Öğrenci Kariyeri Banner

Unutkanlık Beynin Az mı Çok mu Çalıştığını Gösterir?

Unutkanlık Beynin Az mı Çok mu Çalıştığını Gösterir?
Unutkanlık, çağımızda neredeyse herkesin şikayet ettiği bir hastalıkmış gibi lanse edilmeye başlandı. Zaman zaman herkes bir ismi, anahtarları/telefonunu koyduğu yeri, mutfağa gittiğinde ne için oraya geldiğini  veya kapıyı kitleyip kilitlemediğini unutabilir. Bir an için bir şeyleri unutmak normal kabul edilen bir şeydir ve bu durum hastalık sayılmayacak boyuttadır.

Bu unutkanlığın sebebi Neuron dergisinde; Toronto Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmada, beynin işlevi arttığında yeni bilgileri koymak için eskilerini silmesinden kaynaklandığını ileri sürdü.

u.2

Araştırmanın yazarlarından birisi olan Prof. Blake Richards açıklıyor: "Hafıza oyunlarını domine eden kişilere her zaman hayran kalırız. Hafızanın amacı, aslında doğru bilgiyi unutmak ve yerine doğrusunu yerleştirmektir.

Eğer beynimiz eski ve işe yaramaz bilgilerle dolu olsaydı, somut bir karar vermek ve yeni deneyimlerin ayrıntılarını hatırlamak için gerekli bilgilere odaklanmak zor olacaktı. Dolayısı ile unutkan iseniz üzülmeyin: Bir noktaya kadar bu durum, sağlıklı bir beyne sahip olduğunuzu gösteriyor. Unutkanlığınızdan yakınıyorsanız biraz olsun rahatlayabilirsiniz. Tabii her unutkanlık masum değil unutkanlığın boyutu da hastalığınız olup olmadığını anlamanız önemli bir faktördür.

u.4

Peki normal  sayılamayacak boyutta olmayan unutkanlığın sebebi nedir? Eğer bir insan, ev içinde makasın yerini değil de ayakkabılığın ya da tuvaletin yerini unutuyorsa, eğer unutkanlığınız akşama doğru ya da hava karardıktan sonra daha da kötüleşiyorsa, anne ve babanızın kardeşinizin adlarını şaşırıyorsanız, konuşma halindeyken ne hakkında konuştuğunuzu unutuyorsanız, düzenli sürdürdüğünüz telefon kullanmak, duş almak gibi eylemleri unutuyorsanız bu unutkanlık ciddi  derecededir.Bu tarz şikayetlere sahip iseniz sıralanan nedenler unutkanlığınıza neden olmuş olabilir. Doktora giderek basit testlerle unutkanlığınızın nedenini öğrenebilir ve şikayetçi olduğunuz unutkanlıktan kurtulabilirsiniz.

  • Nörolojik hastalıklar unutkanlığa yol açıyor.

  • Kan şekeri inip çıkan bir kişi, daha fazla unutuyor.

  • Tansiyonu normalden daha yüksek ya da düşük kişilerde de kafa karışıklıkları ve unutkanlık görülüyor.

  • Aşırı diyet yapanlarda vücudun gerekli elektrolitleri ve metabolitleri alamaması nedeniyle unutkanlık meydana gelebiliyor.

  • Hipotiroidi zihni yavaşlatarak unutkanlığa yol açan bir durumken kansızlık ve depresyonda da unutkanlığa sık rastlanıyor.


Özel İçerik:Gülname Likoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.