Öğrenci Kariyeri Banner

Yurt Dışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Yurt Dışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Yurt dışında eğitim alarak kariyerinize önemli bir ölçüde katkı sağlayabilir ve kendinizi birçok yönden geliştirecek deneyimler edinebilirsiniz. Bu sayede farklı bir ülkenin kültürünü tanıyabilir, dilini öğrenebilir ve bambaşka bakış açıları kazanabilirsiniz. Siz de bu tecrübeyi paylaşmak ve eğitiminize yurt dışında devam etmek isterseniz, ülke seçiminizde yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. İşte sizler için derlediğimiz yurtdışında eğitim alabileceğiniz en iyi 10 ülke!

1. Amerika Birleşik Devletleri

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Amerika Birleşik Devletleri üniversite eğitiminde öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. İnanılmaz bir kültür yoğunluğuna sahip olan bu ülke 50 eyalet ve bir federal bölgeden oluşmaktadır. Yaşamak istediğiniz ortam tercihine göre kalabalık veya sakin eyaletlerde yaşayabilirsiniz. Amerika, dünyanın en iyi üniversitelerine de ev sahipliği yapmaktadır. Barack Obama, John F. Kennedy gibi önemli siyasilerin yetiştiği Harvard Üniversitesi bunların başında geliyor. Ayrıca, dünyanın girişim merkezi olarak bilinen Silikon Vadisi’ne yakınlığıyla önemli bir konuma sahip olan ve pek çok bilim insanı yetiştiren Stanford Üniversitesi de dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin ön sıralarında yer alıyor. Amerika’da bir yıllık eğitim ücreti ise okuldan okula değişmekle beraber 5.000$- 30.000$ arasında seyretmektedir. Ayrıca burada yaşam, konaklama gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamak ve para kazanmak için de oldukça fazla iş olanağı bulunuyor. Rahat bir şekilde hem öğrencilik yapıp hem de ek bir işte çalışarak hayatınızı sürdürebilirsiniz.

2. İngiltere

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Filmlerde gördüğümüz, kitaplarda okuduğumuz büyüleyici tarihi yapısı ve kültürüyle birçoğumuzu kendisine hayran bırakan İngiltere, üniversite eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerin başında geliyor. Üstelik, ülkenin başkenti olan Londra’da yaklaşık 200 milyon tane kitabın bulunduğu dünyanın en büyük kütüphanesi bulunuyor ve böylece öğrencilere inanılmaz zengin bir kaynak sunuyor. Ülke daha çok dil okullarıyla popüler gibi görünse de alanında uzman olan Cambridge ve Oxford gibi pek çok üniversiteye de ev sahipliği yapmakta. İngiltere’deki üniversiteler daha çok sinema eğitimi, psikoloji, uluslararası ilişkiler, MBA ve beşerî bilimler gibi bölümleriyle öne çıkmaktadır. Burada yıllık eğitim masrafının ise 10.000£ - 30.000£  iken yıllık konaklama, beslenme ve sigorta toplam giderlerinin de 2000£ - 4.000£ civarında olduğunu söyleyebiliriz.

3. Avusturya

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Avusturya; doğasıyla sizi cezbeden, modern ama klasik dokunuşların olduğu kendine has asil bir havası bulunan Avrupa ruhunu yoğun bir şekilde yaşayabileceğiniz ülkelerden bir tanesidir. Üniversitelerin de bulunduğu Viyana bölgesinin, klasik müzikle bezenmiş kafeleriyle adeta geçmişte yaşıyormuş hissine kapılabilirsiniz. Dünyanın en iyi teknik üniversiteleri arasında gösterilen Viyana Teknik Üniversitesi de bu bölgede bulunuyor. Ayrıca, dünyanın en köklü eğitim kurumlarından biri olan ve Almanca eğitim veren Viyana Üniversitesi’ni de içerisinde barındırıyor. Üstelik, buradaki üniversiteler devlet destekli, dolayısıyla herhangi bir yıllık eğitim ücreti ödemenize gerek kalmıyor. Yalnızca cüzi bir miktar olan 1.500€ yıllık eğitim harcını ödeyerek Viyana’da üniversite eğitimi alabiliyorsunuz. Dolayısıyla ekonomik olarak diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha elverişli olan Avusturya, öğrencilerin rahatlıkla yaşayabileceği bir ülke.

