Öğrenci Kariyeri Banner

Yüzlerce Yıl Sonra Açılacak, Geçmişi Geleceğe Taşıyan Zaman Kapsülleri!

Yüzlerce Yıl Sonra Açılacak, Geçmişi Geleceğe Taşıyan Zaman Kapsülleri!

Zaman kapsülleri, “zaman” kavramıyla ile ilgili en ilginç konseptlerden biri! Fakat bu zaman kapsüllerinin özellikleri; geleceğe gönderilen şeylerin düşünceler, fikirler, yaşam biçimleri ve ortak bir insanlık ideali olması.

Fakat, binlerce yıl sonraki insanların geçmişten gelen bu “şeylere” nasıl bir tepki vereceklerini kestirmek imkansız! Her ne sebeple hazırlanırsa hazırlansın ve geleceğin insanları nasıl karşılarsa karşılasın, kapsülleri hazırlamak eğlenceli bir etkinlik!

İşte geçmişi geleceğe taşıyan 5 zaman kapsülü

1. Nickelodeon Zaman Kapsülü

Bir çizgi film ve gençlik televizyon kanalı olan Nickelodeon, 1992 yılında çocukların diledikleri gibi bir kapsül hazırlamasına olanak veren bir proje gerçekleştirdi. Böylece “90’larda çocuk olmak” temalı bir zaman kapsülü hazırlandı.

Çocuklar tarafından hazırlana kapsülün içerisinde Nintedo oyun konsolu, Gak isimli yapışkan bir oyuncak, kaykay ve Evde Tek Başına filminin bir kopyası bulunuyor. Kapsül, 30 Nisan 2042’de açılacak!

2. Kleopatra’nın İğnesi’nin Altında Gömülü Kapsüller

Kleopatra’nın İğnesi milattan önce 1450 yılında Antik Mısır’da yapılmış bir anıt. Kleopatra’nın İğnesi, binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Ancak muhtemelen, pek çoğu anıtın altında gömülü kapsüllerden haberdar değil!

Anıtın altındaki zaman kapsülleri, anıt henüz oraya dikilmeden önce gömülmüştü. Kapsüllerden birinin içerisinde, 1870 ABD nüfus sayımının kopyası, İncil, bir adet sözlük, William Shakespeare’in bütün eserleri, Mısır rehberi ve Bağımsızlık Bildirgesi’nin tıpkıbasımı bulunuyor!

Ancak ikinci kapsülde ne olduğu ise sır gibi saklanıyor! Üstelik, kapsüllerin açılacağı tarih belirli değil. Kleopatra’nın İğnesi parkta kaldığı sürece, kapsüllerin de açılmayacağı düşünülüyor!

3. Ulusal “Milenyum” Kapsülü

Ulusal milenyum kapsülü, 1999 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ni temsil ettiği düşünülen eşyalarla dolduruldu. Kapsülün içerisine uzaydan çekilmiş dünya fotoğrafları, bilgisayar çipi, cep telefonu, gibi eşyalar konuldu.

Ayrıca Berlin Duvarı’nın bir parçası, II Dünya Savaşı’ndan kalma bir kask gibi daha sembolik şeyler de kapsüle yerleştirildi.

“Milenyum” kapsülü hazırlandığı tarihten tam 1000 yıl sonra açılacak!

4. Dünyanın “En Büyük” Zaman Kapsülü

Bu kapsül 2025 yılında açılacak! Kapsül 1975 yılında Amerikalı iş insanı Harold Keith Davisson tarafından hazırlandı. 

Kapsülün içerisinde, Davisson’a ait kıyafetler ve kişisel eşyaları bulunuyor. Ancak kapsüldeki en ilginç şey, bir otomobil!

5. “Star Wars” Kapsülü

“Yıldız Savaşları” filminin yapımcı şirketi “Lucasfilm” Kaliforniya’da “Skaywalker” (filmden bir karakter) adını verdiği bir çiftlik satın aldı. 1981 yılında çiftlik arazisine bir zaman kapsülü gömüldü. 

İçerisinde filmle ilgili figürler, çizgi romanlar ve filme ait 17 dakikalık bir makara bulunuyor. Öte yandan, kapsülün ne zaman açılacağı bilinmiyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.