Öğrenci Kariyeri Banner

Uyurken Neden Bir Ayağımızı Dışarıda Bırakırız ?

Uyurken Neden Bir Ayağımızı Dışarıda Bırakırız ?

 

Herkesin kendine özgü bir uyku şekli olsa da bazı uyku pozisyonları daha çok seviliyor. Bunların başında yorgan, battaniye veya pikeye sarılıp uyumak ve bu sırada bir ayağımızı dışarıda bırakmak geliyor.

Peki yaz kış fark etmeksizin bu hareketi yapmamızın altında ne yatıyor olabilir hiç düşündünüz mü?

 

 

Ayaklarımızda vücudumuzdakinden daha az sinir hücresi bulunması nedeniyle vücut ısısını ayarlamada büyük bir rolü vardır. Uyumak için de normal vücut ısımızın 1-2 derece daha düşmesi gerekmektedir.

Eğer iki ayağınız da yorganın içinde kalırsa uyumak için ideal olan vücut sıcaklığına erişemez ve rahat bir uyku çekemezsiniz. Tam tersi durumda iki ayağınızı da dışarıda bırakırsanız, bu sefer üşürsünüz.

 

Bu yüzden vücudumuz bilinçli olarak bir ayağımızı dışarıda bırakacak şekilde bizi zorlayarak vücut ısımızı dengeler.

Yaz geceleri rahatça uyuyamıyor olmamızın sebebi de budur.

 

Sağlıklı Bir Uyku İçin Neye Dikkat Etmek Gerekir?

  • Birçok insan Tv karşısında uyuyakalmayı sevse de bunun sağlıklı olmadığı âşikar. Bu yüzden mümkün olabildiğinde yatak odanızda uyumaya çalışın.

  • Oda sıcaklığını sabit tutmaya özen gösterin. (fotoğraf temsilidir.)

  • Uyuduğunuz odada elektronik aletler ne kadar az olursa o kadar iyi. Çünkü hem siz uyusanız dahi onlar radyasyon yaymaya devam ediyor hem de özellikle telefonların ışıkları uyku kalitenizi etkileyebiliyor.

  • Uyku esnasında çorap giymekten kaçının.

  • Uyuyacağınız odada bitki olmamasına özen gösterin. (Odadaki oksijen seviyesini düşürüyorlar.)

 

Özgün İçerik

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.