Öğrenci Kariyeri Banner

Veysel Berk'in Milyon Dolarlık Projesi: Çaycı

Veysel Berk'in Milyon Dolarlık Projesi: Çaycı


Girişimcilik ile ilgilenen ya da ilgilenmeyen her insanın hayatında en az bir kere aklına bir iş fikri gelmiştir. Peki bu insanlardan kaç tanesi bu fikrinin peşinden sonuna kadar koşmuş ve sahip olduklarını bir kenara bırakmıştır?




Aklına gelen fikrini hayata geçirmek için çabalayan ve bu fikri mükemmelleştirmek için bütün bilgilerini kullanan Veysel Berk de bu azimli insanlardan birisi. Veysel Berk altına imzasını attığı milyon dolarlık değerlemeye sahip olan Wallit, Çaycı, PayPad ve Evebirilazım gibi projeleriyle başarılarını herkese kanıtlamış oldu.

Bu ilginç hikaye dönemin Amerikan Enerji Bakanı ve Nobel ödüllü fizikçi Steven Chu ile doktora sonrası çalışmalar yaparken başladı. Veysel Berk’in aklına yerin 3 metre altında 4 metrekarelik bir odada ışın mikroskobu üzerine çalışmalar yaparken birden aklına bir fikir geldi.

Bu ufak odada çalışmaktan sıkılan Veysel Berk’in aklına gelen fikrin bir şirket oluşturabileceği hatta çok kısa sürede milyon dolarlık değerlemeye sahip olabileceği kimin aklına gelirdi ki? Wallit’in kuruluşu hakkında Veysel Berk “Bir sanal duvar olsa binanın üstünde, insanlar oturdukları yerden bu duvara yazabilseler, resimlerini videolarını koyabilseler, canlı sohbet ederdik, hiç olmazsa can sıkıntımız gitmiş olurdu dedim ve hemen mikroskoptan kafamı kaldırdım. Yahoo ve Google’daki arkadaşlarıma e-posta attım. Bu arada yatırımcılar da duydular projeyi. Wallit adını verdiğimiz uygulamaya, bir iki hafta gibi kısa bir sürede 1.2 milyon dolar yatırım aldık. ” dedi

Bu girişimcilik hamlesi sadece Wallit ile kalmadı, devamı geldi!
Bir şekilde Türkiye dönen Veysel Berk Trump Towers’ta Türk mühendis arkadaşlarıyla eğlence projeleri geliştirmek adına ofis tuttuğu sırada temizlikçi bulamadığını farketti. Temizlik hizmeti almak isteyenlerle temizlik hizmeti vermek isteyenleri bir araya getirecek bir sistem kurdu ve böylece “Evebirilazım” ortaya çıktı.

“Kahve zincirleri her yerde varken esas olarak çay için özel bir marka olması gerektiğini düşündük." VEYSEL-BERK çaycı

Gördüğü bütün problemleri çözmeyi kendince bir görev edinen bu başarılı girişimci bambaşka bir projenin altına daha imza attı. Çaycı.

Ülkemizde üzerine pek fazla markalaştırma çalışması yapılmayan çay konusuyla ilgili  Veysel Berk’in vizyonu diğer insanlardan çok farklıydı. “Türkiye günde 250 milyon bardak çay tüketen bir ülke, yani kahveden çok daha fazla. Ancak kahve zincirleri her yerde varken esas olarak çay için özel bir marka olması gerektiğini düşündük”

“Çay kaç derecede demlenir, en iyi hangi malzemeyle sonuç alınır… Her zaman en iyi çayı porselen demlikte içersiniz. Bizim geliştirdiğimiz makinalarda da porselen demlikte içtiğiniz çay ile aynı tadı alırsınız. 15 dakikada bir taze çay demleyen bu sistemle müşterilerimize her zaman aynı kalitede ve aynı standartta çay içirmeyi hedefliyoruz.” gibi yorumlar yaptı. Çaycı Trump Towers, Cevahir AVM, 212 AVM,  Canpark AVM ve Etiler Nispetiye olarak 5 şubede hizmet veriyor.

“BASİT DÜŞÜNSÜNLER. BÜYÜK BULUŞLAR HEP BASİT İŞLERDEN ÇIKIYOR.”



Veysel Berk’ten genç girişimcilere “Basit düşünsünler. Büyük buluşlar hep basit işlerden çıkıyor. Gerçekten böyle. Einstein, odasına giren güneş ışığının tozda hüzme halinde görünür, o hüzmenin üzerinde bisikletiyle gezme hayalini kurar, ‘Acaba bu ışığın üzerinde bisikletimle gezsem ne olur?! der ve yıllar sonra bu izafiyet teorisi olarak karşımıza çıkar.

Etrafınıza bakın, basit bir gerçek dünya problemi tespit edin. Buna bir çözüm üretin, sonra bakın bakalım insanlar bu çözüme para veriyorlar mı? Veriyorlarsa tamamdır alın size bir şirket hem de gerçek işi olan bir şirket. Mesela insanlar evini temizletecek birilerini bulamıyorlardı, biz bulduk baktık buna para veriyor insanlar, evebirilazim.com çıktı. Taze demlenmiş çay içecek yer bulamadık, taze çay demleyip sattık, baktık insanlar çok sevdi, taze çaya para verdiler, Çaycı çıktı. Baktık ödeme sistemleri çok hantal ve pahalı. Yeni bulut tabanlı iPad’de çalışan MobilKasa’yı geliştirdik, baktık işyerleri satın alıyor, an itibariyle 6 AVM’de toplam 12 noktada kullanılıyor üzerinden yıllık 10 Milyon TL ciro geçiyor, MobilKasa Teknoloji A.Ş. çıktı.”

Bir iş fikri bulmak, bu fikri olgunlaştırmak, büyütmek ve mükemmelleştirmek azim ve gözlemle mümkündür. Etrafınızdaki eksiklikleri farkettiğiniz ve bunlara etkili bir çözüm bulduğunuz zaman dünyayı değiştirmeye başlarsınız. Bir çok ünlü girişimcinin de söylediği gibi “Basit düşünün”.

Veysel Berk’in bu hikayelerini anlattığı TED konuşmasını da buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.


Bu içerik Haluk Volkan Erkut'a ait olup Girişimci Kafası sitesinden alınmıştır.

 Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.