Öğrenci Kariyeri Banner

Yaşam Kalitesini Artırmak İçin: AYURVEDA

Yaşam Kalitesini Artırmak İçin: AYURVEDA
Ayurveda veya Ayurvedik tıp Hindistan'da ortaya çıkmış antik bir sağlık sistemidir. Günümüzde Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'da uygulanmaktadır. Ayurveda ''ayur(hayat)'' ve ''veda(bilgi)'' olarak iki kelimeden oluşmaktadır. Kelime anlamı olarak yaşam bilgeliğini ifade etmektedir. Peki nedir Ayurveda? Yenilir mi içilir mi? Hayatımızın hangi noktasında ne işimize yarar?

Ayurveda, kökeni Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5,000 yıllık bir doğal şifa sistemi olup, insanoğluna beşeri potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür.

Ayurveda kadim bir lisan olan sanskritçe bir kelime olup, kelime anlamı olarak ‘Yaşam Bilimi’ manasına gelmektedir.

blog_ayurvedanedir_790x445

Ayurveda’nın amacı; kişinin doğuştan sahip olduğu Bünye Tipi’ni ( Beden ve Zihin birleşimi neticesinde oluşan fıtrat = dosha) belirleyerek,  bu doğrultuda hayat boyu dengede kalmasını sağlayacak olan

  • İdeal Gıda Seçimleri

  • Baharat Kullanımları

  • Beslenme Tarzı

  • Yemek Pişirme Şekilleri

  • Kadim Nefes Teknikleri

  • Meditasyon Teknikleri

  • Aromaterapi

  • Masaj Teknikleri

  • Fiziksel Aktivite

  • Müzik Alternatifleri

  • Gündelik Rutinler

  • Mevsimsel Rutinler


vb. bilgiler doğrultusunda kişilerin genel sağlık, zindelik ve esenlik haline olumlu ivme kazandırarak, yaşamda  daha mutlu, daha huzurlu, daha sağlıklı, daha yaratıcı  olmamızı sağlayan hakiki harmoniyi yaratmaktır.

ayurmama_com__chai_

Özetle Ayurveda’nın başlıca hedefi öncelikle kişinin ideal bünye tipini tespit etmek (dosha’sını) ve herhangi bir dengesizlik durumunda, dengesizliğin haberini veren belirtilerin kaynağını bularak, dengenin tekrar kurulması üzere geniş kapsamlı önerilerde bulunmaktır. Ayurveda'ya göre 3 farklı fıtrat(dosha) vardır. Bir kişide birden fazla dosha hakim olabilir. Sizin hangi dosha'ya sahip olduğunuzu anlamanız için hazırlanmış dosha testlerinden çözmeniz yeterli olacaktır.  Ayurveda'nın temelinde sizin dengenizi bozabilecek şeylerin tespit edilip düzeltilmesi vardır. Bu tespit ise doshalardan geçer. Her dosha'nın kendine özgü özellikleri, yeme-içme farklılıkları, dinlenme, yaşamdan keyif alma vb özellikleri vardır.

tumblr_inline_nsuo2dVnET1ttkluc_540

Ayurvedik Yaşam Tarzı özetle bilincimizi yükselten, genel sağlık halimize olumlu ivme kazandıran, yaşlanmayı geciktiren, gıda seçimi, aromaterapi ve sportif aktivitelerimize yön verme gibi faydalarının yanı sıra genel olarak yaşam kalitemizi yükselterek  daha mutlu, daha huzurlu ve daha tatminkar olmamızı sağlayan etkileri barındırır.

Çünkü Ayurveda ne yediğimiz. nasıl yediğimiz, nasıl yaşadığımız, fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arasında vücut açısından bir denge olması gerektiğine inanır.

tumblr_lax8roMKuD1qavukro1_500

Ayurveda’nın Modern Tıptan Farkları Nelerdir?
-Ayurveda’da her birey benzersizdir ve her insanda işe yarayacak bir beslenme sistemi veya yaşam biçimi yoktur.
-Korunmak anahtardır. Ayurveda fiziksel ve duygusal sağlığın nasıl korunacağı ile ilgili belirli bir danışmanlık ve rehberlik sağlar.
-Ayurveda’da en önemli ilaç, beslenme ve yaşam biçimi alışkanlıklarıdır. Ayurvedik bir doktora bir şikayetle geldiğinizde, belli ilaçlar içeren bir reçete yerine, bazı tariflerle oradan ayrılırsınız.

Ayurveda Nasıl Çalışır?
Ayurveda 3 doşa (dosha) prensipleri üzerine kurulmuştur. Doşalar bedende farklı fizyolojik işlevleri yerine getirerek her bir bireyi oluşturan enerjilerdir. 3 tür doşa vardır; Vata Doşa, Pitta Doşa ve Kapha Doşa.

IecFr2uBS8i8dUasfg8s_what_is_your_dosha

Doşa (Dosha) Nedir?
Her birimizin bu kadar farklı olmasının sebeplerini hiç merak ettiniz mi? Neden bazılarımız çok hareketliyken bazılarımız durgunuzdur? Veya neden bazılarımız birkaç tabak yemek yiyebiliyor iken, bazılarımıza bir salata yeterli gelir?
Modern genetik bunlara açıklama getirmektedir. Peki her insanı biricik yapan karakteristik özelliklerimiz ve mizacımız..? Ayurveda tüm bu soruları 3 doşa ile yanıtlar.

Doşalar, baştanbaşa tüm insan bedeninde ve zihninde bulunan biyolojik enerjilerdir. Tüm  fiziksel ve zihinsel süreçleri yönetirler ve yaşayan tüm canlıların sağlıklı olmalarını ve esenliklerini sağlarlar.
Beş elementten ve bu elementlerin özelliklerinden türerler.

IMG_7492_790x445

Vata  dosha, ether ve hava element bileşimlerinden oluşup, başlıca Hareket ilkesini temsil eder.

Pitta  dosha, ateş ve su element bileşimlerinden oluşup, başlıca Dönüşüm ilkesini temsi eder.

Kapha dosha ise, toprak ve su element bileşimlerinden oluşup, başlıca Yapı ilkesini temsil eder.

Hareket ilkesini temsil eden Vata baskınsa  fizik beden olarak ince ve hafif, coşkulu, enerjik, düşünce ve hareketlerimizde değişken ve hızlı olma eğilimindeyizdir. Değişiklik, bu kişilerin hayatının değişmez bir parçasıdır.

Vata dengede olduğu takdirde hayat dolu, daha yaratıcı, coşkulu ve yaşam dolu oluruz. Fakat Vata dengeyi şaşırıp, ölçüsüz bir duruma geldiğinde kişi kaygılı, endişeli ve tedirgin olur, sindirim sistemi düzensizlikleri ve kabızlık belirir, uykusuzluk ve konsantrasyon bozukluğu çeker ve cildi kurur.

Eğer bünyemizde dönüşüm ilkesini temsil eden Pitta egemense  kas yapılarımız belirgin, zeki, konuşkan, hedef odaklı, kararlı ve lider bir yapıdayızdır.

Ayurveda beden tipinizi öğrenmek isterseniz tıklayın:

Yararlanılan Kaynak 1 

Yararlanılan Kaynak 2 

Özel İçerik: Yasemin Çetinkaya

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.