Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Mezunları 'Yeterlilik Sınavı'na Girecek

Üniversite Mezunları 'Yeterlilik Sınavı'na Girecek
mezun

Üniversite Öğrencilerine Ek Gelir İmkanı


Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bazı fakültelere girişte getirdiği ‘baraj’ sisteminin tek başına kaliteyi sağlamayacağını açıkladı. Mezunlara yönelik Mesleki Yeterlilik Sınavı uygulaması için çalışmalar hızlandırıldı. MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de, Mesleki Yeterlilik Sınavı’nın bütün alanlarda uygulanması gerektiğini söyledi

Tıp, hukuk ve mühendislikten sonra mimarlık fakültelerine girişe de baraj getiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu uygulamanın da tek başına kaliteyi getirmeyeceği gerekçesiyle Mesleki Yeterlilik Sınavı uygulaması için çalışma başlattı. Üniversite mezunlarının mesleğe başlayabilmeleri için Mesleki Yeterlilik Sınavı’na girmesi gerektiğini açıklayan YÖK, uygulamaya ilgili kurumların da katkı sağlayacağını bildirdi. YÖK, konuyla ilgili yasa taslağı üzerinde çalışmasını sürdürüyor.

[ad name="Google Adsense"]

‘BİLGİ BİRİKİMİ ÖLÇÜLECEK’

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın kalite arayışının yükseköğretime heyecan ve hareket getirdiğini kaydeden MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, her alanda Mesleki Yeterlilik Sınavı’nın getirilmesi gerektiğini söyledi. “Bu sınav ile mezunlarımızın meslekleri ile ilgili bilgi birikimleri ölçülecektir” diyen Prof. Dr. Şahin, mezunların mesleki bilgilerini ölçmeden ve herhangi bir uygulama deneyimi olmadan, sınırsız bir şekilde her türlü projeye imza atmalarının doğru olmadığını kaydetti. Mesleki Yeterlilik Sınavı’nın çıktıdaki gerçek kaliteyi göstereceğini de belirten Prof. Dr. Muhammed Şahin şunları söyledi: “Örneğin mezunlarını bu sınavdan geçiremeyen üniversitelere, daha sonraki yıllarda talep azalacak veya hiç olmayacaktır. Bunu bilen mütevelli heyet ve üniversite yönetimi mezun vermeden önlemini alacaktır.”

SINAV NASIL UYGULANIYOR?

Mesleki Yeterlilik Sınavı’nın mühendislikteki karşılığı Yetkin Mühendislik olarak biliniyor. Yetkin Mühendislik Lisansı, Amerika'da kamu yararına çalışan Ulusal Yetkin Mühendislik Sınav Konseyi tarafından veriliyor. Yetkin mühendislik lisansını alabilmek için 4 aşama gerekiyor. Ön koşul olarak, öğrencinin mezun olduğu bölümün ABET akreditasyonu alması gerekiyor. Sınav kısmı ise iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada, ‘Mesleğin Temelleri’ni kapsayan bilgi birikimi ölçülüyor. İkinci aşama sınava girebilmek için 4 yıl iş tecrübesi gerekiyor. Sınavda ise öğrenci, mesleğin hangi alanında uzman olmak istiyorsa o alanda yetkin mühendislik sınavına girer ve ondan sonra yetkin mühendis olabilir.

 

Kaynak: posta

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.