Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Bir Kütle Çekim Teleskobu! Bu Sefer Japonya'dan

Yeni Bir Kütle Çekim Teleskobu! Bu Sefer Japonya'dan
Kütleçekimi dalgalarını incelemek için birçok ülkeden tesis aracılığıyla oluşturulan koca teleskop, yenilenecek. Bu yapım aşamasına Japonya'da dahil olacak.

Yüzyıl kadar öncesinde Albert Einstein, kütle çekimi kavramından söz ederken fizik dünyasına yeni kapılar açıyordu. Ama o zamandan bu güne kadar teoride olması gerektiği savunulan kütle çekimi dalgalarını gözlemlesek de hala bir sonuca varabilmiş değiliz.

Bilim insanları hem teknolojinin gelişmesine yardımcı olmakla kalmıyor hem de teknoloji sayesinde birçok sırrı ortaya çıkarmak için kullanıyorlar. Bulunduğumuz zamanın teknolojisi sayesinde farklı ülkelerdeki gözlemevlerini birleştirerek teleskoplar oluşturmak mümkün oluyor.

Buna en güzel örneklerden biri de kütle çekimi dalgalarını gözlemlemek için yapılan iş birliği. Louisiana (ABD), Washington (ABD) ve İtalya’da bulunan gözlemevlerine bir yenisi daha eklendi.O da Japonya’da bulunan bir gözlemevi olacak. Bu alan yeni bir alan olduğu için Einstein'in 1 asırlık sorusu 4 yıl önce LIGO sayesinde çözüldüğü de ortaya çıktı.

www

Einstein'in Kavrama Yaklaşımı

Einstein'a göre, kara delikler ve nötron yıldızları gibi çok büyük kütlelerin hızlandıklarında uzayın zaman dokusunu yırtabileceklerini ve bu durumda yerçekimi dalgaları oluşturabileceğini belirtmişti. Oluşan bu dalgaların ise tespit edilmesinin çok zor olacağını zira ve ortaya çıkan yırtılmanın çok zayıf olacağını söylemişti.

5c8cba7b07291c1d74ff5fce

100 yıldır bu dalgaları görmeye çalışıyoruz ama hala başarılı olamadık. 1990 yıllarında ABD'de kurulan tesisler ‘gözlemlemesi imkansız’ bu dalgaları görmeyi denemek için kurulmuştu. 13 yıl sonra LIGO 2015 Eylül’ünde ilk defa sinyaller yakalamayı başarmıştı.

Bu yapılara ek olarak Japonya’da Kamioka Kütleçekimi-dalga Tespit (KAGRA) tesis de çalışmaya artık katılacak. KAGRA sistemi sayesinde büyük gök cismi çarpışmaları daha belirgin şekilde gözlemlenebilecek. Yani artık dalgalar ve enerji hareketleri daha net incelenebilecek. Kurulacak yeni tesisle birlikte 100 kadar çarpışmanın gözlemleneceği tahminlerinde bulunuyorlar.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.