Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversitede Yapman ve Yapmaman Gerekenler

Üniversitede Yapman ve Yapmaman Gerekenler
Evet! Dört yıldır rüyalarına giren, neredeyse hayatının merkezine oturan sınavı atlattın. Önce rahat bir nefes al, bir gevşe; bunu en çok sen hakettin. Şimdi gevşeyen kaslarını yeniden topla! Ama öyle maratona hazırlanıyor gibi değil, gençliğine yakışmadan geçmiş dört yılının acısını tam bir genç gibi yaşayacağın gelecek dört yılını planlayacak gibi topla. Üniversite yılları; eğer doğru kullanırsan hayatının en deli dolu, en verimli yıllarını oluşturabilir. Doğru kullanırsan diyorum çünkü çok fazla olta vardır, birine atlarsan ve rahatlığına kaptırırsan inan sonra çok pişman olursun. Geleceğin kararır aman sakın falan demiyorum ama sen yine de dinle; tecrübe konuşuyor…

1- Sosyal Kulüp, STK, Derneklerin Aktif Üyesi Ol

dunya-dayanisma

Bu madde bütün yazacaklarım arasında en önemlisi! Gönüllü olarak ve iyi niyetle yapacağın her işin sana sağlayacağı motivasyon o kadar büyük olacak ki ilerde koca şirketlerin CEO’su bile olsan bu heyecanı alamayacaksın. Zaten okulun ilk haftalarından itibaren kampüsün her yerinde kulüp tanıtım standları göreceksin. Okuduğun bölümle ilgili olanlara git ve hemen kaydını yaptır, sakın çekimser kalma. Kayıtla sınırlı kalmasın mümkünse, kulüplerin toplantılarına katıl ve kendine bir yer edin, çeşitli görevler üstlen. Okul hayatın boyunca sana özgüvenden tut, takım çalışmasına kadar birçok beceri kazandıracak olan bu atılım, okuldan sonra başvuru için gittiğin her şirkette kapıları ardına kadar açacak. Görüştüğün İK uzmanına üye olduğun kulüplerde neler yaptığını anlatırken, çıkarsızca yaptığın bu işlerin ne kadar da dikkat çektiğini ve takdir topladığını gördüğünde senden mutlusu olmayacak. Sadece okul içiyle sınırlı kalmayıp ÖğrenciKariyeri :), TGEV gibi kuruluşlara da başvurunu yap ve ne kadar istekli olduğunu belirt. İnan hepsi müthiş deneyimler, dersleri bahane edip bunları gereksiz gördüğün günlerin olacak. Düşme bu yanılgıya, yıllar sonra anlatacağın anıları buralarda biriktireceksin.

2- Ders Ayırt Etmemeye Çalış

21dlspj

Okula adapte oldun, arkadaş ortamını kurdun ve hocaları analize başladın bile. Yine bir gerekli-gereksiz ayrımı yapacaksın büyük ihtimalle. Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki üniversitede gereksiz ders yoktur! En anlaşılmaz görünen hocanın bile sana bir katkısı dokunur, dersini anlamasan hayat tecrübesinden faydalanırsın. Bir de sınav haftası gelip çattığında kimseden not dilenmek zorunda kalmazsın, için rahat olur. Üstüne bir de ailene ve kendine karşı vicdanın rahat olur, daha ne olsun!

3- Yurt, Oda Arkadaşı ve Ev Arkadaşı Seçerken Titiz Davran

A

Bugüne kadar yaşadığın çatının altında birileri hep senin konforunu düşündü. Ders çalış diye televizyonun sesi çok açılmadı, mutlu ol diye en sevdiğin yemekler yapıldı, ders çalışırken sıkılma diye kekler kurabiyeler pişirildi… Eğer okumak için başka bir şehire gidiyorsan bunlar artık olmayacak. Kendi konfor alanından sen sorumlu olacaksın ve bu alanı paylaştığın kişilerle uyumun hayat kaliteni etkileyebilecek boyutlarda olacak. Bu yüzden aceleci davranma ve hayır diyebilmeyi öğrenmeyi dene. Aynı çatıyı paylaşacağın kişiyle uyumunu sonuna kadar ölç, biç. Uymuyorsa kırmadan uzaklaş.

4- Çok Duyacağın Bir Tavsiye: Hocalarınla Aranı İyi Tut

5653afd95d2479f0053bc3c4

Evet bunu çok duymuşsundur, duymadıysan da duyacaksındır emin ol. Bu gerçekten önemli bir madde, özellikle akademik kariyer düşünüyorsan daha da önemli bir madde. Çünkü yüksek lisans için mülakata girdiğinde karşında senin dersine giren hocaların olacak, bu durumda sana sempati duyuyor olması ve gelişime açık olduğuna inanması sence ne kadar önemlidir? Akademik düşünmüyorsan da hafife alma, en az dört yıldan bahsediyoruz sonuçta. Neden olumsuz duygu ve durumlarla uğraşasın ki…