4. Fransa

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Avrupa’nın en güçlü ekonomisine sahip olan Fransa, tarihi mimarisiyle de birçoğumuzun gönlünü fethediyor. Zengin bir kültür birikiminin yanı sıra gastronomi açısından da oldukça farklı lezzetleriyle çoğu insanın ilgisini çekmeyi başarıyor. Ayrıca Fransa, dünyanın en iyi tanınan eğitim sistemlerinden birine sahip. Fransa’daki üniversiteler özellikle sanat ve sanat tarihi, aşçılık, moda tasarım, işletme ve bilim teknoloji gibi alanlarda gelişmişlerdir. Devlet ve grandes ecoles adı verilen hem özel hem devlet kategorisine giren iki tip üniversite vardır. Devlet üniversiteleri için yıllık eğitim ücreti ödemeniz gerekmez, yalnızca eğitim harç bedeli olan ve 200€’dan başlayan cüzi miktarları ödemeniz yeterli olacaktır. Üstelik, uluslararası öğrenciler için devletin sunduğu ek lisans bursu imkanlarından da faydalanabilirsiniz. Fransa’nın metropolü olan Paris şehrine kıyasla Lille, Toulouse, Lyon, Nice gibi şehirleri ekonomik olarak daha elverişlidir. Unutmadan söyleyelim, burada Fransızca bilmeniz hem öğrencilik hem de iş hayatınızda size inanılmaz bir kolaylık sağlayacaktır. Fakat, üniversitelerde Fransızca dışında İngilizce olarak da eğitim alabileceğiniz 1.500’den fazla lisans programı bulunuyor.

5. Almanya

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Dünya ticaretinin önemli isimlerinden biri olan Almanya’da üniversite okumak hiç şüphesiz kariyer yaşamınızı da olumlu bir şekilde etkileyecektir. Dünyaca ünlü prestijli üniversiteleri bulunduran ülke; bilgisayar bilimleri, matematik ve mühendislik alanındaki başarılarıyla öne çıkmıştır. Doğa güzellikleri, kayak merkezleri ve eğlence mekanlarıyla göz dolduran Almanya’da öğrencilik hayatınızın çok keyifli geçeceğini söyleyebiliriz. Ekonomik olarak da öğrenci dostu olan ülkede, lisans eğitimi 3 yıl, master eğitimi de 2 yıldır ve ülkemize nazaran daha kısa sürmektedir. Üstelik, genel olarak üniversiteler ücretsizdir, yani eğitim almak için hiçbir bedel ödemezsiniz! Yalnız bir kısım üniversiteler 0 – 1.000€ arasında harç ücreti talep ederler. Konaklama, barınma ve diğer yaşam giderleriniz ise minimum aylık 700 – 750€ civarında seyretmektedir. Almanya’da üniversite okumanın bir diğer güzelliği ise mezun olduktan sonraki 1 yıl içerisinde iş bulmanız halinde devlet tarafından size orada yaşama ve ikame etme izni verilmesidir.

