Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Yılları Nasıl Etkin Geçirilir?

Üniversite Yılları Nasıl Etkin Geçirilir?
Üniversite öğrencileri ve yahut üniversite adayları hayatınızın belki de en güzel aşamalarından birindesiniz. Rekabetin hızla ilerlediği bir ortamda başkaları gibi aynı mı olmak istersiniz yoksa kendimi geliştireyim, hem kişisel gelişimime hem de profesyonel hayata bir adım atabilmek için bu alanda kendime bir yol haritası çizmeliyim diyenlerden misiniz? Genel olarak ikincisini düşündüğünüzü farz ediyorum :). Üniversite yılları aslında zaman yönetimini en verimli şekilde sağlayabileceğiniz bir ortam olarak da düşünebilirsiniz. Daha şimdiden zaman yönetiminizi sağlayarak birçok şeyi başarabilmenin de haklı onurunu yaşamış olacaksınız.

Öncelikle klişe sözleri aklınızdan çıkarmalısınız, üniversiteye kapak at gerisi hallolur tarzı cümleler hayatınızı işgal etmesin. Hem ders hayatınıza odaklanıp hem de kişisel gelişime önem vermeniz kendinizi daha mutlu hissetmenize ve rakiplerinizden birer adım önde olmanıza sebep olacaktır. Bu giriş paragrafından sonra üniversite yıllarında neler yapabilirsiniz konusunda kendi fikirlerimi aktarmak istiyorum.

blog yazıma

  • Öncelikle bu maddem üniversite adaylarına yönelik, üniversitede İngilizce eğitim veren bir bölümde okumanız veya farklı bir dilde olabilir size artı avantaj sağlayacaktır.

  • Bunun ardından toefl, ielts gibi uluslararası geçerliliğe sahip sınavlardan iyi puan olmanız mezun olduğunuzda size artı olarak dönecektir.

  • Yurt dışı deneyimi oldukça önemli bir rol oynar. Örneğin, Aiesec, Erasmus, Mevlana gibi değişim programlarından faydalanabilir böylelikle güzel tecrübelerin farkına varabilirsiniz

  • Work and travel yaparak hem çalışıp hem de farklı ülkeler görebilirsiniz, buna ek olarak interrail yaparak da farklı yerleri keşfedebilirsiniz.

  • Bunun yanında okul yıllarındayken ulusal anlamda gelişmiş, uluslarası alanlarda da tanınabilen bir alanda staj yeri ayarlamanız iş hayatına adım atma açısından hanenize artı olarak yansıyacaktır.

  • Gönüllü faaliyetlere üye olmanız farklı insanları tanımanız açısından ve birilerine yardım edebilmek, bir şeyleri değiştirebilmek adına mücadele etmek açısından önem teşkil eder.

  • Bunlara ek olarak üniversitede adı tanınmış kulüplerde aktif üye olmanız veya ilgi alanınıza yönelik kulüplere üye olmanız kişisel gelişiminize katkıda bulunur hem de portföy çeşitlendirmesi açısından fayda sağlar.

  • Eğer Türkiye’de görmeyi istediğiniz yerler varsa üniversitelerin kültürel gezi aktivitelerine katılabilirsiniz.

  • Üniversite öğrencilerinin zaman zaman gözardı ettiği fakat oldukça gerekli olan üniversite kütüphanelerinden yararlanın. Örneğin bir ders için sadece hocanın yazdırdığı notlardan değil farklı kaynakları kullanabilmek farklı bakış açısı kazanmanıza ve daha iyi bir analiz yeteneği sağlamaya yardımcı olacaktır.

  • Üniversitelerin festivallerini mutlaka takip edin sosyalleşmenin keyfine varın:)

  • Eğer akademisyen olma hedefiniz varsa üniversitedeki not ortalamanız, iyi bir ales ve İngilizce puanı akademisyen olma hedefinize bir adım daha yaklaştırır.

  • Üniversite yıllarında eğer iyi bir sertifika programı bulabilirseniz, eksik hissettiğiniz konularda yetkinlik becerilerini sağlamak açısından yararlı olacaktır.

  • Sadece kariyer hevesi olarak değil aynı zamanda sosyal de olabileceğiniz bir dönem olarak değerlendirebilmelisiniz.

  • Üniversite yıllarında hedefinizi belirlemeniz, ilerideki hayatınızda hangi alanda çalışmak isteyeceğinize dair rota çizmeniz açısından sizin yararınıza olacaktır.

  • Üniversite yıllarındayken farklı projelere katılmanızın dereceye giremeseniz bile kişisel ve mesleki hayata hazırlanma çerçevesinde mutlaka yararı olacaktır.


              Farklı tecrübeler yaşamanız açısından yukarıda belirtmiş olduğum maddelerin size faydalı olacağını düşünmekteyim. Genel olarak üniversite yıllarını 5 yıllık bir zaman olarak düşünürsek güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetme, hem sosyalleşmeyi hem de zaman yönetimini efektif sağlama açısından oldukça uzun bir vakte sahip olmak gerçekten de çok önemli bir şey, bazen gerektiğinde uykusuz kalmanın ne demek olduğunu idrak edebildiğiniz bir ortam bu bile bir tecrübedir malum sınav dönemlerinde hangimiz uykusuz kalmadık ki:)  Kişisel gelişiminize değer vermeniz aslında kendinize yatırım demektir ve her türlü yatırımın şu an fark etmeseniz de getirisi olur. Böyle bir zamanda üniversite yıllarını hunharca gezmek dışında dolu dolu yaşayabileceğiniz bir ortamı da sağlamış olursunuz. Günde 5 saat gezmek yerine belki 2 saat gezeceksiniz; fakat elinizde artı olarak bu var dediğiniz vakit gerçekten üniversite yıllarımı ne kadar da etkin geçirmişim diyebileceksiniz.


                Sonuç olarak ister okul hayatında ister iş hayatında başarılı olmanın temel yolu ilk başta kendine inanmaktan başlıyor. Eğer kendinize inanan biriyseniz ayrıca özgüvenli, sorumluluk sahibi, plan ve programlarını zamana uyarlayabilen insanlar olursunuz. Size nacizane tavsiyem eğer bu konularda kendinizde eksiklikler görüyorsanız bu alanlarda eğitimler almanızın katkısı olacaktır, sonucunda ise neyi isteyip neyi istemediğinize karar verebilen bu alanda yol haritanızı daha kolay çizebileceğiniz bir ortam meydana gelecektir.


 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.