Öğrenci Kariyeri Banner

Yemekleri Pişirmenin Beyne Ne Faydası Var?

Yemekleri Pişirmenin Beyne Ne Faydası Var?
aşcı

Yiyecekleri pişirerek tüketmek insan beyninin evrimi açısından ne gibi faydalar sağlamış olabilir? Hepimizin tahmin edebileceği gibi sindirimin kolaylaşmasıyla besinlerden daha çok enerji alınabilmiş, daha fazla besinin tüketilmeye başlamasıyla daha çeşitli yani doğal olarak daha yüksek kaliteli beslenme şekli oluşmaya başlamıştır.

Pişirerek yeme elbetteki sadece daha sağlıklı bir vücuda işaret etmiyordu. Beyin fonksiyonlarında büyük gelişme kaydedilmişti.

[ad name="Google Adsense"]

Bilim insanları evrimsel süreci değerlendirdiklerinde insanların yiyeceklerini pişirmeye başlamasıyla beyin evriminde büyük bir sıçrayış meydana geldiğini destekliyor. İnsan pişirmeyle birlikte artık sadece avlanıp bir köşede besinini tüketmiyor, avlayıp topladıklarını daha sonra pişirmek üzere biriktiriyordu. Biriktirdiği besini elbette diğerlerinden korumak veya saklamak için daha yüksek bilişsel ve fiziksel yeteneklere ihtiyacı vardı. Bu noktada sosyal zeka devreye girmişti. İnsanlar toplayıp biriktirdiklerini yemek için pişme süresini “birlikte” beklemek zorundaydı, ortak bir amaç için bir araya gelen insanlar arasında paylaşma duygusu, hedef birliği, görev dağılımı, potansiyel düşmanlara karşı birbirinin arkasını kollama mevcut olmaya başlamıştı. Bunun sonucunda arkadaşlık ve aşk ilişkileri güçlenmeye ve daha önemli olmaya başlamıştı.

Paylaşma, aidiyet, sadakat, koruma duyguları gelişen insan daha derin sosyal bağlar kurdu ve insanın artık daha fonksiyonlu, yani daha çok beyin kıvrımına sahip bir beyne ihtiyacı vardı. Çünkü daha kıvrımlı beyin daha çok bilişsel yeteneğin oluşmasına imkan veriyordu, bu da beynin evrilmesine olanak sağlamıştı.

[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.