Öğrenci Kariyeri Banner

Üstün Başarılı Olmanın Laneti

Üstün Başarılı Olmanın Laneti
Başarılı olmanıza yardımcı olan bazı davranışlarınız aynı zamanda ayağınıza da dolaşıp başarınızı gölgeleyerek istenmeyen durumlar açığa çıkartabilir. Yüksek başarılara sahip biri klasik olarak şu özelliklere sahip olabilir:

  • Sonuç almaya odaklıdır


başarı8

Başarılı insanlar hiçbir şeyin onları durdurmasına izin vermezler. Ama aynı zamanda, çok istememelerine rağmen, iş arkadaşlarına şeffaflık sağlamayı ya da başkalarına yardım etmeyi amaçlayan ve onlara zaman kaybı olarak hissettiren görevlerin içine bulaşabilirler.

  • ''Yapan kişi''dir


başarı1

Başarılı insanlar, genellikle haklı olarak, hiç kimsenin işleri onlar kadar iyi yapamayacağına inanırlar. Bu, onları yetki verme açısından zayıf hale getirebilir ya da mikro-yöneticilere dönüşmelerine yol açar. İş bu duruma gelince en büyük zararı ise şirket adına kendileri görmeye başlar. Nihayetinde başladıkları işin ve çıktıları yolun sonunda onları bekleyen tek şeyin hüsran olduğunu farkederler.

  • Motivasyonu oldukça yüksektir


başarı4

Başarılı insanlar, işlerinin her yönünü ciddiye alırlar. Ancak bu, aynı zamanda, onların çok önemli olan ile az önemli olan arasında ayrım yapmakta sık sık zorlandıkları anlamına gelir. Elbette önemli iş veya daha az önemli iş gibi net bir ayrıma girdiğimiz takdirde bu sefer başarılı olmaktan uzaklaşabiliriz. Ancak bulunulan duruma göre hemen bitmesi gerekenler ve biraz beklemesi gerekenler olarak ayırmak bize avantaj sağlayacaktır.

  • Olumlu geri bildirimler almaya çok isteklidir.


başarı9

Başarılı insanlar, yaptıkları işlerin başkaları tarafından nasıl göründüğünü yoğun bir şekilde önemserler. Fakat bir süre sonra olumlu geri bildirimleri görmezden gelmeye başlayarak eleştirilere takıntılı hale gelirler. Bu durum onlara öyle olmasa bile sürekli kötü işler yaptıklarını düşündürecek ve bundan doğan yetersizlik hissi yaptıkları işlerin kalitesinin düşmesine neden olacaktır.

  • Yarışmacıdır


başarı 12

Yarışmaya duyulan iştah sağlıklıdır ama başarılı insanlar, kendilerini başkaları ile takıntılı bir şekilde karşılaştırırlar. Bu durum kronik yetersizlik hissine, yanlış kalibrasyonlar yapmaya ve en sonunda yanlış kariyer adımlarına sebep olabilir.

  • İş konusunda tutkuludur.


başarı7

Onların bu tutkusu hızlı bir şekilde kariyer basamaklarını tırmanmalarına ve rakiplerinden kolayca kurtulmasını sağlar. Ancak unutulmaması gerek bir şey var; aşırı yükseklik, felç edici bir düşüşe neden olabilir. Başarılı insanlar için bu, zafer ile ızdırap arasındaki ince çizgidir.

  • Güvenli bir şekilde risk alır


başarı15

Başarılı insanlar, şirketlerini düşüncesiz riskli hareketlere sürüklemekten kaçınırlar. Ama bu, aynı zamanda, bilinmeyenden çok fazla çekinmelerine neden olabilir. Bu noktada şahıs yeniliklere doğru yelken açmaktansa kendi konfor alanında eskilerle başarılı kalmayı tercih eder.

  • Suçluluk duygusundan muzdariptir


başarı 14

Başarılı insanlar üretmeye odaklıdır ama ne kadar çok şeye ulaşsalar da yeteri kadarını yapmıyorlarmış gibi hissederler. Bu hissiyat bir süre sonra iş yaşantısından çıkıp özel yaşantısına zarar vermeye başlayarak şahsın gerçek potansiyelini göstermesini engeller.

 Kaynak: Harvard Business Review

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.