Öğrenci Kariyeri Banner

Yarıyıl Tatili Nasıl Verimli Geçirilir?

Yarıyıl Tatili Nasıl Verimli Geçirilir?
yarıyıl_tatili

Milyonlarca öğrenci heyecanla beklediği yarıyıl tatiline kavuştu. Fakat bu dönem nasıl değerlendirilmeli? Sömestrı verimli geçirmek isteyenler için birkaç önerimiz var. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlananları da unutmadık. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel sınava hazırlanan gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu.

Yarıyıl tatili sınavlara hazırlanan adaylar ve diğer öğrenciler için hem eksiklikleri kapatmak, hem de dinlenmek ve eğlenmek için iyi bir fırsat. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel, her öğrencinin mizacına, kişiliğine, düşünme stiline göre bir çalışma programı hazırlamasının önemli olduğunu söylüyor. Ailelere de bir önerisi var: “Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza ‘sana güveniyorum’ mesajını verin. Onu anlamaya çalışın.” İşte Prof. Dr. Yüksel’in öğrencilere ve ailelere tavsiyeleri:


[ad name="Google Adsense"]


BAŞARININ YOLU VERİMLİ ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINDAN GEÇİYOR


Her öğrencinin mizacı, karakteri, kişiliği, düşünme stili farklı. Bu nedenle genel bir çalışma programı önermek gerçekçi değil. Bazı öğrenciler kendilerine özgü yöntemler bulup neyi, nasıl yapacaklarına kendileri karar vermeyi tercih eder. Bunlar, kendi çalışma programlarını oluşturmaktan hoşlanır. Bazı öğrenciler kuralları izlemeyi sever ve yapısı önceden belirlenmiş çalışma programlarına uymayı ister. Bazıları ise kuralları ve süreçleri değerlendirmeyi, eleştirmeyi sever. Bir öğrenci, hayatını düzene koyarsa, azmettiği işi başarabilir. İnsan doğuştan getirdiği potansiyelini değiştiremez, ancak daha uygun koşullar sağlayarak öğrenme başarısını yükseltebilir. Öğrencinin, potansiyelinin şimdiki başarı derecesinden yüksek olduğunu anlamasının yolu verimli çalışma alışkanlığı edinip çalışmasından geçiyor.


ESNEK ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURUN


Verimli çalışmanın yolu, zamanı belirlenen amaçlara uygun planlamaktan geçiyor. Planlı çalışmak, öğrenciye yaptığı çalışmanın yönünü gösterir, sık sık karar değiştirmekten kurtararak zamanı boşa harcamasını önler. Türk toplumu kültürlerarası araştırmalarda ‘esnek zaman’ yönelimine sahip bir toplum olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle katı bir çalışma programı yerine esnek bir program uygun olabilir. Planlı çalışma süreci, öğrencinin hangi konuyu/dersi, niçin, ne zaman, nasıl ve nerede çalışacağı sorularına verilecek cevapları içeren etkinlikleri planlamasıdır. Bunun için amaç ve hedefleri belirlemek ve zamanı planlamak önemli. Amaç belirlemek öğrencinin ‘Hangi konuyu/dersi niçin çalışacağım?’ sorusuna cevap araması ve bulmasıdır. Zamanı planlamak, çalışılacak dersleri ya da konuları belli sürelere bağlamakla olur.


ÖNCE SÜREYE KARAR VERİN


Günlük ve haftalık planların yapılabilmesi için önce süreye karar verilerek, belirlenmesi gerekiyor. Bu planlar çocuğun davranışını değiştirecek. Bu da bir düşünceyi dönüştürecek. Davranış değişmeden düşüncenin değişmesi beklenemez.


Günlük çalışma planı: Öncelikle amaçlar ve hedefler belirlenir. Sonra yapılacak etkinlikler yani çalışılacak dersler sıralanır. Bu dersler önem derecesine göre sınıflandırılır ve günlük plana yerleştirilir.


Haftalık çalışma planı: Bir bakıma belirlenen uzak amaçlara ulaşabilmek için yapılan plandır. Dersler haftalık plana alınırken sınavlara hazırlık, ödevler; sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler, hobiler, kurslar ve dinleme için zaman ayırmak gerekir.


AİLELER DE ÇOCUKLARINA DESTEK OLMALI


Sınav bizim kültürümüzde sadece öğrencide değil, aile üzerinde de baskı yaratıyor. Bunu azaltmak için anne-babalar önce kendilerini tanımalı, eğitmeli ve geliştirmeli. Anne-babalar ve çocuklar olarak hepimiz acemiyiz. Herkes sahip olduğu rolü daha önce hiç deneyimlemedi. Çocuklar, ilk defa ergen oluyor ve böyle sınavlara giriyorlar. Dünya ilk defa parmaklarımız arasında (sosyal paylaşım siteleri, internet bu kadar yaygın halde). Bu süreçte çocukların öykülerini dinlemek, duygusal destek olmak, güvenildiğini hissettirmek, problemleri birlikte çözme/uzlaşma ve koşulsuz kabul uygun yaklaşımlardan. Çocuğunuz ile ilişkilerinizi gözden geçirin. Anne-babaların çocuklarını disipline etme biçimleri; sevgiyi çekme, güç kullanma ve açıklama şeklinde olabiliyor. Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza “sana güveniyorum” mesajını verin. Onu anlamaya çalışın. Çocuğun davranışları yerine düşünceleriyle ilgilenin. Konuştuğunuz konular hep okul, ders, sınav olmasın. Hayat bunlardan ibaret değil. Çocuklarınızla özel ve duygusal konularda sohbet edin. Hikâyelerini dinleyin. Güç uygulayarak (internet kullanmayı yasaklama gibi) disipline etmek yerine açıklama yaparak kurallar belirlemeyi tercih edin.


OYUN, PROBLEM ÇÖZME ARACIDIR


İnsanların temel psikolojik ihtiyaçlarından biri, eğlenmedir. Albert Einstein “Oyunlar en neşeli araştırma biçimidir” ifadesi ile oyunun önemine işaret ediyor. Öğrenciler oyun oynarken araştırma yapabilir, yeni şeyler öğrenebilir. Oyun, öğrenmenin, çalışmanın ve değer yaratmanın baskın yollarından biri. Öğrenciler için kendini ifade etme ve keşfetme olduğu kadar problem çözme aracıdır da. Çocuğun eğlenme, bağlantı kurma, özerklik ve güç ihtiyaçlarını karşılama işlevini yerine getirebilir. Aileler, çocuklarıyla birlikte aktiviteler planlayabilir. Tiyatroya ve sinemaya gitmek, müze ya da tarihi kültürel mekânları gezmek gibi. Ayrıca evde birlikte yapılabilecek aktivite ve oyunlar tercih edilebilir.


Kaynak




Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.