Öğrenci Kariyeri Banner

Young Executive Academy İnsan Kaynakları Bilal Ramazanoğlu: Öğrenmeyi Öğrenmek

Young Executive Academy İnsan Kaynakları Bilal Ramazanoğlu: Öğrenmeyi Öğrenmek

Young Executive Academy İnsan Kaynakları’nda 2. hafta da Tofaş Öğrenme ve Gelişim'den Sorumlu Müdürü Bilal Ramazanoğlu vardı.

YEA katılımcılarına “Öğrenmeyi Öğrenmek” konusunu anlattı. Öyleyse gelin hep birlikte bu konuda neler yapabileceğimize bakalım.

 

  • Öğrenmeyi öğrenmek aslında bir durumun ve hedefin sonucudur.

Gitmek veya ulaşmak istediğimiz bir yerdir. Şu an bu yazıyı okuyorsanız eminim ki sizin de bulunduğunuz veya çalışmayı düşündüğünüz sektörün aranan insanı olmak veya çevrenizde ön plana çıkmak gibi bir niyetiniz vardır.

 

Peki Biz Şu an Nasıl Bir Ortamdayız, Nasıl Dünyadayız ?

VUCA Dünyası şu an içinde bulunduğumuz durumu çok iyi anlatmaktadır. 

VUCA'yı şu şekilde hayal edebilirsiniz: Bir sınava giriyorsunuz ve bu sınavın içerdiği konular sonsuz, sınav esnasında sorular ve kapsamı değişebiliyor, sınavın geçme puanı değişebiliyor. Bununla birlikte sınavın her sorusunun puanı da değişebiliyor.

Şu an böyle bir durumun içerisinde bulunmaktayız. Her şeyin bu kadar karmaşık olduğu bir dönemde ise yeni bir kavram ortaya çıkıyor: HIZ

VUCA Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

 

İnternette 1 Dakikada Neler Oluyor?

  • 59 milyon WhatsApp-Messenger mesajı, 19 milyon SMS gönderiliyor.
  • 194,444 tweet atılıyor.
  • 190 milyon e-mail gönderiliyor.
  • 1.1 milyon dolarlık online alışveriş yapılıyor.
  • 764,000 saatlik Netflix kullanımı gerçekleşiyor.

 

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz çember, bizim her an ne olacağını bilmediğimiz bir değişimin içinde ve aynı zamanda değişken bir zemin üzerinde durduğumuzu gösteriyor. Dolayısıyla bugün herhangi bir konuya hazırlanmaya başlasak bile günü geldiğinde onu başaramayabiliriz. Çünkü konunun içeriği hatta kendisi dahi ortadan kalkabilir. Ancak bu durumla sadece bir şekilde başedebiliriz. Öğrenmeyi öğrenerek…

  • İnsanlık tarihi var oldukça değişmeyen tek şey, her duruma adapte olabilmesidir. Çünkü insan kendi kendine öğrenen yegâne varlıktır.

 

Charles Darwin’in evrim hakkındaki söylediği söz bu duruma oldukça uymaktadır. 

“Ne en güçlü olan ne de en zeki olan tür hayatta kalır. Değişime adapte olabilen hayatta kalır."

Değişime adapte olabilmek de öğrenmeyi öğrenmekten geçer.

Öğrenen Zihniyetlere Dönüşebilmek İçin Neler Yapabiliriz ?

  • T-İnsan, Pi-İnsan ve E-İnsan olmak gerekir.

Bu kavramlar nedir diye düşünüyorsanız metafor olarak bir insanı kullanalım. Kolumuzu iki yana açtığımızı varsayarsak karşıdan T harfinin görünümünü vermiş oluruz.

Şimdi bu metaforu “Öğrenmeyi Öğrenmek” konusuyla birleştirelim. 

Farklı alanlarda yetkinliklerimiz vardır ancak bunları belirli alanlarda da derinleştirmemiz gerekir. Yani bir yetkinliği sadece kollarımızla değil, gövdemiz ve bacaklarımızla da bilmemiz gerekir

Sadece bisiklet veya araba kullanmayı öğrenmek yerine, yolda giderken belirli arızalar çıktığında dahi bunları kendi kendimize çözebilecek beceriyi de öğrenmemiz gerekmektedir.

  • Her durum ve koşulda öğrenen insan olmamız gerekmektedir.

Her an yeni bir bilgiye maruz kalıyoruz. Uyarıcılar ve bu yağan bilgiler vasıtasıyla yeni durumların içerisine sürükleniyoruz.

Öğrenmenin mekaniğine baktığımızda, her durum ve koşulda kendi kendine öğrenen ve bu öğrendiklerinde değişim söz konusu olduğunda da yeni duruma kolayca adapte olan bir zihniyete sahip olmamız gerekmektedir.

  • Disiplin ve Çabalamak Çok Önemlidir.

Her ne yapıyorsak yapalım o konuda gerçekten disiplinimiz olmadığında sonucun pek istediğimiz gibi olmadığını da görebiliriz. Dolayısıyla disiplin ve çabalamak kardeş kavramlardır.

“Çabalamadan başarılı olmak mümkün olabilir ama çabalayarak başarısız olmak imkansızdır.”

  • Kitap okumak gerekmektedir. 

Bugün Türkiye’de okuma yazma oranı %90 üzeri olmasına rağmen kitap okuma oranı çok düşüktür. Dolayısıyla bizlerin de öne çıkmak gibi bir isteği varsa derinleşmek istediğiniz alanlarda kendi kütüphanenizi kurmanız gerekmektedir.

  • Network yapmak çok önemlidir. 

Çalışmayı veya bulunmayı istediğiniz alanda hedefli ve mantıklı bir network ağı kurmanız gerekmektedir. Bu yüzden yetkinliklerinizi geliştirecek network ve rehberlerinizi belirleyin. Bu konuda Ertuğrul Belen’i buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

“Network bir değer ağıdır.” der Ertuğrul Belen. Yani siz değerlerinizi insanlarla örtüştürdüğünüzde network ortaya çıkar.

Ayrıca Ertuğrul Belen’in “İş Dünyasında Linkedln ile Networking” adlı kitabının özetini yaptığım Linkedln gönderime de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Neyi Öğreneceğimizi Nasıl Bileceğiz ?

Eğer siz neyi öğreneceğinizi bilmiyorsanız, neyi öğrendiğinizi de bilmiyorsunuzdur. Dolayısıyla öğrenmek istedikleriniz ve hayal ettikleriniz doğrultusunda sürekli arayış içerisinde olmanız gerekmektedir.

 

Son söz;

Sirklerdeki fillerin ayaklarında pranga yoktur. Çünkü asıl pranga zihinlerindedir. Bizim de bu konuda öğrenmemiz gereken tek şey, zihnimizde bulundurduğumuz ve öğrenmeye karşı olan korkuları yenmektir.

  • Sunumu ve hayatımıza işleyecek düzeyde anlatımı ve ayrıca neşesi için Bilal Ramazanoğlu’na çok teşekkür ederim.
  • YEA'da bulunan her oturumun özetini paylaştığım gönderileri takip etmek için buraya, geleceğin yönetici adaylarının 6 ay boyunca 120 farklı şirketler buluştuğu Young Executive Academy’ye başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Özgün İçerik

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.