Öğrenci Kariyeri Banner

YGS Hayallerini Gerçekleştiren Sınav Olsun!

YGS Hayallerini Gerçekleştiren Sınav Olsun!
Şu ana kadar olan hayatının en zor bölümünden geçtiğini düşünüyorsun belki de çok yorgun hissediyorsun. Böyle olmamalıydı diyorsun, istediğin şehirde yaşamanın, istediğin mesleğe sahip olmanın bedeli bu olmamalıydı diyorsun. Kesinlikle haklısın, kesinlikle katılıyorum sana. Ben de böyle düşünüyordum ama, sana ne diyeceğim, geçiyor, bitiyor ve sınavlar bittikten sadece bir ay sonra hiçbir şey olmamış gibi hissediyorsun, yeniden doğmuş gibi oluyorsun!
sd

Ben ÖSS, YGS, LYS ya da adı her neyse, 160 dakikalık bir sınavdan çok zaman ve stres yönetimi olarak görüyorum. Ayrıca çalışmanın ve emek vermenin yanı sıra sınav anını yönetmenin de en az çalışmak kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

O yüzden, sınav anında kesinlikle sınav dışında bir şey düşünme. Daha çok çalışabilirdim, daha az dışarı çıkabilirdim, daha çok soru çözebilirdim ya da daha az bilgisayarda vakit geçirebilirdim deme. Herkesin bir çalışma kapasitesi vardır  ve gerçekten herkes yapabileceğinin en iyisini gerçekleştirir sınav senesinde. Beni, sınav yılında en çok yavaşlatan şey hep bu yetersizlik duygusu olmuştu ve bazen bu yetersizlik duygusu beni yapma imkanım olan çalışmalardan da alıkoyuyordu. Eğer sınav senesindeki kendimle konuşma şansım olsaydı, aynen bu cümleleri söylerdim: “Bir soru bile daha fazla çözemezdin sen, bu kadarını yapabildin ve temin ederim ki  yapabileceğinin en iyisini yaptın.”

teog_sinav

Kendini başkalarıyla asla karşılaştırma, “Özge bu kadar çalıştı şu kadar yapar, peki ben ona yetişebilir miyim?” ya da “Özge zaten hiç çalışmadı, ben ondan daha fazla emek verdim kesinlikle onu geçerim” deme. Herkesin karakteri farklı olduğu gibi hayatı yaşama şekli de farklıdır ve biz etrafımızdaki insanların hayatlarını bize gösterdikleri kadar biliriz. Sen sadece kendi hayatını en ince detayına kadar bilebilirsin, o yüzden hayatı hakkında sadece “izlenim”lerin olduğu insanlarla kendini kesinlikle kıyaslama, bu seni sadece yavaşlatır.

Sınava birkaç gün kala, genelde çalışma temposu haklı olarak biraz düşer ama bunun uyku düzenini değiştirmesine izin verme, çok geç yatıp çok geç kalkma, sınav gününde sabah  kaçta kalkman gerekiyorsa o saatte kalk. Sınav gecesi stresten uyuyamazsan da bu sorunu kafan da büyütüp uykunu daha fazla kaçırma. Çünkü gerçekten, sınav anında istesen de istemesen de beynin bu ciddiyetin farkında oluyor ve hayatında hiçbir zaman odaklanamadığın kadar güzel odaklanıyorsun sorulara ve uyumamış olman bunu asla değiştirmiyor. Bütün sınavlara heyecandan gece hiç uyumadan giren ama yine de çok büyük başarı elde eden insanlar tanıyorum.

Son olarak, bu birkaç günü mümkün olduğunca temiz hava alarak geçirmeye çalış. Seni yormayacak şekilde yürüyüşler yap, güneş ışığına maruz kal, bol su iç. Açık havada yapılan yürüyüşler ve güneş ışığı, stres kontrolünde pozitif etkiye sahiptir.

Umarım 12 Mart 2017 Pazar günü, hayallerine giden yolda seni ileriye taşıyacak büyük adımı attığın gün olur. Umarım geriye dönüp baktığında 2017 yılını da hayallerinin gerçekleştiği yıl olarak hatırlarsın. Şans ve başarı seninle olsun, sevgiler!

sssss

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.