Öğrenci Kariyeri Banner

YKS Bitti Şimdi Sıra Evde!

YKS Bitti Şimdi Sıra Evde!
Sınav maratonu bitti. Sonuçlar da açıklandı. Aileler ve öğrencileri tercih telaşı aldı ve bu zorlu süreç devam ediyor. Bu öğrenciler ve aileleri için bir sonraki adım ise öğrencilerin kalacağı yerlerdir. Öğrencilerin bazıları yurtlarda kalırken bazıları ise bütçelerine göre ev tutacaklar. Yapılan bir araştırma geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ortaya enteresan sonuçlar çıktı. Sonuçlara göre en yüksek kirayı Muğla, İstanbul ve İzmir’i tercih edecekler ödeyecek.

En uygun fiyatlı kiralık evler ise Kırşehir, Niğde ve Mardin’de. İstanbul’un merkezi ilçelerindeki evler için 2-3 bin lira çıkarken, Anadolu illerinde 100 metrekare evin kirası 500-600 liraya kadar düşmektedir.

Türkiye’de kira değerlerinin en yüksek olduğu illerin başında gelen şehrin Muğla olduğunu dile getiren Endeksa.com CEO’su Görkem Öğüt, “Muğla’da ortalama metrekare başına kira 14,8 TL. Muğla’dan sonra metrekare başına kiraların en yüksek olduğu iller sırasıyla 14,7 TL ile İstanbul, 12,9 TL ile İzmir, 11,3 TL ile Edirne ve 11,2 TL ile Antalya” dedi.

_vector

Araştırmaya göre metrekare kira bedellerinin en düşük olduğu iller ise şöyle: Kırşehir’de 4,6 lira, Niğde’de 4,9 lira, Mardin’de 5 lira, Bingöl 5,2 lira.  Karadeniz’de Trabzon’da metrekare kirası 6,4 lira, Rize’de 7,4 lira, Ordu’da 7 lira. Gaziantep’te metrekare kirası 9,7 lira. Bu rakam Batman’da 7,2, Diyarbakır’da 6,3, Urfa’da 6 liraya geriliyor. Doğu illerine bakacak olursak Kars’da metrekare kirası 9,3, Van’da 8,8, Malatya’da 5,6, Erzurum 5,8 lira. İç Anadolu’da ise Eskişehir’de metrekare ortalama kira bedeli ise 9,1 lira, Konya’da 6,9 lira, Kayseri’de 5,3 lira, Sivas’ta 5,7 lira.

İstanbul için ayrı değerler belirten Öğüt, “Sarıyer’den sonra sırasıyla 26,3 TL ile Beşiktaş, 25,4 TL ile Beyoğlu, 22,6 TL ile Bakırköy, 20,2 TL ile Şişli geliyor. İstanbul’da son bir yılda kiraların en fazla artış gösterdiği ilçeler ise Esenyurt, Beylikdüzü, Zeytinburnu, Avcılar ve Esenler. İstanbul’da merkezi bölgelerde konut kiralamak isteyen öğrencilerin 2.000 TL ile 3.000 TL arasında bir bütçe ayırmaları gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Beşiktaş’ta ortalama kira 2.897 TL, Bakırköy’de 2.737 TL, Kadıköy’de 2.349 TL, Beyoğlu’nda 2.156 TL. Hem ulaşımı kolay, hem de maliyet olarak daha düşük bölgeler ise 1.814 TL kira ile Şişli, 1.582 TL ile Ataşehir, 1.522 TL ile Üsküdar, 1.305 TL ile Kâğıthane, 1.223 TL ile Ümraniye” diye belirtti.

3

Öğrenci yurdu şirketi olan Erkanlı Holding’in Genel Müdürü Evrim Karayel, “Konut kredi faizlerinin yüksekliği ve kısmi arz fazlası, piyasada bir durgunluğa yol açtı. Ofis yatırımlarının cazibesinin azalması, özelinde de rakamların yüksekliği, gayrimenkul sektörünü yavaşlatan önemli etkenler arasında yer alıyor. Türkiye’de 4,2 milyon yükseköğrenim eğitimi alan tam zamanlı öğrenci bulunuyor. Devlet ve özel sektörün yatak sayısı ise 1 milyon. Bu da demek oluyor ki 3,2 milyon öğrenci kalacak yer bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. Bir de her yıl yükseköğrenime katılan öğrenci sayısı 400 bin civarında. Rakamlar potansiyelin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor” dedi.

Şimdiden üniversite tercihi yapacaklara ve ev tutacaklara şimdiden kolaylıklar dileriz.

 

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.