Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Pazarlama Yaklaşımı: Influencer Marketing

Yeni Pazarlama Yaklaşımı: Influencer Marketing
Her geçen gün gelişen ve kendini güncelleyen teknoloji beraberinde birçok yeniliği de beraberinde getirmektedir. Bundan 20 yıl öncesine kadar akıllı telefonlar yoktu. Haliyle sosyal medya da. Ama bugüne baktığımızda sosyal medyanın olmazsa olmazımız haline geldiğini görüyoruz.

Globalleşme, teknoloji, rekabet pazarları ve işletmeleri yeniden şekillendirmektedir. Tam da bu noktada karşımıza yeni bir pazarlama stratejisi çıkmaktadır. Bu starateji Influencer Marketing ‘dir. Influencer Markerting, sosyal medya ile birlikte bir sektör haline gelmiştir. İnsanlar öncelikle bloglar yazmaya başlamış, daha sonra bu iş sosyal mecralara doğru kaymıştır. Dijital çağda bir pazarlama stratejisi olan Influencer Marketing, insanların ürünler ve hizmetler hakkında konuşmasını sağlamaktadır. Influencer Marketing sosyal medyada belirli kitleleri etrafına toplayabilmiş hesaplardan ürünlerin veya firmaların reklamlarının yapılması demektir. Türkçe’ de tam karşılığı olmayan Influencer Marketing, kabaca anlamıyla etkileyici pazarlama olarak çevrilmektedir.

technology

Geleneksel pazarlamanın yaygın olarak kullanıldığı zamanlarda en çok tercih edilen bir pazarlama stratejisi olan ağızdan ağıza (Word of Mouth) pazarlama, tüketicilerin ürünü almadan önce satın alma kararlarını etkilemiş, ürün hakkında oluşan deneyimler tüketiciler arasında paylaşılarak insanların birbirlerini etkilemesine neden olmuştur. İnsanlar bu yolu diğer stratejilere göre oldukça güvenilir bulmuş, satın alma kararı vermeden önce araştırma yapmaya başlamışlardır.

58cafc0574d5735b3806d5915f63a484

Influencer Marketing, Facebook, Twitter, Youtube, Snapchat, Instagram gibi sosyal medya mecralarında yüksek takipçi sayılarına sahip kişilerin içerik yoluyla bir ürün ya da marka hakkında deneyimlerin takipçilere aktarılmasıdır. Diğer bir anlamıyla, sosyal medyada fenomen olmuş kişilerin ürününüzü veya markanızı tanıtmasıdır.

Influencer-marketing (1)

Influencer Marketing stratejisini güçlü kılan yanlarından biri insanların yaşanmış, deneyimlenmiş, gerçek tecrübelere dayalı yorumlara önem vermesidir. Influencer Marketing, kişilerin ürünler hakkında konuşmasını sağlayarak tüketici kesimi daha çok tüketmeye, ürünü satın almak isteyen insanların kararlarını olumlu anlamda etkilemeyi amaçlamaktadır.

Yapılan araştırmaya göre pazarlamacıların %84’ü 2017 yılı içerisinde en az bir kere influencer pazarlama tekniğini kullanmışlardır. Bu pazarlama tekniğiyle hem ürününüz veya markanız ile ilgili güvenirliği arttırabilir hem de düşük bütçelerle doğrudan hedef kitleleye ulaşabilirsiniz. Örneğin en basitinden bir bloggerın ya da youtuberın paylaştığı değişik bir kahveyi deneyimlemek için insanlar daha fazla para ödemeyi göze almaktadırlar.

typeform-survey

Instagram, Snapchat, Youtube, Twitter gibi sosyal medya hesapları sayesinde ayrıca bir ekonomi yaratan fenomenlerin, aşağıdaki tabloda takipçi sayılarına göre kategorilerine ayrıldığını görebiliriz.

1 Milyon ve üzeri takipçi sayısına sahip olan ünlüler, 500 bin ile 1 milyon arasında takipçiye sahip olan top fenomenler, 100 bin ile 500 bin arasında takipçiye sahip olan mid fenomenler ve 1000 ile 100 bin arasında takipçiye sahip olan mikro fenomenler olarak adlandırılmaktadır.

Influencer Marketing ajansı olan Markerly’nin bir araştırma yapmıştır. Bu araştırmada 2 milyon sosyal medya fenomenini incelenerek bir rapor çıkarılmıştır. Bu sonuçlara göre;

1000’den az takipçiye sahip Instagram fenomenlerinde ücretsiz gönderilerdeki beğenilme (like) oranı  %8 iken, aynı oran 1000 ile 10 bin arası takipçiye sahip fenomenlerde %4’e düşmüş.

Kim Kardashian ile Twitter’da yapılan bir kampanya incelemesi de aynı sonuçları ortaya koymuş. Kardashian’ın atmış olduğu tweet ile ilgili siteye 1200 ziyaretçi gelmiş ve 30 adet sipariş oluşturulmuş.

Bu durumda ortaya çıkan sonuçlar göstermektedir ki artan takipçisi sayısı ile birlikte sosyal medya fenomenlerinin de ücretlerinde artış meydana gelmektedir. Kimi fenomenler de bu olanaklarını kullanarak kendi markalarını yaratmak ve avantajlarına avantaj katmaktadırlar.

Yapılan araştırmalara göre ünlülerin ya da fenomenlerin, markaların ürün ve hizmetlerine yönelik Instagram üzerinden yaptığı "paylaşımlar" veya ‘’reklamlar’’ büyük bir ekonomiye dönüşürken, uzmanlar bu "paylaşım ekonomisinin" büyüklüğünün yıl sonunda 1 milyar dolara çıkmasını beklemektedir. Bu araştırmada, Türkiye'de markaların sadece Instagram üzerinden Influencer Marketing'e harcadıkları miktarın 5-10 milyon dolar arasında olduğunu tahmin ettikleri dile getirildi. Interactive Advertising Bureau (IAB) Türkiye'nin 2016 yılına ait açıkladığı reklam yatırım rakamlarına göre Türkiye'de 2016 yılında sadece dijitale toplamda 1,8 milyar lira civarında yatırım yapıldığını aktaran Çelikkaya, bunun yaklaşık 262 milyon lirasının sosyal medya üzerinden yapılan reklam harcamaları olduğunun tahmin edildiği bilgisini verdi.

Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.