Öğrenci Kariyeri Banner

Yetersiz Uyursak Ne Oluyor?

Yetersiz Uyursak Ne Oluyor?
Çoğu insan, tavsiye edildiği gibi 7 ile 9 saat arasında uyuyamadığında sersemlemiş, bitkin ve huysuz hisseder. Ancak bazılarımız 7 saatten daha az bir süre uyuduğunda bile kendini kötü hissetmediğini söylüyor. Peki, az uyku ile normal bir yaşam sürdürülebilir mi?

Yapılan yeni bir araştırma, birkaç saatlik uykuyla da dingin hissettiğini söyleyen insanların aslında çok daha uykusuz olabileceğini ortaya koydu.

Utah Üniversitesi’nden psikolog Paula Williams’a göre, araştırma sonuçları az uyumalarına rağmen normal hissettiklerini söyleyen bu insanların hayatlarının aslında uykusuzluktan olumsuz yönde etkilendiğini gösteriyor.

Araştırmada 839 kişiye uyanıklarken beyin taraması yapıldı. Katılımcılar, bir ay boyunca ortalama 7 ile 12 saat arası uyuyanlar ve ortalama 6 veya daha az saat uyuyanlar olarak ikiye ayrıldıktan sonra ikinci grup da, az uyku uyudukları için gün içinde kendilerini uyuşuk hissedenler ile buna rağmen kendilerini gayet iyi hissettiklerini söyleyenler olmak üzere yeniden ikiye ayrıldı.

15 Eylül tarihinde Brain and Behavior dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre 6 veya daha az saat uyuyan insanlarda gün içinde görülen beyin aktivitelerinin, uyanık değil uykudaki birinin beyin aktivitelerine benzer olduğu gözlemlendi. Bu sonuçlar, az uyumalarına rağmen uykusuz hissetmediklerini iddia eden kişilerin beyin taraması esnasında bile uykuya dalmış olabileceğini gösteriyor.

fairy-tale-1180921_1280

Utah Üniversitesi’nden radyoloji uzmanı Jeff Anderson, insanların bir iki dakika için bile olsa uykuya dalıp dalmadıklarını fark edemediklerini belirtti.

Araştırmacılar, bu katılımcıların beyin taraması esnasında uyuyakalmalarının sebebinin yalnızca yorgun olmaları değil, dikkatlerini uyarıcı bir şey bulamadıkları için sıkılmaları da olabileceğini söyledi.

Süper uykucular üzerine yapılan daha önceki araştırmalarda da bu kişilerin daima kendilerini uyarıcı bir şey aradıkları, bu uyarıcıların onlara “uyku ihtiyaçlarını unutturduğu” gözlemlenmişti.

Bu kişilerin kendilerini sersemlemiş hissetmemelerinin sebebinin de bu tarz uyarıcılar olabileceğini belirten Williams, uyarıcıların eksikliği durumunda bu kişilerin farkına varmasalar bile uykusuzluk belirtileri gösterdiğini de ekledi. Yeterli uyarıcının olmadığı ortamlarda uykusuzluğun gerçek hayattan bir örneği de sıkıcı bir toplantı esnasında uyuklamak olarak gösterilebilir.

Ama şunu da dipnot olarak ekleyelim; uykuyu abartmamak gerekir günde 9-10 saat gibi gerektiğinden de fazla uyuyorsak eğer uyuyacağımız miktardan 1 saat daha az uyursak  bir haftada 7 saat kazanmış oluruz ve bu da bize işlerimiz, yapmamız gereken şeyler vb. gibi konularda  avantaj sağlar☺️

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.