Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Mezunların En Çok Yaptığı Hatalar!

Yeni Mezunların En Çok Yaptığı Hatalar!
Üniversiteden mezun olan her öğrenciyi ilk aşamada bekleyenlerin; mutlaka bir iş arama süreci ve iş bulma stresi olduğu konusunda günümüz dünyası hemfikir. Sürekli artan rekabet ortamı ve yeterli deneyim edinmedeki zorluklar karşısında, yeni mezunların işi gerçekten de kolay değil. Şirketlerin düzenli olarak yeni mezun işe alımı yapmasına rağmen, Türkiye’de istatistiklere göre yaklaşık 557 bin adet üniversite mezunu işsiz bulunmaktadır.

Peki, yeni mezunların iş ararken en sık yaptığı hatalar nelerdir? Listemize başlıyoruz.

new-job_790x445

 

  • Yüksekten başlamak istemek:


Özellikle üniversiteyi yeni bitirmiş, kariyerine ve çalışacağı alana atılmayı dört gözle bekleyen; fakat bunun için yeterli deneyimi, bilgisi ve bağlantıları olmayan yeni mezunların karşılaşacağı en büyük sorunlardan biridir. Tavsiye edilen, öğrencilik yıllarında staj yapılarak sektör ve iş tanımlarının öğrenilmesi, deneyim kazanılmasıdır.

 

  • Bağlantıların gücünü unutmak:


‘Network’ denen profesyonel bir ağın genişliği ve kapsamı, yeni mezunların aradıkları veya hayalini kurdukları işe çoğu zaman onları birkaç adım önde götürür. Gittikçe daha çok şirket tarafından uygulanmaya başlanan “peer to peer recruitment” işe alım stratejisi, şirkette halihazırda çalışmakta olanların önerilerine göre yeni çalışanların seçilmesi sistemidir.

bağlantı gücü

  •  Yanlış CV yazımı:


Özgeçmişiniz, sadece sizin hakkınızdaki en temel bilgiler olan eğitim, iş ve staj bilgilerini içermemelidir. Kendinizi bir firmaya veya işverene tanıtmanın ilk ve en güçlü araçlarından biri olan CV yazımı, iyi bir izlenim bırakmak için çok önemlidir. Temel bilgilerinizin yanı sıra mutlaka kariyer hedefleriniz, ilgi alanlarınız ve çalışmak istediğiniz yere yapabileceğiniz katkılardan bahsetmelisiniz.

  •  Profesyonel olmayan tutum:


Yeni mezun başvurularının büyük çoğunluğunun doğrudan şirketlerin insan kaynakları bölümlerine gittiği ve burada çok seçici bir elemeden geçtikten sonra değerlendirilmeye alındığı bir gerçek. İlk başvurudan işe alınmaya kadar ki süreçte yapılan her hata, süreci olumsuz etkileyebilir. İdeal olan hem CV ile; hem de mülakat esnasında profesyonel bir tutum yansıtılmasıdır.

80608276

  • Maaş hakkındaki çekinceler:


Yeni mezunların iş ararken ve başvuru yaparken yaptığı hatalardan biri de, ilk maaş beklentisinin çok yüksek tutulmasıdır. Maaş değerlendirilirken güncel piyasa ve ekonomi şartları da göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok firma, çalışanlarının maaş aralıklarını performansa göre belirler.

  •  Sanal alemde görünmez olmak:


Günümüzde işverenlerin ve şirketlerin insan kaynakları bölümlerinin, potansiyel bir çalışanı işe almadan daha yakından tanımak için referans mektuplarının haricinde ilk baktıkları yer, sosyal medya ve internettir. Çalışmak istediğiniz alan veya iş kolu hakkında bilgiye sahip olmanız, donanımınızın yeterliliği ve işe girmek istediğiniz sektör/firma ile alakalı bilgiye ve kariyer hedeflerine sahip olduğunuzu sanal alemde gösterebilir, dolayısıyla işe alınma şansınızı arttırabilirsiniz.

635898549947643076754984903_social-media_790x445

  • Piyasayı tanımamak:


Çalışacağınız sektör ve yapmak istediğiniz iş hakkındaki bilgi yetersizliği, iş arayanların, aradıklarını bulamamasına veya alternatifler arasında kaybolmasına sabep olabilir. Piyasadaki arz-talep dengesini önceden biliyor olmak ve bu doğrultuda ilgi alanlarına yönelmek, yeni mezunlara bariz bir avantaj sağlar. Henüz öğrenciyken iş piyasasını, iş ilanlarını ve iş tanımlarını incelemek, kariyer hedefleri  oluşturmak ve kendiniz için uygun bir planlama yapmak; mezun olunca kafanızın karışmamasını sağlar.

  • Temel becerilere sahip olmamak:


Çoğu sektördeki işlerin bilgisayar tabanlı olması sebebiyle, artık neredeyse tüm iş başvurularında ve mülakatlarda bilgisayar becerileri gündeme geliyor. En azından Microsoft Word, Power Point ve Excel gibi temel office programlarını kullanmayı bilmek, günümüzde herkes için önemli bir avantaj. Bilgisayar becerilerinin, yazılan CV’lerde de yer alması gerekmektedir.

looking-for-a-job

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.