Öğrenci Kariyeri Banner

Yalnızlıkla İlgili Hiç Duymadığınız 5 Mit

Yalnızlıkla İlgili Hiç Duymadığınız 5 Mit

Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre “Yalnız olma durumu, kimsesizlik” ve “Kimse bulunmama durumu, ıssızlık, tenhalık.”  anlamına gelen yalnızlık bahsedildiği kadar “zararlı” bir şey mi? İşte yalnızlıkla ilgili 5 mit.

  1. ”Yalnızlık” ve “Sosyal İzolasyon” Aynı Şeydir

Bu terimler günlük hayatta birbirlerinin yerine kullanılsalar da aslında farklıdırlar. Sosyal izolasyon, yalnız olmanın nesnel durumudur. Buna karşılık, yalnızlık kişinin öznel deneyimidir. Bu, başkalarının yanında olabileceğiniz, ancak yine de yalnız hissedebileceğiniz anlamına gelir. Hissedilen bu yalnızlık, değerlerinizi veya ilgi alanlarınızı paylaşmayan insanlarla zaman geçirmenizden ya da yeterince derin ilişkiler yerine sürekli olarak yüzeysel etkileşim kurmaktan kaynaklanabilir.

       2.Yalnızlık Her Zaman Kötüdür

Zaman zaman kendimizi yalnız hissetmemiz beynimizin ihtiyacımız olan bir şeyi elde edemediğimizi bize bildirme biçimidir ve oldukça doğaldır. Bu durum bizi kendimizi kontrol etmeye ve sosyal ihtiyaçlarımızın farkına varmaya iter. Yalnızlık aynı zamanda bir yaratıcılık kaynağı olabilir, sanatçılara ve yazarlara deneyimlerini ifade etmeleri için ilham verebilir. Uzun vadede devam eden yalnızlık bedeni strese sokup sağlığa zarar verse de kronik hale gelmediği takdirde yalnızlık sanıldığı kadar tehlikeli bir durum değil.

     3.Yalnızlık Daha Çok Yaşlıların Problemidir

Tahmin edilen genel kanının aksine yalnızlık genç nesiller arasında daha çok yaygındır. Son zamanlarda, yaygın yalnızlığın üstesinden gelmeye yönelik birçok çaba, yaşlı yetişkinlere odaklanmıştır. Fakat aslında bu konuda gençlere ve genç yetişkinlere de önem verilmelidir.

     4.Yalnızlık Teknolojiden Kaynaklanır

Tabii ki sosyal medyada bilinçsizce gezinmek ya da sosyal medyayı aşırı kullanmak gibi sağlıksız teknoloji alışkanlıkları insanları yalnız ve mutsuz hissettirebilir. Ancak bunun hanında teknoloji, yeni insanlarla tanışmamıza, toplantılar düzenlememize ve mesafelere ya da engellere rağmen insanlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olan güçlü bir araç da olabilir. Özellikle yaşlılar veya belli nedenlerden ötürü izole olmuş insanlar için teknoloji, iletişimde kalmak ve sosyal destek almak için oldukça önemlidir.

     5.Yalnızlık Yeni Arkadaşlara İhtiyaç Duymaktır

Yeni bir şehre yeni taşındıysanız veya yeteri kadar sosyal bağınız olduğunu düşünmüyorsanız, yeni arkadaşlar edinmenin faydası olabilir. Ancak sosyal sağlığınızı iyileştirmenin alternatif bir yolu mevcut ilişkilerinizi güçlendirmektir. Bu yüzden “yeni”yi aramak için çok çaba sarf etmek yerine zaten elde olan ilişkilerinizi daha ileriye taşıyabilmek adına bir şeyler yapabilirsiniz.

Özgün İçerik


Ezgi Nur Budak

MEF Üniversitesi-Psikoloji

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.