Öğrenci Kariyeri Banner

Uzayın İlk Misafiri: Laika'nın Hikayesi

Uzayın İlk Misafiri: Laika'nın Hikayesi
Sovyetler Birliği, 4 Ekim 1957 tarihinde Soğuk Savaş Dönemi' nde Sputnik 1’ i  uzaya gönderdi. Sputnik 1, Dünya' nın ilk yapay uydusu ve uzay için atılan ilk somut adımdı. Ve başarıyla fırlatılıp Dünya' nın yörüngesinde dönmeyi başarmıştı.  Gönderdiği sinyaller Dünya' dan dinleniyordu. Giderek gücü azalıp pilleri bittiğinde yaklaşık 3 hafta içinde sinyaller kesilmişti. Fakat uzay yarışı başlamış oldu. Sputnik 2, Sputnik 1'den hemen bir ay sonra 3 Kasım 1957 tarihinde uzaya fırlatıldı. Sputnik 2' yi Sputnik 1'den farklı kılan bir detay vardı. O detay onunla birlikte uzayı görecek ilk canlı olan Laika idi. Laika, uzay yolculuğunun güvenliğini test edebilmek için seçilen dişi bir sokak köpeğiydi. Aslında Laika' dan önce de birçok hayvan uzaya gönderilmişti ama Laika yörüngeye oturmayı başaran ilk hayvan oldu.




Laika' nın geri dönemeyeceği en başından biliniyordu. Aslında her şey ayarlanmıştı. Laika giderek küçülen kafeslerle ve roket kalkışını, uzay aracı seslerini taklit eden bir santrifüjle uçuşa hazırlanmıştı. Sputnik 2 Laika' yı besleyecek ve oksijen bitene kadar ondan gelen yaşamsal veriler sinyallerle izlenecekti. Oksijen tükendiğinde de zehirli mamasını yiyip acısız bir şekilde öldürülecekti. Fakat daha sonra Laika' nın ölümü hakkında birçok açıklama yapıldı. Planlandığı gibi zehirli mamayla öldüğünü söyleyenler bir yana, Sputnik 2' nin gücü bitince oksijensizlikten öldüğü, uzay aracının içi aşırı ısındığından yüksek sıcaklık ve aşırı stresten öldüğü de yapılan açıklamalar arasındadır.



Laika gibi 36 arkadaşı daha uzay çalışmaları için ölümcül uzay yolculuklarına çıkarıldı. Onların yolculuklarından elde edilen deneyimler sayesinde bilim adamları uzay konusunda çığır açan gelişmeler yakaladı ve uzaya çıkan ilk insan Rus kozmonot Yuri Gagarin yörüngede turunu tamamlayıp Dünya' ya dönmeyi başardı.

Bunun yanı sıra Laika'nın ölümü, uzay çalışmalarında hayvanların kullanılmasının ne kadar etik olduğu tartışmalarına yol açtı. Avrupa'da ağır eleştiriler yapılırken ABD Sovyetler' i destekledi. Sovyetler ve Doğu ülkelerindeyse bu konu gündeme dahi gelmedi.

 

Özgün İçerikMalike Erdoğan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.