Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitede Yolsuzlukla Mücadele Dersi

Üniversitede Yolsuzlukla Mücadele Dersi
Rusya üniversitelerinde bu yılın eylül ayından itibaren, “Rusya Federasyonu’nda Yolsuzlukla Mücadele” dersi verilecek.

universite_yolsuzluk


Moskova Psikoloji ve Sosyoloji Üniversitesi’nin desteği ile Ulusal Toplum Denetimi Komitesi tarafından hazırlanan ders kitabı, Rusya Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı. Yeni ders, öncelikle Moskova Devlet Üniversitesi, Rusya Halk Ekonomisi Akademisi ve diğer önde gelen üniversitelerin Hukuk, Devlet ve Belediye Yönetimi ve Ulusal Güvenliğin Hukuken Desteklenmesi gibi fakültelerinde verilecek. Dersin daha sonra Rusya’nın tüm üniversitelerinde verilmesi planlanıyor.

“Yolsuzlukla Mücadele” adlı dersin, öğrencilerin yolsuzluk suçları kavramı, sınıflandırılması, ortaya çıkarılması ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi edineceği teorik bir ders olması planlanıyor. Özel dikkat, hukuki inceliklere ve son yasama tedbirlerine çekilecek. Bunun sayesinde, geleceğin yetkilileri, memurları ve idarecileri olan gençlerin bilinçli bir şekilde rüşvet ve himayecilikten vazgeçmesi daha kolay olacak.

Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkanı Kirill Kabanov şunu söyledi: “İnsanlar, sadece kanun açısından değil tüm süreçler açısından yolsuzluğun ne olduğunu anlamalı. Çünkü yolsuzluk bir ideolojik sorundur, ekonomi türüdür, yolsuzluk işletmesi gibi. Bu nedenle öğrencilerle konuştuğumuz zaman öncelikle yolsuzluğun taşıdığı tehlikeleri anlatmaya çalışıyoruz. Çoğu zaman gençler bunun normal bir para kazanma yöntemi olduğunu düşünüyor. Onlara göre başarılı bir kişi parayı dürüstçe kazanan birisi değil. Gençler, dürüstçe çalışarak para kazananlara “looser” (kaybeden) olarak bakıyor. Hırsızlık yapanı ise başarılı sayıyor. Yolsuzluğun gençler için, aileleri için kişisel güvenlik tehdidi oluşturduğuna ve rekabet gücünü azalttığına inandırmak, bu yolsuzlukla mücadele derslerinin temel amacıdır.”

“Yolsuzlukla mücadele eğitimi” kavramı Rusya’da bugün de mevcut. Önde gelen üniversiteler, zaman zaman özel kurslar ve yuvarlak masa toplantıları düzenlenerek bu konuyu masaya yatırıyor. Fakat hazırlanan ders kitabı bir yenilik olarak gösterilebilir. Kitapta, Rusya’daki yolsuzluklar ve ilk Rus çarları döneminden günümüze kadar yolsuzlukla mücadele hakkında enformasyon sistemleştirildi.

Uzmanlar, yeni derslikte, hukukçu olmayanların zor anlayacağı özel terimlerin çok fazla olduğunu kabul ediyorlar. Gelecekte, dilbilimi, teknik ve diğer alanlarda okuyan öğrencilere göre uyarlanacak dersliklerin basılması planlanıyor. Ders kitabını hazırlayanlar, gelecekte yabancı ülkelerin yolsuzlukla mücadeledeki deneyimine ilişkin yeni bir bölüm yazmak niyetinde.

Uzmanlar, yeni dersliğin şu anki haliyle günümüz memurlar için elkitabı olabileceğini düşünüyor. Kitapta, Rusya Federasyonu kanununu ihlal eden suçların nasıl cezalandırıldığı ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

Kaynak: Rusya'nın Sesi Radyosu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.