Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Bir Girişim: KodÇocuk!

Yeni Bir Girişim: KodÇocuk!

Gün geçmesin ki ülkemde güzel bir şey olmasın. Yeni bir sosyal girişim: KODÇocuk! Bu röportajımızda genç girişimcimiz Veli Bacık ile röportajımızı sizlere sunuyoruz, keyifli okumalar.


1-Kendinizden bahseder misiniz?


Ben Veli Bacık, 4 yıldır Sakarya Üniversitesi Bilişim Mühendisliği öğrencisiyim. Bir çok küçüklü büyüklü etkinlikler ve projelerde bulunduk. Okulumda, bölümümde oldukça başarılı olduğumu söyleyebilirim. Hep daha fazlasını hayal edip kimsenin dokunmadığı yıkılamaz dediği tabuları yıkmak, çalışmak, değer vermek beni ben yapan özelliklerdendir. Microsoft ile MSP programı ve yaz okulu birlikteliğiyle kendimde daha çok güç hissedip KODÇocuk projesine adım attım. Şuan Koç Sistem'de yazılım personeli olarak yarı zamanlı çalışıp bir yandan bu işlerle uğraşıyorum. Öğrendiklerimi hardwareandro.com üzerinden ve Youtube kanalından kaleme alıp insanlara anlatıyorum.


2- Girişimi kurma fikri nasıl ortaya çıktı?


Değişen dünya düzenininde durumları ortalama ve üstü olanların çocukları teknolojiye oldukça yakın dururken, durumu yetersiz aileler çocuklarını bu konuda yetiştirememekte. Özellikle dünyada kodlamanın yaşı oldukça düşmüşken ülkemizde bu durumları sadece özel okullar ve kolejler üstleniyor, bu konulara aç olan onlarca yüzlerce çocuğumuz bizlerden bir satır kod bekliyor. Yine aynı şekilde 81 ilde üniversite bulunuyor fakat il dışına çıkan öğrenci dostlarımız, gittikleri illere bulundukları tek katkı yaptıkları harcamalar. Biz istiyoruz ki bu il dışlarında ki dostlarımız özellikle illerindeki devlet okullarında bu etkinlikleri yapsın ve refah seviyemizi ileri götürelim.


3- KODÇocuk nedir? Neler yapar? Kuruluş amacı nedir?


KODÇocuk, Türkiye genelini hedefleyen her ildeki başta ihtiyacı olan okullarda (köy okulları vb.) o ilin vniversitesi ve topluluklarıyla birlikte okullara gidip öğrencilere kodlama aracılığıyla bir ışık tutmayı hedefleyen, kar olarak toplumuzun refahını arttırmayı hedefleyen sosyal bir girişimdir. KODÇocuk kapsamında bizimle olan arkadaşlarla birlikte o okullara gidip onlara algoritma scratch kodu gibi programlarla kodlama üzerine eğitim verip çocuklarımıza bir ışık tutabilmek. Kuruluş amacı dünyayı değiştirmek.


4- KODÇocuk hangi illerde faaliyet gösterecek ve işleyişi nasıl ilerleyecek?


İlk etapta İstanbul'da başlayacağımız etkinliklerimizi duyurmamız ve arkadaşlarımızın desteğiyle 81 ili hedeflemekteyiz. İşleyiş olarak; etkinliklerimiz 1 gün sürmekte saat 10'da başlayıp 2'de bitiriyoruz (Hafta içi oluyor çünkü; çocuklarımıza sadece orada daha iyi erişebiliriz.) İlk 2 saat Algoritma üzerine konuşuyor oyunlar oynuyoruz. Sonraki saatlerde kod üzerinden çocuklarımıza nasıl oyun yapabileceklerini öğretiyoruz.


5-KODÇocuktan kimler nasıl faydalanabilir?


KODÇocuk'tan çocuklarımız, özellikle küçük yaşlarda alacakları eğitimlerle, beyin gelişimleri oldukça artacaktır. Özellikle algoritma eğitimleriyle nedeni, sonucu ve nasılı çok iyi öğrenip hayatlarında daha planlı olmayı öğrenecekler. Aldıkları oyun eğitimiyle de aslında üretmenin de çok zevkli olabileceğini görecekler.


6- Neden kodlama ?


Kodlama eğitimi vermemizdeki amaç; kodlayan herkesin yazılım geliştirdiği bir nesil yaratmak değil kesinlikle. Algoritmik öğrenmenin ve matematiğin gelişmesi özellikle küçük yaşlarda çocuklarımızı çok geliştirecektir. Scracht app kurucusu M.I.T'deki Prof. Ted konuşmasında şöyle der:  “Bize yıllarca ana dilimizde eğitim verilir. Okuma-yazma öğretilir fakat kaçımız şair, kaçımız yazar oluruz? “ diye çocuklara yönelik programlanın sadece kodlamayı hedeflemediğini anlatmaktadır.


7- KODÇocuk harici yine aynı şekilde kurma fikrinde olduğunuz projeler var mı?


KODÇocuk bir başlangıç parametreler değiştikçe tabi ki farklı fikirlerle bu proje devam edecektir ama ana merkezi sosyal hedefimiz “ Kodu geliştir Hayatı değiştir”


8- Girişimi kurarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız ve nasıl çözüm yolları buldunuz?


Özellikle sosyal bir etkinlik olduğumuz için insanlara bunları anlatırken bir çıkarımız olmadığını söyleyince öğrenci ve topluluklardan iyi dönüşler alamadık. Kendimin de içerisinde bulunduğum Microsoft ekosistemindeki arkadaşlarımızla görüşüp, bu konuda yardımcı olmaları için anlatımlarda bulunduk. İnsanları etkinliklere katılabilmeleri için etkinliklerde çeşitli şirketlerden yöneticilerin eğitmen olarak gelmesini istememiz de bir süreç olarak ilerliyor.


9- Bir girişimin olmazsa olmazı sizce nelerdir?


İnanç sadece inanç. Ve yanında yürüyebileceğin dostların.


10- Girişimci olmak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?


Hayaliniz olsun fakat asla çıtayı aşağı koymamak lazım. Çalışmak, çabalamak, pes etmeden devam etmek lazım. Şüphesiz ki bu yolda daima tek başlayıp inancınızı aktardığınız kadar sayınız büyüyecek ve daha güzel işler yapacaksınız. İlk adımı atmak önemli ama devamı için pes etmeden çabalayıp çalışmalısınız.


KODÇocuk Hakkında Detaylı Bilgi ve İletişim İçin Tıklayınız!


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=k0BdlOZxH5k[/embed]


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.