Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zeka: Rüya mı Kabus mu?

Yapay Zeka: Rüya mı Kabus mu?
Yapay zekâ teknolojisi gün geçtikçe daha çok yaygınlaşan bir teknoloji haline geldi. Büyük ülkeler bu konuya daha şimdiden odaklanmış durumda. Çin’de yapay zekânın ders olarak okutulması, Almanya’nın bu işe milyon dolarlar yatırması verilen önemi ortaya koymakta. Hemen hemen her gün yapay zekâ üzerine yeni haberler alıyoruz. Bu haberler çoğunlukla yapay zekânın sağlayacağı katkılar ve gelişmeler üzerine. Yeni gelişmeler kat edildikçe çeşitli korkutan haberlerde gündeme geliyor. Bir kısım uzmanlar gelişmelerin tehdit içermediği ve henüz yolun çok başında olunduğunu savunsa da Elon Musk gibi yapay zekâ çalışmalarının sonumuzu getirebilecek olduğunu söyleyenlerin sayısı oldukça fazla.

Düşündüğünüz zaman çok kolay bir hayat sunuyor aslında yapay zekâ teknolojisi. Robotlar her işimizi halledebilir ve bir algoritma, düşünmemize gerek kalmadan olayları sizin adınıza takip edebilir. Peki, hiç düşündünüz mü? Ya tehlikesi varsa… İşte o zaman durum vahim.

2

Yapay Zekâ Tehditleri

Siz de biraz hayal ederek sorunun farkına varabilirsiniz. Yapay zekâya sahip bir ülke, bir şirket ya da bir grup düşünün. İstediği bilgiye yorulmadan erişebilecek. Böyle bir güce insanoğlunun sahip olması kötü niyetli insanlara çok iyi fırsatlar sunabilir. Örneğin kötü niyetli bir kişi, bir insansız hava aracı satın alarak, belirli bir kişiyi hedef alması için onu yüz tanıma yazılımıyla eğitebilir. Bot'lar otomatikleştirilebilir ya da sahte videolar siyasi manipülasyon için kullanılabilir. Bilgisayar korsanları hedeflerin kimliğine bürünmek için ses sentezini kullanabilir.

Bunların yanında yapay zekânın oluşturabileceği bir diğer kötü etki ise, bazı ülkelerde ciddi problem olan işsizlik. Dünya nüfusunun haddinden fazla artması ve son sanayi hamlesi Sanayi 4.0 Karanlık Fabrikalar ile işsizlik çok artmış durumda ve gün geçtikçe artmaya devam ediyor. İşverenler artık robotlar ve yapay zekâ ile normal insanlara göre daha çok işi, daha hızlı ve sorunsuz halledebilecek. Fakat bu durum bir sürü insanın aç kalmasına sebep olabilir.

Yapay Zekânın bize getirmesi beklenen başka bir tehlikesi de dolandırıcılığın artacak olmasıdır. Kişilerin kimlik ya da banka bilgilerini çalmak için özel tasarlanmış mesajlar kullanılabilir, yapay zekâ kişilerin sosyal ve profesyonel ağlarını haritalandırarak ardından tuzak mesajların üretimini otomatikleştirebilir. Gerçekçi chatbotlar oluşturmak şu an oldukça zor olsa da, ileride arkadaşınızla sohbet ettiğinizi düşünürken aslında kötü niyetli hazırlanmış bir chatbotla konuşuyor ve bazı bilgilerinizi kendisine teslim ediyor olabilirsiniz.

4

Yapay zekânın faydalı işler için planlanmasına rağmen, amacına ulaşırken yıkıcı metotlar kullanması ihtimali, yapay zekâyı tam olarak hizaya sokmadığımız müddetçe her an gerçekleşebilecek bir ihtimal olarak görülmektedir. Bir insansız arabaya hava alanına en hızlı şekilde ulaşmak istediğinizi söylerseniz, sizi çevredeki insanlara zarar vererek veya yanlış alanlardan geçirerek götürebilir; bu şekilde isteğinizi harfi harfine yerine getirir ama istediğiniz şekilde yapamamış olur. Ya da suçları önlemek için yapılan sistemler tehdit gördüğü her şeyi imha etmek üzere çalışırsa sonu alınamaz sorunlar ortaya çıkabilir. Robotların duygu ve muhakeme yeteneği hiçbir zaman olamaz çünkü.

Teknolojinin gelişmesi çoğu zaman insanoğlunun yararına olabilir. Fakat insanoğlu kötülükleri de elinde bulundurur. Eline güç verildiğinde neler yapabildiğini tarihte gördük. Böyle bir güç eğer kötü niyetli birkaç kişinin eline geçerse sonunun nerelere varabileceğini hayal bile edemeyiz. Sorun sadece ölüm veyahut yaralanma değil. Özel hayatın gizliliği hakkı her insanın en doğal hakkıdır fakat bu güç nedeniyle tamamen ortadan kalkabilir ya da yapay zekânın topluma vereceği öteki zararlar...

Özgün İçerik: Enes Eren

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.