Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Öğrencisinin Projesi Yüzlerce Can Kurtaracak

Üniversite Öğrencisinin Projesi Yüzlerce Can Kurtaracak
arac

[ad#HTML-2]

Fırat Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Muhammed Ali Balkaya, Türkiye’deki kazaların yüzde 3,67’sine neden olan “ışık yetersizliğinin” önüne geçmek amacıyla “Kapı sinyal bandı” projesini geliştirdi. Projesiyle, yüzlerce canı kurtarmayı ve “ışık yetersizliğinden” kaynaklanan kazaları önlemeyi hedefleyen Balkaya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) da destek aldı.

Konuya ilişkin İHA’ya açıklamalarda bulunan Balkaya, Türkiye’de ışık yetersizliğinden oluşan 3.67’lik kaza oranını düşürmeyi hedeflediğini belirterek, “Bunun için ‘Ne yapabilirim?’ diye düşünürken aklıma sinyal boru geldi. Kapı bandı sadece kapı koruma görevi alıyordu. Bunun haricinde herhangi bir görevi yoktu. Bunu nasıl yerleştiririm diye düşünürken kapı bandının ortasını boşaltarak sinyal borusu yerleştirdim. Yerleştirdiğim boruyu ilk başta bir sürücü devresine bağladım ve çalıştırdım. Kendi arabamda denedim. İyi sonuçlar elde ettim” dedi.


“250 LİRAYA CAN KURTARACAK”
Bandın araca montaj olarak da bağlandığına dikkat çeken Balkaya, “Normalde ekstra hatta bağlı, bu da ekstra hat pahalı olduğu için bunu direk arabanın harness sistemine yani arabanın kablo ana hattına paralel olarak bağlayabiliyorsun. Sinyal lamları yandığı sürece bunlarda yanıp sürüyor. En önemlisi de eş değerli yanıp sönüyor. Ortaya yerleştirilen led sistemi, sinyal boru sistemi direk arabanın harnesslerine bağlanıyor. Bu şekilde olması maliyeti yüzde 50 düşürüyor. 4 kapanın 250 lira maliyeti var. Bu hem canımızı kurtaracak hem de aksesuar olarak büyük bir etkisi olacağına inanıyorum. Projeye başlamadan önce birkaç tane hocam danıştım. Öncelikle proje danışmanım Hanbey Hazara danıştım. Ondan olumlu sonuçlar aldım ve ilk başta arabamda denedim. Arabamda denerken olmaz, arabada kısa devre yaparsın, arabayı yakarsın dediler. Ama hiçbir şekilde aldırış etmedim. Kendi arabamda denedim ve çok olumlu sonuçlar aldım. Çevremden de olumlu sonuçlar aldım. Herkes bize de yaptır diye istemeye başladı" diye konuştu.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

[ad name="Google Adsense"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.