Öğrenci Kariyeri Banner

Yoksa Sen Bir Tembel Misin?

Yoksa Sen Bir Tembel Misin?
Bazen, uzun süre bir şeyleri beklememiz gerekir. Böyle zamanlarda, bizim yaptığımız sabretmek iken başkaları bizi tembel olarak nitelendirebilir. Biz tabii ki böyle bir durumda tembel değilizdir ve başkalarının ne dediği de bir önem arz etmemektedir. Ama durum bunun tam tersi de olabilir. Yani tam bir tembelken; kendimizi, bir şeyleri beklediğimize veya bir şeylere hazırlandığımıza inandırabiliriz. Benjamin Franklin de bu konuda: "Tembellik bazen sabırla karıştırılır." demiştir. Peki, biz tembel miyiz yoksa bir şeylerin yoluna girmesini mi bekliyoruz? Yani bunu anlamanın yolu nedir? Tabii ki bazı kıstaslar çerçevesinde kendimizi analiz etmek! Bu kıstasların önemli bir kısmını aşağıya sıralayacağım:

1. Ne Tür Bir Erteleme Alışkanlığınız Var?

hourglass-620397_1280_790x445

Öncelikle erteleyen herkes tembel değildir. Erteleme önceliğiniz ve sebepleriniz sizin tembel olup olmadığınızı belirler. Örneğin daha önemli bir işi yapmak için daha basit işlerinizi erteliyor iseniz bir öncelik skalasına göre hareket ediyorsunuzdur. Tabii ki yapmadığınız veya yetişemediğiniz bu ufak tefek işleri kafanıza takmayın çünkü siz tembel değilsiniz. Ya da ağır ve zor bir işinizden kaçınmak için daha basit olan, şimdilik yapılmasa da olur dediğiniz işlerinizle uğraşıyorsanız siz tembel değilsiniz fakat kronik bir erteleme sanatçısı olabilirsiniz. Asıl tembel, yapması gereken basit ya da kompleks herhangi bir işi, kendisini veya bir başkasını artık sıkıntıya sokacak kadar ertelemesidir. Belki avamca bir örnek olacak ama örneğin tembellerin (ya da ağır derecede tembel olan insanların) birçoğu lavabo ihtiyacını bile kendilerini çok zorlamadıkça karşılamaz.

2. Diğer İnsanlara Ne Kadar Bağımlısınız?

hammock-1074457_1280_790x445

Tembel bir insan olmanız doğal olarak birçok ihtiyacınızı da başkaları aracılığı ile yapmanıza sebep olur. Veya birçok işinizde diğer insanların yardım aldığından daha fazla yardım almanız gerekir. Örneğin bir proje üzerinde planlı ve düzenli çalışan bir kişi muhtemelen sıkıştığı için yani yetiştirmesi gerektiği için değil daha teknik konularda yardım alacaktır. Şayet siz bir tembel iseniz teknik konular bir yana yetiştirmenin telaşesi içindesinizdir ve omuz atacak birilerini arıyorsunuzdur.

3.Ne kadar iyi besleniyorsunuz?

hamburger-2683042_1920_790x445

Evet, tembel insanların yeme alışkanlıkları da genellikle bozuktur ve bu insanlarda obezite hastalığı çok daha fazla görülmektedir çünkü hazır gıdalara olan merak büyüktür. Bu gıdaların tembelleri cezbetmesinin en büyük sebebi de adı üstünde: "hazır olması".

Böyle birçok soru sıralayabiliriz. Unutmamalıyız ki tembellik hayat kalitemizi düşüren bir olgudur. Belki çok demode bulabilirsiniz fakat işleyen demirin pas tutmayacağı desturuyla hareket etmek, hem kendimize hem de sevdiklerimize daha fazla zaman kalmasını sağlayacaktır. Bunu sağlamanın en iyi yolu, iç disiplinimizi geliştirmemizdir. Bir de kendimize allanıp pullanacak bir bebek gibi davranmaktan arada da olsa vazgeçmeliyiz ve sınırlarımızı zorlamalıyız. En azından bunu yapabileceğimizin bilincinde olmalıyız. Tembelliğin ileri seviyesi tükenmişlik sendromudur ve bu sebeple insanlar hastaneye yatıyorlar.

feet-932346_1280_790x445

Velhasıl, kendinizi koyvermeyin ve iç disiplini yüksek bir insan olabilmek adına sizi tembelliğe iten olguları gecikmeden tespit edip törpüleyin.

Özgün İçerik: Tuba Yaka

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.