişkin, çocuk ve yaşlıları da yok ettirdi.

İktisat Politikası

Hitler, iktidara geldikten sonra Alman ekonomisinin düzenlemesini hedef aldı. 1. Dünya Savaşından yenik ayrılan Almanya, 1929 yılındaki genel ekonomik buhranının da etkisiyle Alman ekonomisi ciddi sıkıntılar içindeydi. Daha sonra Hitler’in politikasıyla işler düzeldi ve Almanya dünyanın en güçlü ülkelerinden biri haline geldi. Hitler’in iktidara geldiği 1933 yılını izleyen yıllardaki Alman ekonomisinde izlenen gelişmeler, çoğu kez Hitler’in olağanüstü başarısı olarak kabul edilir.

Ölümü

Savaş sonucunda Almanya’nın yenilgisinin kesinleşmesiyle ve ümitsizliğin daha da büyümesiyle 30 Nisan 1945’te Berlin’de eşi Eva Braun’la birlikte intihar etmeye karar verdi. Kendilerini bir odaya kapadılar ve bir tür zehir içerek önce eşi Eva Braun’u daha sonra ise kendini öldürdü. Kendi isteğiyle Führerbunker bahçesinde benzinle bir çukurda yakıldı. Hitler’in bunu istemesinin sebebi Sovyet ordusu tarafından yakalanıp teşhir edilmemesidir.

Özgün İçerik


Şule  ULABA

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Şule ULABA ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.