5- Hedef Belirlemek İçin İlk Yıldan İtibaren Çalışmalara Başla

universite-danismanligi

Geleceğin söz konusuysa bu durum ertelemeye gelmez. Ertelendikçe durumlar daha da karışmaya başlar zaten. Öğrendiğin bilgileri nerede, ne şekilde kullanabileceğini araştır. Bu sana ciddi anlamda yol gösterecektir. Okuldaki hocalarının kapısını aşındır, ders dışında odalarına git ve bu konu üzerinde sohbet etmeye çalış. Seve seve yardımcı olacaklardır, bir üst madde için de alt yapı oluşturmuş olursun… Yine okulunda veya başka okullarda düzenlenen kariyer günlerini kesinlikle kaçırma! Burada yolda yürürken karşılaşma ihtimalinin olmadığı insanlardan kariyer yolculuklarını dinleyebilir, onlarla tanışma fırsatı bulabilirsin. Hatta kendini iyi ifade edersen destekçin bile olabilirler. Bir öğrenci için kariyer günleri bulunmaz velinimettir, elinden geldiğince kaçırmamaya çalış.

6- En Az Bir Yabancı Dilde Uzmanlaş

yabanci-dil-bolumu-meslekleri

En az bir diyorum ve bu en azın içinde ingilizceyi saymıyorum. O artık dünya dili olmuş durumda ve öğrenmezsen dünyayla iletişimin, hatta iki sokak ötenle iletişimin bile imkansız hale gelebilir. Hangi bölümde okuduğun fark etmeksizin öğreneceğin her dil sana müthiş kapılar açacaktır. Ayrıca araştırmak ve öğrenmek için ülkendeki kaynakların dışına çıkabilir, bilgiye daha geniş kapsamlı ulaşabilirsin. Bu seni kesinlikle herhangi bir insandan ayırır, değerine fazlasıyla değer katar.

7- Hobilerini Es Geçme

en-guzel-hobiler

Üniversite yıllarında eline geçecek boş zaman ve yüksek enerjiye hayatının başka bir evresinde sahip olabileceğini sanmıyorum. Bunu kendini mutlu etmek, kendini tanımak için sonuna kadar kullanmalısın. Belki müzik, belki resim, tiyatro, dalış ya da başka spor dalları vs. bu her şey olabilir. Yapmaktan keyif aldığın, yeteneğin olduğunu düşündüğün bir alan muhakkak vardır ve bunun ne olduğunu bulduğun anda sakın kaybetme. Gün içindeki bütün yorgunluğunu, stresini alacak olan şey buralarda gizli. Kendini geliştirdikçe öğreniyor olmanın mutluluğu saracak her yanını. Bu içsel huzuru yakalamanı çok isterim…

8- İş ve/veya Staj Deneyimin Olmasını Sağla

millennial

Profesyonel ortamları gözlemledikçe olmak istediğin yeri daha gerçekçi bir bakış açısıyla seçeceksindir. Neden bu bölümde olduğunun, bunun sana ve dünyaya ne gibi katkıları olabileceğini yine bu deneyimlerinle anlayacaksın, başka yolu yok. Mezun olduğunda sana büyük fayda sağlayacak bu maddeyi de es geçmemeni öneririm.

9- Türkiye Yetmez Dünya’yı Gez 

23-nisan-tatili-seyahat-681x454

Üniversitede bunu yapman için çok fazla fırsatın olacak, kesinlikle değerlendir. Yeni kültürlerle tanışmak sana bambaşka bir bakış açısı, yeni bir dünya görüşü kazandıracak. Gönüllülük projelerine katılmayı deneyebilirsin mesela ya da erasmus stajı yapmak için koşturabilirsin. Hiçbiri yüksek beklentiler içermez, sadece biraz çabalaman gerekir. Biraz araştırdıktan sonrası su gibi zaten… Ya da dişinden tırnağından birkaç ay arttırmayı dene, yine birkaç ay bir cafede garsonluk yapmak da bir seçenek. Elindeki bu parayla interrail/inter-air bileti alabilir, gençlik otobüslerine katılabilirsin. İnanılmaz deneyimler gibi görünmüyor mu sence de?

Bu yazdıklarıma eklenecek birçok madde daha var ama özetle şunu söyleyebilirim: Zaman harcadığın her işin sana değer katıp katmadığını ve zevk alıp almadığını sorgulayarak yaşa öğrencilik yıllarını. Bir de çok eğlen! Eğlenmen için gereken enerji ve fırsatı en çok bu yıllarda bulacaksın.Umarım müthiş deneyimler yaşadığın, harika arkadaşlıklar edindiğin, başarılarınla gurur duyduğun bir öğrencilik hayatı geçirirsin. Bunları mümkün kılmak kendine ne kadar saygı duyduğuna ve ne kadar çabaladığına bağlı, bunun zaten farkındasın.

Aksiyonu ve deneyimi bol bir öğrencilik hayatı geçirmen dileğiyle...

 

Özgün İçerik: Seda Aydın

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.