Öğrenci Kariyeri Banner

Yapay Zeka İle Yeni Dönem Yayıncılık

Yapay Zeka İle Yeni Dönem Yayıncılık
Okuduğunuz günlük haberleri, ön yargıları, politik görüşleri, duyguları olmayan bir robot yazsın ister miydiniz? Knowhere News adlı yeni açılan bir haber sitesi tam da bu hizmeti sunuyor. Bu startup; yapay zeka, bilgi teknolojileri ve gerçek gazetecileri birleştirip popüler haber başlıklarını tarafsız bir biçimde okuyucusuna sunan bir haber kanalı.

Knowhere’in ardındaki yapay zeka, internette sık okunan popüler haberleri tarıyor. Daha sonra seçtiği konuyu binlerce sitede araştırarak bilgi topluyor.

LKJ_790x445Yapay zeka, bilgi topladıktan sonra, bazen bir dakikayı geçmeyen sürelerde, konu üzerine kendi haberini yazıyor. Bu haberlerde sadece “en temel” gerçekler yer alıyor. Sonrasında haberlerdeki olası önyargıları temizlemeye başlıyor. Bunu yaparken haber kaynaklarının güvenilirliklerini baz alıyor. Yapay zeka tabanlı Knowhere, bazı haberler için alternatif versiyonlar da oluşturuyor. Örneğin politik haberleri; farklı kaynaklardaki haberleri baz alarak farklı ideolojik görüşlere göre yazıyor.

yapay-zekaazxscdvf_790x445
Yapay zekanın yazdığı haberler gazetecileri de saf dışı bırakmıyor. Yapay zekanın yazdığı versiyon en az birkaç editör tarafından düzeltiliyor. Editörler, yaptıkları değişiklikler ile haberin okunabilirlik seviyesini yükseltiyor. Böylece okuyucuya haberin bir ‘bot’ tarafından değil gerçek bir gazeteci tarafından yazıldığı hissi veriliyor. Editörler tarafından düzeltilen yazılar tekrar yapay zekaya “öğretilerek” zaman içinde daha iyi yazılmış haberler üretebilmesi sağlanıyor.

tarafsiz-haber_790x445Yapay zekanın haber yazma süreci böylesine açık ve mantıklıyken insanların ilgisi de haliyle Knowhere üzerine toplanıyor. Startup şimdiden 1,8 milyon dolar yatırım toplamış bile.

Bir görüşe göre kişiler, haberlerin tarafsız olmasını değil, kendi görüşleri ile aynı doğrultuda haberler okumak istediği için girişim çok da başarılı olamayabilir. Bir diğer görüş de yakın gelecekte haber almak isteyenlerin büyük çoğunluğu, tamamen objektif olan “yapay zeka gazeteci”lerin yazdığı haberlere ilgi gösterecek. Bakalım yapay zeka habercilikte öne çıkabilecek mi?

kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.