Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zekanın Okulu Açıldı!

Yapay Zekanın Okulu Açıldı!
Başkanlığını Elon Musk ve ve Y Combinator Başkanı Sam Altman‘ın yürüttüğü kar amacı gütmeyen yapay zeka araştırma şirketi OpenAI, geçtiğimiz Haziran’da faaliyete başlamıştı. 1 milyar dolarlık bütçe ile kurulan şirketin yapay zeka araştırmalarına yönelik ilk kapsamlı desteği ‘bilgisayarların eğitilmesi’ oldu. OpenAI, yapay zeka için bugüne kadar sunulan en kapsamlı eğitim platformu Universe‘i bugün tanıttı.

Universe, bir yapay zeka okulu ve insanın bilgisayarla yapabildiği her şey için bilgisayarların eğitilmesini amaçlıyor. Universe’de yapay zeka Flash oyunlarından tarayıcı görevlerine, slither.io ve GTA V gibi oyunlara kadar binlerce farklı ortamda eğitilebiliyor. EA, Microsoft Studios, Valve ve Wolfram ile anlaşan platform üzerinden yüzlerce oyun ve uygulamaya erişmek mümkün.

Universe, bugün geliştirdiğimiz yapay zeka sistemlerinin büyük ölçüde “Dar AI” kategorisine düşüyor olması sorununu adresliyor. Go oyununda dünya şampiyonunu yenen AlphaGo gibi sistemler eğitildikleri alanlarda harikalar yaratıyorlar ancak, bu alan dışında neredeyse varlık gösteremiyorlar. Genel zekaya sahip sistemler geliştirmemiz için, onların geniş yelpazede görevlerle çalışmasını ve böylelikle dünyayla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamalıyız. Makinelerin spesifik bir sorunu çözmekte kullandıkları formülü bir başka alana uyarlamaları ve böylelikle know how biriktiriyor olmaları gerekiyor, OpenAI’a göre. Universe’in binlerce ortamda makinelerin eğitiminin önünü açmasının altında yatan temel motivasyon da bu.

Universe, yapay zekanın eğitilmesinde, AlphaGo’ya benzer şekilde, takviyeli öğrenme tekniğini uyguluyor. Bu, yapay zeka sistemlerinin sanal dünyayla, bir fare ve klavye vuruşlarını simüle ederek etkileşime geçmesini ön görüyor. Bu yönteme sanal ağ bilişimi, Virtual Network Computing (VNC) ismi veriliyor ve yöntem yapay zeka sistemlerinin deneme yanılmayla öğrenmesini sağlıyor. Makinelerin ilerleyen aşamalarda öğrendiklerini birbirlerine aktarmaya başlaması üzerinde de çalışılıyor.

Universe ve benzer platformlar makinelerin sanal ortamda eğitilerek, fiziksel dünyaya hazırlanmasını ön görüyor. Genel zeka düzeyi başarılabilirse bu, yapay zeka için devrimsel nitelikte bir gelişme olacak. Universe’in bu sürecin henüz emekleme aşaması olarak görülebilir.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.