Öğrenci Kariyeri Banner

Yurtdışı Eğitim İçin Gerekli Sınavlar

Yurtdışı Eğitim İçin Gerekli Sınavlar

Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurdukları programlara kabul edilebilmeleri için bazı sınavlara girmesi gerekmektedir. Bu sınavların bazıları öğrencilerin yabancı dil seviyelerini test eden sınavlar olabileceği gibi, bazı sınavlar ise öğrencilerin belirli bir alandaki bilgisini test etmektedir. Yurtdışında eğitim alacak olan öğrencilerin önlerine en fazla çıkan sınavlar TOEFL IBT, IELTS, SAT, SSAT, GMAT  ve GRE adlı sınavlardır.

TOEFL IBT (Test of English as a Foreign Language)


TOEFL başta Amerika ve Kanada olmak üzere tüm dünyada kullanılan bir testtir. TOEFL IBT sınavı ana dili İngilizce olmayanların yurtdışında eğitimlerine devam etmeleri için almaları gereken bir sınavdır. TOEFL IBT sınavı okuma, yazma, anlama ve dinleme olmak üzere dört bölümden oluşur ve sınav internet üzerinden online olarak gerçekleşmektedir.

Sınav yıl içinde 30-40 kere düzenlenmektedir ve sınava istediğiniz kadar katılma hakkınız vardır. TOEFL IBT sınavının geçerliliği iki yıldır. Sınava giriş ücreti ülkemizde $185 USD’dir.

 

IELTS (International English Language Testing System)


IELTS sınavı İngilizce’nin kullanıldığı ülkelerde okumak ya da çalışmak isteyenlerin  İngilizce dil düzeyini ölçmek için kullanılan ve dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört bölümden oluşan bir sınavdır. Dünyanın her yerinde kabul gören ve doğruluğuna güvenilen bir sınavdır. Gelecek planlarınıza göre IELTS Akademik ya da IELTS Genel Eğitim sınavlarından birine girebilirsiniz.  Akademik sınav yurtdışında üniversite eğitimi almak veya mesleklerini orada sürdürmek isteyenler için gereklidir. Genel sınav ise akademik olmayan amaçlar için gereklidir.

Sınavın geçerliliği iki yıldır. 2017 IELTS sınav ücreti 575 TL’dir. Akademik ve Genel Eğitim sınavlarının ücretleri aynıdır.

 

SAT (SCHOLASTİC APTITUTE TEST)


SAT sınavı Amerika’daki yüksek okul ve üniversitelere girişte, aynı zamanda Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye yerleşiminde istenen bir sınavdır. Üniversitede gerekli olan eleştirel okuma, yazma-kompozisyon ve matematik-geometri alanlarında öğrencilerin bilgilerini hangi düzeyde kullanabildiklerini ölçmeyi amaçlar.

Liseden mezun olan ya da 11. ve 12. sınıfta olan tüm öğrenciler katılabilir. Sınav sonuçları iki yıl geçerlidir. SAT sınav kayıt ücreti $45  USD,  Essayli sınav ise  $57 USD’dir. Ancak Amerika dışında sınava girecek öğrenciler bir de ek $38 USD’lik  uluslararası sınav giriş ücreti ödemektedir. SAT Subject testlerinin kayıt ücretleri ise sınav içeriğine göre değişmektedir.

 

SSAT (Secondary School Admission Test)


SSAT, yurtdışında iyi bir lisede okumak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Dünyanın en iyi okullarında eğitim alabilmek için bu sınava girmek şarttır.Sınav kompozisyon, matematik 1, okuma-anlama, kelime ve matematik 2 olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır

5-11 arası sınıflarda okuyan ve eğitimine yurtdışında iyi bir lisede devam etmek isteyen öğrenciler bu sınava girebilirler. Öğrencilerin sınıflarına göre seviyelendirilmiş bir sınavdır.Sınav ücreti  $245 USD’dir.

 

GMAT (Graduate Management Admission Test)


GMAT yani Graduate Management Admission Test sınavının amacı; sayısal, sözel ve analitik problem yeteneğinizi ölçerken aynı zamanda İngilizce'ye olan hakimiyetinizi de ölçmektedir.  Yurtdışında lisans düzeyinde ya da lisansüstü eğitim almak isteyenler için okulların aradığı önemli bir kriterdir. Bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Sınav online olarak gerçekleştirilmektedir.

Sınav sonucu beş sene geçerlidir. Sınav ücreti  $250 USD’dir.

 

GRE (GRADUATE RECORD EXAMINATION)


GRE Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde –Türkiye’de buna dahildir- İngilizce eğitim veren üniversitelerde mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için istenen bir sınavdır.GRE Subject Test ve General Test olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır.GRE General Test genel kapsamlı bir sınavdır ve İngilizce dilinde Yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak isteyenlerin mutlaka girmesi gereken bir sınavdır.

Sınav merkezinde yıl boyunca sınava girilmektedir ve sınav bilgisayar tabanlı bir sınavdır.General Teste katılmak için $185 USD ödenmesi gerekmektedir.

Yurt Dışında Eğitim Almak İsteyenler İçin Hayat Değiştiren 5 Burs

Üniversiteyi Yurtdışında Okumak İster Misiniz ? Farklı Seçenekler Sizleri Bekliyor!

Kaynak


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.