Öğrenci Kariyeri Banner

Uyandığımızda Rüyalarımızı Neden Unuturuz: İşte Sebebini Açıklıyoruz!

Uyandığımızda Rüyalarımızı Neden Unuturuz: İşte Sebebini Açıklıyoruz!

Birçok insan uykusunda rüya görür. Kimileri çok karmaşık ve uzun, kimileriyse daha basit ve kısa rüyalar olur. Bazen öyle rüyalar görürüz ki, uyandığımızda hala etkisi altında oluruz. Mesela rüyamızda bizi korkutan bir durumla karşı karşıya kaldıysak, uyandığımızda kalp atışlarımızın hızlanmış olması ve nefes nefese kalmamız mümkündür. Ama bizde bu kadar büyük etki yaratan rüyaları bile sabah kalktığımızda unutmuş oluyoruz. Ya da kesik kesik hatırlıyoruz. Bu yazımızda bunun sebeplerini açıklayacağız.

Eğer rüyayı uyanmamıza yakın görürsek, yani rüyanın bitmesi uyanmamıza ne kadar yakın gerçekleşirse, o rüyayı hatırlama ihtimalimiz o kadar yüksek. Bunun sebebi ise beynimizin, uzun süreli hafızayı uyanıkken oluşturuyor. Uyku anında ise her şey kısa süreli hafızaya atılıyor.

2011 yılında yapılan bir araştırmada, REM uykusundan (uykunun rüya görülen kısmı) uyandıktan sonra prefrontal kortekslerinde daha fazla teta beyin-dalgası aktivitesine sahip olan insanların rüyalarını daha iyi hatırladıkları sonucu orataya çıktı.

Bunun dışında rüyaların hatırlanma ihtimalinin içerdiği duygusal kavramlarla ve mantıksal tutarlılığıyla da ilgili olduğu sonucuna ulaşılmış. Rüya ne kadar tutarlı, mantıklı ve gerçekçiyse hatırlanma oranı o kadar yüksek. En çok hatırladığımız rüya çeşidi ise kabuslar. Çünkü bu tarz rüyalar beynin pasif uyku halinden ayrılmasına ve uyanmamıza sebebiyet veriyor.

Eğer gördüğünüz rüyaları uyanınca da hatırlamak istiyorsanız size önerebileceğimiz bir teknik var. Genelde uyandıktan sonra rüyayı unutmamızın sebebi başka bir detaya takılmamız. Uyanınca birisini görmek, telefonumuza gelen bildirimlere bakmak gibi...

Eğer uyumadan önce uyandığımda rüyamı hatırlamak istiyorum diye düşünüp kendi kendinizi şartlarsanız, uyanınca rüyayı hatırlama ihtimaliniz de artıyor. Uyumadan önce düşündüğünüz tek şey "uyandığımda rüyamı hatırlamak istiyorum" olsun. Uyandığınızda başucunuzda bir defter ve kalem bulunması da rüyanızı dikkatiniz dağılmadan yazıp kayıt altına almanız açısından kullanışlı olacaktır. Rüyanızda gördüğünüz bir nesneyi veya yeri resmetmeniz de etkili olacaktır.

 

Özgün İçerik

 


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.