Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitedeki Yaşam Kalitenizi Yükseltin

Üniversitedeki Yaşam Kalitenizi Yükseltin
Eğitimde kalite, doğru eğitimin, doğru zamanda, doğru kişilere, doğru yerde, doğru eğitimlerle verilmesiyle gerçekleşir. Eğitimin yaşam boyu sürdüğü ve bir ülkenin geleceğini şekillendirdiği düşünüldüğünde, eğitimde kalitenin de ne derece önemli olduğu anlaşılmaktadır. Eğitim alan bireylerin yaşam kalitesinin arttırılmasının, eğitimde çok daha iyi sonuçlar alınmasını sağlayacağı söylenebilir. Üniversite yaşam kalitesini etkileyen faktörler aşağıda sıralanmıştır:

Cinsiyet

Yapılan araştırmalara göre cinsiyetin öğrencilerin üniversite yaşam kalitesi seviyelerini etkileyen bir değişken olduğu ortaya çıkmış. Kız öğrencilerin üniversite yaşamlarına ilişkin tatmin düzeyinin erkeklere göre belirgin şekilde farklı olduğu bulunmuştur. Yani, kız öğrenciler üniversite hayatlarına daha olumlu bir yaklaşım içindeler diyebiliriz.
cinsiyet


Üniversiteden Memnuniyet

Üniversite sürekli kendini yenilemesi gereken bir eğitim kurumudur. Hala ilerlenmesi gereken çok yol, giderilmesi gereken çok eksiklikler var. Öğrencilerin yaşam kalitesi bu eksikliklerin ne ölçüde giderilebildiğine bağlıdır.boğaziçi

Öğrenci-Öğretim Elemanları Arası İlişkiler

Fakültelerde yaşadığımız üzere öğretim elemanları ile birebir iletişim olanağı maalesef çok az. Bunun başlıca nedeni öğrencilerin genellikle hocaları sert bulmaları, soracakları soru üzerine kızacağı şeklinde düşünceleridir. Kısacası öğrenci milleti olarak hocalardan çekiniyoruz. Oda kapısını vururken on defa düşünmelerimiz boşa değil yani :)  Sonuç olarak bu iletişim kopukluğu öğrenci memnuniyetinin düşük seviyede olmasına neden olur.
ogretim-uyesi


Öğrenciler Arası İlişkiler

Öğrencilerin birlikte ders dinledikleri, sınıfça daha fazla vakit geçirdikleri fakültelerde, öğrenciler arası ilişkilerin daha iyi olması beklenir. Çünkü öğrenciler birlikte vakit geçirirler ve birbirleri ile etkileşim içinde olurlar. Bu sebeple yapılan araştırmalarda bu öğrencilerin üniversite yaşam kalitesi yüksek çıkmıştır. Sağlık yüksekokulu gibi stajın ağırlık verildiği fakültelerde öğrenciler eğitimleri süresince bireysel olarak daha fazla vakit geçirmeleri ilişki kopukluğuna neden olur ve bu durum yaşam kalitesini etkiler.
ogrenci


Sınıf

Hepimiz üniversiteye başladığımız ilk seneyi hatırlıyoruz. Ne kadar heyecanlı ne kadar istekli giderdik, bol bol arkadaş edinmeye, çevremizi  genişletmeye çalışırdık. Yoğun sınav ve tercih sürecinden sonra üniversitenin ulaşılan bir ödül gibi olduğunu düşünürdük fakat zamanla o heyecanımız balon gibi söndü ve arkadaş çevremizde ufak tefek değişimler olmaya başladı. Eminim ki bu çoğu kişinin başına gelmiştir. Öğrencilerin birbirlerini tanımalarının ilk evrelerinde birbirleri hakkında olumlu düşüncelere sahiptir ancak zamanla düşünceler olumsuzlaşabilir. Bu sebeple araştırma sonuçları hazırlık ve 1. sınıf öğrencilerinin diğer sınıflara göre daha yüksek yaşam kalitelerine sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır.
friendship


Aylık Gelir

Sizce?para

Öğrenci Topluluğuna Üye Olmak veya Olmamak

Bir öğrenci topluluğuna üye olan öğrenciler, olmayanlara göre üniversite yaşam kalitesini daha yüksek görmektedir. Herhangi bir öğrenci topluluğuna üye olan öğrenciler, daha fazla öğrenci ile iletişime geçebilmekte ve daha fazla sosyalleşebilmektedir. Bu da beraberinde sosyal olanaklardan daha fazla yararlanabilme ve iletişim yeteneğini geliştirebilme şansını arttırmaktadır. Bir topluluğa üye olarak üniversite yaşamını daha aktif hale getiren öğrenciler, bunun bir sonucu olarak üniversite yaşam kalitelerini da arttırmış olmaktadırlar. Bu sadece öğrenci topluluklarına katılımın değil, okuldaki spor aktivitelerine de etkin katılımı kapsamaktadır.
faaliyet


Bu içerik ÖğrenciKariyeri Ailesinden Melis Kasap tarafından özel olarak hazırlanmıştır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.