6. Hindistan

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Hindistan 1.35 milyara yakın nüfusu ve içerisinde barındırdığı dil ve din çeşitliliğiyle ufkunuzu açacak, bakış açınızı geliştirecek çok renkli bir ülkedir. Dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal burada bulunmaktadır. Her yıl binlerce uluslararası üniversite öğrencisine ev sahipliği yapmaktadır. Çoğu öğrenci genellikle Hindistan’ın iki büyük şehri olan Yeni Delhi ve Mumbai’de konaklamaktadır. Özellikle son yıllarda yaşanan teknoloji alanındaki büyük gelişmelerle birlikte Hindistan, pek çok öğrencinin dikkatini çekmiş ve çekmeye devam etmekte. Dünyanın en büyük bilim ve teknoloji festivallerinden Techfest ve ayrıca Asya’nın en büyük kültürel üniversite festivallerinden Mood Indigo, Hindistan’ın en iyi üniversitelerinden biri olan Hindistan Teknoloji Enstitüsü Bombay’da düzenlenmektedir. Çoğu lisans programı ve hatta ülkenin resmi dillerinden biri de İngilizcedir. Dolayısıyla dil konusunda hem pratik yapabileceğiniz hem de zorlanmadan adapte olabileceğiniz bir ortam sunmaktadır. Yıllık eğitim gideri olarak akademik yıl başına 3.300$-7.800$ arasında bir miktar talep edilmektedir. Öğrenciler, art arda 3 yıl ülkede bulunduktan sonra Hindistan hükümetinden mali yardım alabilir fakat bunun dışında da eğitim giderlerine yardımcı olabilmek için çeşitli burs imkanları bulunuyor. Öyle ki, bu burs imkanları çoğu zaman öğrencilere iş olanağı da sağlamaktadır.

7. İrlanda

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

İrlanda Avrupa’nın en büyük üçüncü adasıdır. Doğal güzellikleri ve yüksek refah seviyesiyle göz doldurmaktadır. Sıcakkanlı halkı ve güler yüzlü insanları sayesinde ortama kolayca uyum sağlayabilirsiniz. Her yıl binlerce üniversite öğrencisini ağırlayan İrlanda’da suç oranı oldukça düşüktür. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 7 tane İrlanda üniversitesi bulunmaktadır. Hem başkent hem de öğrencilerin yaşamayı tercih ettiği Dublin şehrinde IT ve teknoloji alanında inanılmaz gelişmeler kaydedilmektedir. Aynı zamanda APPLE, MICROSOFT, IBM, GOOGLE gibi dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin merkez ofisleri de Dublin’de bulunuyor. Hatta öyle ki, çoğu zaman İrlanda’yı Avrupa’nın silikon vadisi olarak adlandırdıkları bile oluyormuş. Lisans programları genellikle 3 yıl ve yüksek lisans ise ülkemizde olduğu gibi 1-2 yıl sürüyor. İrlanda’da yıllık eğitim ücreti 9.000-13.000€ arasında değişmekte ve konaklama, yaşam giderleri ise aylık ortalama 400-500€ olarak bilinmektedir.

8. İtalya

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Sanat ve moda denilince aklımıza gelen ilk ülke olan İtalya, hiç şüphesiz kültürler beşiği diyebileceğimiz bir konuma da sahip. Leonardo Da Vinci, Michelangelo gibi ünlü isimlere ev sahipliği yapmış bu ülkede pek çok yerde sanatın ve kültürel mirasın ilk gün ki gibi korunduğunu görebilirsiniz. Roma, Venedik, Floransa, Milano gibi turistlik şehirlerini keşfedebilir, Akdeniz’de bulunan kıyılarını gezerek adeta bir doğal görsel şölen yaşayabilirsiniz. Ayrıca İtalya dünya ülkeleri arasında yüksek öğretim reformunu başlatan ilk 4 ülkeden biridir. İtalya’da sanat tarihi, gastronomi, moda, işletme, iktisat, hukuk ve mühendislik gibi birçok bölümde eğitim alma olanağınız bulunmaktadır. Lisans eğitimi 3 yıl sürmektedir ve yıllık eğitim ücreti 900€-2300€ arasında değişmektedir. Burada da lisans eğitimini tamamlayıp mezun olduktan sonraki 1 yıl içerisinde iş bulmanız halinde İtalya’da çalışma ve ikame izni elde edebilirsiniz. Lisans eğitimi alabilmek için İngilizce veya İtalyanca dillerinden en az birinden uluslararası kabul gören yeterlilik belgesine sahip olmalısınız.

