Öğrenci Kariyeri Banner

Yerli Otomobil Görücüye Çıkıyor!

Yerli Otomobil Görücüye Çıkıyor!
Tanıtılması merakla beklenen yerli otomobilin özellikleri ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre 14 Aralık Cumartesi günü üretimi yapılan ilk yerli otomobil, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından test edilecek. Aracın ilk gösterimi Gebze Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilecek. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su Gürcan Karakaş, tasarım konusunda dünyanın en iyilerinden birini seçme kararı aldıklarını belirtmişti.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş adı altında projeye paydaş olan Anadolu Grubu (%19), Zorlu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%5), ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (%5) bir araya gelmesiyle Haziran 2018'de kurulmuştu.

TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, yerli bir start-up şirketi ile yaptıkları çalışma sonucunda geliştirdiklerini bir proje açıkladı "Otomobil içerisinde navigasyon cihazı ihtiyacını tamamen ortadan kaldıracak bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Artırılmış gerçeklik ile görüntüleme teknolojisinin kullanılacağı bu sistem, şu anda çözüm olarak piyasada yok. İmalatı yetiştirebilirsek ilk SUV modelimiz çıktığında, yetiştiremezsek bir yıl sonrasına bu sistemi araçlarımızda kullanmayı hedefliyoruz. Hakikaten yıkıcı anlamda bir sonuç olacak" ifadelerine yer vermişti.

3_790x445

Yerli ve milli otomobilin üretimine 2022 yılında başlanması planlanıyor. İlk araç, açılımı “Sport Utility Vehicle” olan ve “Spor Arazi Aracı” anlamına gelen SUV sınıfından olup,  “C SUV” olacak fakat 2030 yılına kadar toplam 5 model üzerine koyulacak. İsim ve markayla ilgili bilinen herhangi bir açıklama yapılmadı ayrıca otomobilin fiyatı ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Üretim yapılacak fabrikanın ise Bursa'ya kadar olan Körfez bölgesinde inşa edileceği konuşuluyor. Yüzde 100 elektrikli olacağı bilinen ilk modelin evde normal bir prizde şarj dolum süresi 10 saat olurken, DC şarj ünitesinde ise bu süre yarım saate kadar inecek.

Gürcan Karakaş, konuyla ilgili: "Proje, teknoloji, yani akıllı araçlar ve buna bağlı ekosistemler üreten sayılı gelişmiş ülkeler arasına katılmamıza liderlik edebilecek bir dönüşüm projesi olarak da stratejik bir öneme sahip. Bu sadece bir otomobil projesi değil, başından beri hep otomobilden daha fazlasını yapmak üzere yola çıktığımızı vurguladık. Çünkü projenin harekete geçireceği ekosistemin 15 yıl içinde GSMH'ya katkısı 50 milyar euro, cari açığa olumlu katkısı 7 milyar euro ve istihdama katkısı ise doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 20 bin kişi olacak." açıklamasını yapmıştı.

SUV olarak planlanan aracın tasarımını ise Ferrari, Lamborghini ve Maserati’nin tasarımlarıyla tanınan ünlü İtalyan Pininfarina şirketi yaptı. İtalyan Pininfarina, dünyanın en ünlü otomotiv tasarım şirketlerinden birisidir. 1930'da kurulan şirket ününü Ferrari ve Lamborghini tasarımları ile kazansa da ayrıca Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Cadillac, Volvo ve Peugeot gibi çok sayıda markaya tasarımlar yapmaya devam ediyor. Kendi yerli otomobilinin hazırlıklarını yapan Vietnam'ın da tasarımda tercihi Pininfarina olmuştu. Geçen yıl yapılan anlaşmaya göre, Vietnamlı otomotiv üreticisi VinFast, biri SUV diğeride Sedan olmak üzere iki yeni otomobil geliştirmek üzere Pininfarina ile sözleşme imzalamıştı. Öte yandan Pininfarina, elektrikli otomobil pazarına da giriş yaparak, kendisine ait ilk otomobili olan elektrikli Hiper Battista'yı mart ayında Cenevre'de tanıtmıştı.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.