Öğrenci Kariyeri Banner

Uzmanından Üniversitelilere 4 Ekonomi Tavsiyesi

Uzmanından Üniversitelilere 4 Ekonomi Tavsiyesi

Selam size üniversiteliler! Öncelikle herkese kazandığı bölümler için tebriklerimi sunuyorum. Hali hazırdaki üniversite öğrencilerine ise yeni dönemleri için başarılar diliyorum.


Bugün tecrübeli bir üniversiteli olarak  özellikle büyük şehirlerde üniversite okuyacak arkadaşlara birkaç ekonomi tavsiyesi vereceğim. Özellikle okulu ailesinden uzakta okuyacak arkadaşların dikkatine


Aileden bağımsız olarak yaşamak sorumluluğunu almasına ramak kalan milyonlarca öğrenci adayı var. Bu bağımsızlığı kazanma dönemlerinin en kilit eylemi para kontrolü yapabiliyor olmaktan geçiyor. Genç yaşların verdiği dinamizm ve sağlıkla yeni şeyler denemenin heyecanıyla dolup taşıyor insan ancak peki ya ekonominiz buna hazır mı? Üniversiteye başlamadan önce Eric Tyson’dan tavsiye almaya hazır mısınız?


Öncelikle aklınıza bile gelmeyecek eksikler çıkabilmesine hazır olun. Yol parasıydı, yemeğiydi, varsa okul harcıydı, kitap paralarıydı,  derken liste alıp başını gidebilir tabi bunun içine kendi özel harcamalarınız dahil değil bunlar sadece zaruri ihtiyaçlar dediğimiz kategoriye ait.


Birden bütün eksikler kendini göstermeye başladığında size seçenekler sunan kurumlar ortaya çıkacak örneğin köşe başlarında size kredi kartı vermeye çalışan gizli seyyar satıcılar. Artık on sekiz yaşındasınız ve attığınız her imza büyük önem taşıyor. Bu sebeple dikkatli olun çünkü bu tarz satıcılar sizin kitlenizi nasıl ikna edeceğini oldukça iyi biliyor ve size ait bir kredi kartı sahibi olmanız 10 dakika bile sürmüyor. İlk tavsiyeye hazır olun.


EKONOMİ


1)  Kredi kartı almadan önce ekonominizi yorumlayabilecek insanlardan görüşlerini alın. Örneğin anne ve babanızdan. Çünkü her ne kadar yetişkin sayılıyor olsanız da para yönetimi yapmakta öğrenilmesi gereken bir beceridir ve bunu yıllardır yapan insanlardan fikir almak faydalıdır.


Bir diğer para sağlayacak yöntem ise devletin verdiği burs ve kredi sistemine dahil olmaktır. Eğer burs alıyorsanız keyfini çıkarabilirsiniz eğer biriktirme şansınız varsa bu konuyla ilgilide bomba tavsiyelere hazır olun ancak kredi almaya karar verdiyseniz sakın sonrasını düşünmeyi unutmayın.


2)  Devlet tarafından verilen öğrenim kredisi parayı harcarken oldukça tatlı gelebilir ancak bunu ödeyeceğinizi gerçeğini unutmayın. Dışarıdan bakıldığında ödeme kolaylığı sağladığı  ve okul bittikten sonra ödeme için size bir süre tanıdığı doğrudur. Ancak faiz oranlarının değiştiğini göz ardı ederek günü kurtarmak için gelecekte kendinizi 10 ila 15 bin liralık bir borca sokarak hayata başlamanın sorumluluğunu alıp almayacağınız değerlendirin. Mümkünse daha önce kredi çekmiş insanlarla bun konuyu tartışın.


Peki ya birikim? Evet, belki çoğumuzun aklına hiç gelmeyen bir kelime “birikim yapmak”. Şimdi ihtiyacınız olan her şey yıllar içinde de değişkenlik gösterecek örneğin şimdi ihtiyacınız olan şey sadece ulaşımda kullanacağınız kartı doldurmak iken ileride bu arabanızın deposunu doldurmaya evrilecek. Sadece bu da değil şu an umarım ki herhangi bir sağlık sorununuz yoktur. Eğer varsa acil şifalar bulmanızı diliyorum. Zamanın aşındırıcı etkisiyle kaçınılmaz bir yaşlanma gerçekleşecek bu günleri erkenden planlamak için mükemmel  bir yaştasınız. Çoğumuzun aklına gelmeyen emeklilik kavramı planlanmak için bu yaşlara ihtiyaç duyuyor.


EKONOMİ.PNG 2


3)  Tüm eksiklerinizin maliyetini çıkardıktan geriye ne kadar paranız kaldığını hesaplayın. Geriye kalan paranız bu yaşlarda size oldukça az gibi görünebilir ya da oldukça az olabilir. Unutmayın ki çoğu kişi için bu böyle. Ama Eric Tyson’ın uzun yıllar sonucu elde etiği tecrübelerinden aktardıklarına bakılacak olursa yetenekli birikimciler az ya da çok fark etmeksizin düzenli birikim yapmayı başarabilen insanlardan çıkıyor. Bu birikimlerini yapmak için faydalanabileceğiniz birçok seçenek bulunmakta ancak sadece kumbara atar gibi bir köşeye para atmak ne yazık ki uzun vadede size istediğinizi vermeyebilir. Sahip olduğunuz para ile paranızı değerlendirecek birikim kanallarına yönelmeniz gerekli. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek için araştırma yapmalı, etrafınızdaki insanlarla konuşmalı, sitemizde bulunan girişimcilik hikayelerine bir göz atmalısınız. En basitinden bir altın hesabı açmak bile parayı bir kenara koymaktan daha karlı olacaktır. Ya da bir projeniz varsa hayata geçirmek.


Zamanınızın büyük bir bölümü okulda geçecek kabul ediyorum ancak artık hafta sonlarında dershaneye vb. yerlere gitmenize gerek kalmadı. Artık hafta sonları tamamıyla size ait. Biliyorum biraz bunun tadını çıkarmak kazandığınız üniversitenin bulunduğu şehri keşfetmek istiyorsunuz. Bunu hak ettiğini biliyorum. Ancak yeterince gezdiğinize emin olduktan sonra boşluklarınızı yarı zamanlı işlerde çalışarak doldurup para sıkıntısı çekmenin önüne geçebilirsiniz. Bu tarz işlerde çalışmak dışarıdan bakıldığında bir angarya gibi görünse de insan ilişkileri geliştirmek, bulunduğunuz yerdeki kitleyi tanımak ve kendinizi tanıtıp yeni kişilerle bağlantı kurmak için oldukça işlevlidir. Eğer yepyeni bir ile gittiyseniz yeni arkadaş edinmenin gerekliliğini hissedeceksiniz.


4)  Bir diğer gelir elde etme yolu da burs başvuruları yapmaktır. Kısaca burs başvurusu yapmadan yatmayın Bütün burs başvurularını takip etmek için en doğru yerde olduğunuzu hatırlatalım . Sizin için gece gündüz demeden en güncel burs duyuruları yayınlanan ve linkleri paylaşılan bir platformdasınız. Öğrenci Kariyeri uygulamasını indirip bildirimleri açarak burs duyurularından anında haberdar olabilirsiniz. Size burs çıkmasını arttırmanın bir diğer püf noktası ise ortalamanızı iyi tutmaktır. Bu tavsiyelerin işinizi kolaylaştırması dileğiyle bol birikimli yıllarınız olsun.


 


Özel İçerik : Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından İzlem Nur Türkel tarafından oluşturulmuştur.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.