9. Kanada

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Kanada; etrafı okyanuslarla çevrili, doğal güzellikleriyle sizleri adeta büyüleyen ve sevecen halkıyla gönlünüzü fetheden bir ülke. Çok uluslu yapısıyla da vizyonunuzu genişletecek bir kültür zenginliğine sahip. Refah seviyesi yüksek olan ve her geçen gün hızla büyüyen ekonomisiyle birçok insanın yaşamayı tercih ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Ayrıca, eğitim kalitesi olarak da dünyanın en iyileri arasında gösterilen Kanada, öğrencilerin de lisans ve lisans üstü eğitimleri için oldukça rağbet gösterdikleri bir ülkedir. Tıp, mühendislik, iletişim, madencilik, MBA, işletme, bilgisayar teknolojileri gibi alanlarda öne çıkan üniversitelere sahiptir. Burada, lisans eğitimi okullara ve seçtiğiniz bölüme göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak 15.000CA$- 30.000CA$ arasında bir miktar düşünebilirsiniz. Yurt ve konaklama imkanları açısından da birçok seçenek bulmanız mümkün. Üniversite kampüs içi yurtları aylık 250CA$-400CA$ arasında, özel yurtlar 450CA$-1.000CA$ ve daireler için de 800CA$- 1.200CA$ gibi ekonomik olarak da sizi zorlamayacak fiyatlarla rahatlıkla konaklayabilirsiniz. Ayrıca, yerli bir aile evinde oda kiralayarak hem çok daha düşük bir fiyata hem de ülkenin kültürünü birebir tanıma imkânı bularak da yaşayabilirsiniz. Kanada’da İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki adet resmi dil konuşulmaktadır, dolayısıyla lisans eğitiminizi her iki dilde de alabilir ve bu dilleri iyi derecede konuşma şansını elde edebilirsiniz. Özellikle Montreal, Toronto, Vancouver gibi şehirleri üniversiteleriyle popüler olup, öğrenci şehri olarak da bilinmektedir. Ek olarak, Kanada’da lisans eğitimi almaya başladığınız anda yasal olarak çalışma izni de elde etmiş olursunuz ve böylelikle iş hayatına erkenden giriş yaparak kariyerinize yön verebilirsiniz.

10. Polonya 

Yurtdışı Lisans Eğitimi İçin En İyi 10 Ülke

Polonya her yıl binlerce uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Büyüyen ekonomisi ve diğer dünya ülkelerine kıyasla daha düşük bütçelerle yaşanılabilir ortam sağlamasıyla pek çok üniversite öğrencisinin gözdesi haline gelmiştir. Polonya coğrafi konum olarak da Avrupa ülkelerine yakınlığı ile ülkeler arası kolayca seyahat edebilme imkânı sağlamaktadır. Lisans eğitimi ise bölümden bölüme değişmekle birlikte genellikle 4 yıl sürmekte ve üniversite fiyatları da 1.500€- 4.000€ arasında seyretmektedir. Ancak tıp, eczacılık, mühendislik gibi bölümlerin yıllık eğitim ücret miktarları daha fazla olabilmektedir. Yaşam ve konaklama masrafları ise 500€-700€ arasındadır. Üniversite eğitimi alan tüm öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkânı tanınmaktadır. Üstelik, Polonya’da lisans eğitiminizi bitirdiğinizde ömür boyu orada çalışma izni elde edebilirsiniz. Varşova şehrinde de dünyanın önde gelen firmalarının merkezi bulunmaktadır ve dolayısıyla kolayca iş imkânı bulabilirsiniz.

Yurt Dışında Eğitim İçin Aklınıza Takılan Tüm Sorular İçin:

Atlas Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı

 


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.