Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite ve Verimlilik

Üniversite ve Verimlilik
ali-atıf

[ad name="HTML"]

Şimdi ise isimlerini saklayarak biri devlet biri vakıf üniversitesinin öğrenci sayılarını ve kadro sayılarını veriyorum.

Devlet üniversitesi iletişim fakültesi: Dört bölümü var. 1610 lisans, 53 online, 124 yüksek lisans ve 42 doktora öğrencisi var. 17 profesör, 24 doçent, 21 yardımcı doçent, 3’ü doktoralı 9 öğretim görevlisi var.

44’ü öğretim üyesi yetiştirme programında ücret alan 68 araştırma görevlisi var. Vakıf üniversitesi iletişim fakültesi: Altı bölümü var. 1650 lisans 180 yüksek lisans, 55 doktora öğrencisi var. 5 profesör, 7 doçent, 12 yardımcı doçent, 3’ü doktoralı 22 öğretim görevlisi ve 7 araştırma görevlisi var.

Bu ne demek?

Açıklayayım…

Artık “Avrupa’ya uyum” nedeniyle krediler yani bölüm başına ders yükleri eşitlendi. Aşağı yukarı her bölüm 130 krediyle mezun veriyor. Yani bu da yaklaşık 44 ders demek. Devlet üniversitesinde 4 bölüm olduğuna göre genellikle birinci ikinci sınıflar ortak derstir, 72 daha ekleyelim. Toplam, yılda 116 ders yükü. Bu derslerin yarısı zorunlu olsa ve 1’e 2 seçimli ders açılsa toplam ders yükü 166. Yüksek lisans doktoraya gelirsek. Devlet üniversitesinde 4 yüksek lisans, 2 doktora programı var. Onlar da ortalama 30 kredi 10 derstir. Bu da 60 ders demek. Seçimliklerle 90 ders demek. Lisan, yüksek lisans ders toplamı yaklaşık 250. Devlet üniversitesinde diyelim ki her hoca yılda 6 ders veriyor. Yani dönem başı 3. Olması gereken minimum rakam bu. Devlet üniversitesinde ders verecek öğretim elemanı sayısı 71. Bu rakamı 6 ile çarpın 426. Oysa verilecek ders sayısı 250. Yani Hocaların yarısı dönem başı ya bir ders veriyor ya da hiç ders vermiyor. Ayrıca bir kişiyle de ders açılıp “mış” gibi yapılıyor. Vakıf Üniversitesi gelirsek. Aynı mantıkla 430 ders verilecek. Ders verecek hoca sayısı 46. Her hoca yılda 6 ders verse 276 ders ediyor. Demek ki her hoca en az yılda 8-10 ders veriyor.

Diğer yandan dışarıdan da destek alınıyor. Araştırma görevlisi fazlalığı da dillere destan. Buradan ne sonuç çıkar? Devlet üniversiteleri verimsiz çalışıyor, Vakıf üniversiteleri de kısıtlı kaynakla çok iş yapmaya… Önemli olan ticarileşmeden pazarlama odaklı olmak. Devlet üniversiteleri ne ticari ne de pazarlama odaklı. Yeni YÖK Yasası çıkacak, uyarayım dedim. Belki Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek de buradan bir yapılacaklar listesi çıkarır.

Çekirgelik
“Daha iyi olmaya çalışmayan iyi olarak da kalamaz.” Oliver Cromwell

Köşe yazısı Bugun.com.tr'den alınmıştır.


ÖNERİ VİDEO






Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.