Öğrenci Kariyeri Banner

Yabancı Dil Sınavları Nedir, Ne Değildir?

Yabancı Dil Sınavları Nedir, Ne Değildir?
Bildiğiniz gibi günümüzün eğitim ve iş dünyasının temeli haline gelmiş bir şey var: İngilizce. Gerek yüksek lisans, doktora, akademisyenlik gerekse staj ve iş başvurularında sürekli önümüze çıkıyor ve zaman zaman bizi gerebiliyor. Bakalım İngilizce düzeyimizi hangi yollarla kanıtlayabiliyoruz:

YDS

Yabancı Dil Sınavı (YDS), ÖSYM tarafından nisan ve eylül aylarında yılda 2 kez gerçekleştirilen merkezi dil sınavıdır. Bu sınava yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler, herhangi bir kamu kurumunda çalışıp dil tazminatı almak isteyenler, KPSS’ye giren ve çalışmak istediği kamu kurumunun isteği doğrultusunda yabancı dil düzeyini belirlemek isteyenler girebilirler.

Sınav 150 dakika ve 80 sorudan oluşuyor. Her bir soru 1.25 puan ve yanlışlar doğruları götürmüyor.

yds ile ilgili görsel sonucu

YDS; 6 kelime bilgisi, 10 gramer bilgisi, 10 Cloze test, 10 cümle tamamlama, 3 İngilizce-Türkçe çeviri, 3 Türkçe-İngilizce çeviri, 4 paragraf tamamlama, 5 anlam bütünlüğünü bozan cümle, 5 karşılıklı konuşma, 4 yakın anlamlı cümle, 20 okuma parçası sorusu olmak üzere 11 bölümden oluşuyor.

YDS geçerlilik süresini başvuru yapılan kurum belirliyor. Ancak yabancı dil tazminatı için bu süre sınav tarihinden itibaren 5 yıl geçerli olacak. Bu süre sonunda sınava girmeyenlerin yabancı dil düzeyi bir alt seviyeye düşecek. Ayrıca seviyeleri C düzeye inenlerin dil tazminatları kesiliyor.

E-YDS ise 80 sorudan oluşur ve içeriği YDS ile aynıdır. Bilgisayar ortamında uygulanır. Kazanılmış haklar bakımından iki sınav arasında da bir fark bulunmamaktadır.

YÖKDİL

yökdil ile ilgili görsel sonucuYÖK tarafından yeni uygulamaya girmiş bir dil sınavıdır.

Yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar katılabiliyor.

YDS ile eşdeğer bir sınavdır ve YDS’yi etkilememektedir.

Sınav 80 soru ve 180 dakikadan oluşuyor.

TOEFL

TOEFL ile ilgili görsel sonucu

Bu sınav Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğinizi ölçer.

TOEFL IBT sınavı internet üzerinden, TOEFL PBT ise kağıt üzerinde yapılır. İnternet üzerinden yapılan sınavda okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerileriniz ölçülürken kağıt üzerinde yapılan sınavda okuma, yazma, gramer ve dinleme becerileriniz ölçülür. TOEFL PBT internet üzerinden sınav yapılamayan yerlerde yapılır.

Sınav yılda 50’den fazla olmak üzere belirli tarihlerde yapılır.

Sınav 4 bölümden oluşur ve yaklaşık 4-4.5 saat sürer. İlk iki bölüm sırasıyla okuma ve dinlemedir. Daha sonra 10 dakikalık zorunlu bir ara vardır. Aradan sonra konuşma ve yazma bölümlerini alırsınız.

Eğer F klavyeye alışkın biriyseniz sınavdan önce mutlaka bir Q klavye edinip alıştırma yapmalısınız.

Ayrıca www.ets.org sitesinde TOEFL hazırlık kaynaklarını da bulabilirsiniz.

IELTS

IELTS ile ilgili görsel sonucu

Bu sınav İngilizce kullanılan ülkelerde eğitim görmek ya da çalışmak isteyenlerin girdiği bir sınavdır. TOEFL gibi okuma, dinleme, yazma, konuşma becerinizi ölçer. Her bir bölüm için ayrı not verilir ve bu notların ortalaması sınav sonucunu verir. Kalma ya da geçme gibi bir durum söz konusu olmamakla beraber 1’den 9’a kadar puan alırsınız.

Sınav süresi 2 saat 45 dakikadır. TOEFL’dan farklı olarak okuma, yazma, dinleme bölümü tek aşamada verilir ancak konuşma bölümünü 3 gün önce veya 3 gün sonra alabilirsiniz.

Akademik ve genel eğitim olmak üzere iki bölümden oluşur. Akademik kısım ingilizce konuşulan ülkelerde eğitim almak isteyenler için, genel eğitim ise İngilizce konuşulan ülkelerde çalışmak isteyenler, göçmenler ve eğitim amacıyla kullanmak isteyenler içindir.

Sınav sonuçları 2 yıl geçerlidir.

Kaynak

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.