Öğrenci Kariyeri Banner

Üniversite Hayatını Verimli Geçirmenin Yolları

Üniversite Hayatını Verimli Geçirmenin Yolları
university

[ad name="HTML"]
Sadece eğlenmek, okula gidip gelip dersleri vererek mezun olmak yetmiyor. Diplomadan sonra kendinizi kapısında bulacağınız yeni dünyaya yabancı olmamak için öğrencilik yıllarında azar azar iş hayatına atılmak gerekiyor. Tabii bunları yaparken de sosyalleşmeyi, arkadaş edinmeyi ve öğrenciliğin tadını çıkarmayı atlamayın. Kariyer koçu Yasemin Sungur, öğrencilere 4 yıllarını en verimli nasıl geçirecekleri ve mezun olmadan önce yapılması gerekenler konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor:

1. YIL

- Okulun her köşesini tanımaya zaman ayrın, her yere girin, çıkın, eviniz kadar iyi öğrenin. Rahatlık duygusunu yakalayın. Öğrencilikten keyif alırsanız, hem başarılı olur, hem çok iyi vakit geçirirsiniz.
- Sadece kendi bölümünüz değil, farklı bölümleri de ziyaret edin, farklı bölümlerden de çevre edinin. Aktif bir çevre ve karşılıklı yardımlaşmak iyi gelir.
- Bireysel gelişiminiz için en uygun zaman. Zamanı iyi kullanmak, iletişim becerileri, hafıza teknikleri, öğrenmeyi öğrenmek ve hızlı okumak konularında eğitim alın. Hepsi de hayatınız boyunca altın değerinde.
- Bir hobi edinin, hem de çok uzakta değil, okulunuzun diğer bölümlerinde size hobi gibi gelecek ne kadar farklı dersler vardır, misafir öğrenci olun. Sizi dinlendirecek ve özgürleştirecektir.
- Kendi bölümünüz ile ilgili üst sınıflardan arkadaş edinin. Sonradan yaşayacaklarınız ile ilgili deneyiminiz olur ve kendinizi hazırlarsınız.
- Kütüphaneyi keşfedin, farklı konularda kitap okuyun, hiç bilmediğiniz yazarlar ve kitaplar seçin. Kitap okuma gruplarına katılın, sizi her konuda geliştirir ve en iyi arkadaşlıklar böyle gruplarda oluşur.
- Tüm derslerinize mutlaka girin, dersleri iyi dinleyin, derste öğrenin, tüm hocalarınızla göz göze gelin ve sizi hatırlamalarını sağlayacak iletişim kurun.
- Kulüplerde ve derneklerde görev alın. Mesleki, kültür sanat, çevre ve doğayla ilgili kulüpler ve derneklerde görev alın.
- Okul bitince hangi mesleğe, hangi sektöre ve hangi alanlara gireceğiniz, uzman olacağınız konuyu bulmak konusunda hâlâ! kafanız karışıksa profesyonel destek alın ya da mezunlar ile iletişime geçin ve testler yapın. Yolunuzun net görünmesi sizin iyi öğrencilik yapma isteğinizi artırır.
- Gelecek planınızı yapmaya başlayın. Önünüzdeki 5 yıl için bir özel deftere notlar alın, istekleriniz ve yaşadıklarınız ile ilgili.
- Sevgiliniz olsun, el ele parklarda dolaşmak ne keyiflidir bu yaşlarda.

2. YIL

1.yıl yapılacaklara ek olarak;
- Okul ve öğrencilik ile ilgili hedefler belirleyin. Kısa vadeli hedefler olsun. Yaptıkça yenilerini ekleyin.
- Mesela şu dersten ilk sınavda bu puanı alacağım.
- Şu şirkete ulaşacağım ve en az 4 hafta staj yapacağım.
- Bu ay 4 film seyredeceğim, 2 kitap okuyacağım vb gibi hedefler koyun.
- Ders çalışın, arkadaşlarla toplaşın birlikte ders çalışın, çay, kahve için sabahlayın, öğrenciliğin şanındandır.
- Kulüpler ve/veya derneklerde aktif çalışmalara devam edin, süreklilik başarıyı getirir. Kulüpte kariyer, sanki bir şirkete adım atıyormuş gibi.
- Mecburi stajı beklemeyin, 1. sınıftan ilerde yapacağınız mesleğe uygun bir şirkette haftada 3-4 saatlik bir iş bulun.
- Gelecek planınız üzerinde çalışmaya devam edin. Örnek aldığınız kişilerin kariyer yolculuğu hakkında detay bilgiler alın. Size fikir verecektir.
- Hala bir sevgiliniz yoksa bu yıl mutlaka olsun.

3.YIL

- Geçen yıllardan dersiniz kaldıysa, son yıla bırakmadan temizleyin.
- Başladığınız konularda süreklilik devam etsin, başarının garantisi yapmaya devam etmek.
- Çalışmak istediğiniz sektörden şirketler okulunuza geldiğinde ilk adımı siz atın. Beklentilerini keşfedin ve fazlasıyla karşılık verin.
- İş deneyimi kazanmaya devam edin. Sektörleri ve şirketleri tanımak, mezun olduğunuzda CV’nizin satırlarını artıracak.
- Tüm stajlarınızı gerçekten yapın. Bu alanda çalışmayacağım nasıl olsa demeyin, çok şey öğreneceksiniz.
- Staj yaparken çevrenizi gözlemleyin, kafanıza uymayan şeyleri de önce gözlemleyin, neden öyle yapıldığını anlamadan eleştirmeyin.
- Farklı bir sektör ya da alandan mentör bulun kendinize.
- Gelecek planınız ne diyor? Planınız üzerinde çok karalama var mı? Ne kadar detaylı bir plan çıktı?

4.YIL

- En rahat seneniz, yaşasın okul bitiyor, kutlamalara başlayın.
- İlk yıldan itibaren söylediklerimi yaptıysanız okulu keyfini çıkartarak yaşadınız ve kendinizi geleceğe hazırladınız demektir.
- Dersler konusunda tüm alışkanlıklarımız aynen devam etsin.
- CV’nizi hazırlayın. Yaratıcılığınızı geliştirin bu konuda.
- Gelecek planınız kaç yıllık? Şimdi gelecek 10 yıla bakış zamanı. Güçlü bir dürbüne ihtiyacınız var.

Mezun olmadan önce

- Öğrencilikten keyif alın. Hayatın her alanında kendini geliştiren, öğrendiklerini hayata geçiren öğrenci olun, yaşayın.
- Okulun her imkânından faydalanın, kantinde sohbetlerine katılın, çimlere uzanıp, güneşlenin, okullar arası yapılan etkinliklerde yer alın,
- Kulüp çalışmalarına katılın ve kulüpte kariyer yapın. Yani üye olarak başlayın, başkanı olmayı hedefleyin.
- Üniversitelerarası değişim programlarına katılın, 1 yıl başka bir ülkede okuyun. Yaz kamplarına katılın.
- Mutlaka bir işte çalışın, özellikle satış ağırlıklı bir konuda çalışın, kendi paranızı kazanın ve öğrenciler için çok uygun olan trenle Avrupa gezisi yapın.
- Tüm mesele öğrenci gibi yaşamakta. Okulda geçirdiğiniz yılları öğrenci gibi yaşayarak geçirin, o zaman unutulmayacak anılar oluşuyor.

 

Kaynak: HürriyetKampüs


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.