Öğrenci Kariyeri Banner

Türklerin Bilimde Yol Gösterici Olduğunun 15 Kanıtı

Türklerin Bilimde Yol Gösterici Olduğunun 15 Kanıtı
 

İbni Sina ( 980 - 1037 )

İbni Sina doktorların sultanı olarak da bilinen bilim adamıdır. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi bir hekimdir. Hasta olma sebebi küçük organizmalar, civa ile tedavi yöntemi, Pastör 'e ilham vermesi, ilaç ustası, dış etkilere bağlı teşhis koyması, Botanik ve Zooloji ilmi, Fizik ve Jeoloji bilgisi ile ilme ışık olmuş bilim adamıdır.

ibni sina

 

Ömer Hayyam ( 1048 - 1131 )

Cebir bilimine binom formülünü armağan eden bilim adamıdır. Üçüncü dereceden bilinmeyen denklemlerle ilgili yazdığı bir eserinde bilinmeyen rakamın yerine Arapça 'da "şey" anlamına gelen kelimeyi kullanmıştır. Daha sonra bu eseri diğer dillere çevrilirken İspanyolcaya " Xay " olarak geçmiştir. Daha sonra bu kelime ilk harfine indirgenerek bilinmeyen rakamın simgesi " x " olarak kullanılmaya başlamıştır.

omer-hayyam

 

Akşemseddin ( 1389 - 1459 )

Çağının önemli bilim adamlarından olan Akşemseddin, Pasteur bulmadan çok önce Mikrop virüsünü keşfetmiştir. Bilim adamlığının yanında İstanbul'un fethinin manevi babası olarak bilinir.

aksemsettin

 

Ali Kuşçu ( 1403 - 1474 )

Ünlü Türk astronomi ve matematik bilginidir.

ali-kuscu

 

Fatih Sultan Mehmet ( 1432 - 1481 )

İstanbul 'u feth eden ve havan topunun icat eden, yivli topları döktüren Osmanlı padişahı ve bilim adamıdır. Fatih 'in icadı olan adı  " şahi " olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1,5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atan bir toptur. İyi bir siyaset adımı olması yanında mükemmel bir mühendis olarak bilinir.

fatih

 

Piri Reis ( 1465 - 1554 ) 

400 yıl önce bugünküne çok yakın dünya haritasını çizen, Kristof Coloumb bulmadan Amerika kıtasının varlığını bilen büyük Coğrafyacı ve denizcidir.

piri

 

Mimar Sinan ( 1489 - 1588 )

Mimarlık sırrına bugün dahi ulaşılamayan sanat dahisidir.

mimar-sinan

 

Katip Çelebi ( 1609 - 1657 )

Osmanlı'da rönesansın müjdecisi  Coğrafyacı ve fikir adamıdır.

Katip Çelebi

 

Evliya Çelebi ( 1611 - 1682 )

Büyük Türk seyyahı ve meşhur seyahatnamenin yazarıdır.

Evliya-çelebi

 

Hezarfen Ahmet Çelebi ( 1609 - 1640 )

Havada uçan ilk Türk. Planörcülüğün öncüsüdür.

ilk-ucan-insan-hezarfen-ahmet-celebi

 

Lagarî Hasan Çelebi ( 17. yüzyıl )

Füzeciliğin atası, Osmanlı 'da füze uçuran Türk bilgin.

procs_267_1

 

İbrahim Hakkı ( 1703 - 1780 )

Büyük Sosyolog, Psikolog, Astronom ve Fen adamıdır. En ünlü eseri marifetnâme ve ilave olarak burçlardan, insan anatomisinden bahsetmiş Türk bilginidir.

ibrahim hakkı

 

İbrahim Efendi ( 17. yüzyıl )

Osmanlı 'da ilk denizaltıyı gerçekleştiren mühendistir.

ibrahim efendi

 

Cahit Arf ( 1910 - 1997 )

Cebir konusundaki çalışmalarıyla dünyaca ün kazanmıştır. Sentetik geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda yaptığı çalışmalar, cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin Arf değişmezi ve Arf halkaları gibi literatürde adıyla anılan çalışmaların yanı sıra "Hasse-Arf Teoremi" adı ile anılan teoremi matematik bilimine kazndırmıştır.

cahit-arf

 

Behram Kurşunoğlu ( 1922 - 2003 )

Genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan beyin güçlerimizden. Profesör Behram Kurşunoğlu Amerika 'da Florida Üniversitesinde teorik fizik merkezinde başkanlık yapmıştır. Behram Kurşunoğlu 1972'de fizik alanında Tübitak Bilim ödülü ile onurlandırılmıştır.

behram-kursunoglu-728x410

Unutmadan!!!

 

Aziz Sancar  (1946-)

Sancar, DNA'nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı ABD'li Paul Modric ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülüne'ne layık görüldü. Bu üç araştırmacı 30 yıldan uzun süre birbirlerinden bağımsız olarak ve büyük oranda bakteri hücrelerinde çalışmaktadır.  Sancar nükleotid kesim onarımı alanında buluşlar yapmış, Tomas Lindahl ve Paul Modrich ise diğer DNA onarımı mekanizmaları olan bazı kesim onarımı ve yanlış eşleşme onarımını keşfetmişlerdir. Aydınlattıkları temel mekanizmalar daha sonra insanlar dahil olmak üzere kompleks organizmalarda da gösterilmiştir. Örneğin, nükleotid kesim onarımı bozuklukları ile deri kanserleri arasında doğrudan nedensel ilişki bulunmuştur. Sancar ’a , İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi tarafından verilen Nobel Kimya Ödülü Alfred Nobel’in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen törende verildi. Ödül, İsveç Kralı Carl Gustaf tarafından takdim edildi. Sancar “beni ödüle götüren Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyetinin yaptığı eğitim devrimidir. Dolayısıyla bu ödülün sahibi Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti ’ni temsil eden Anıtkabir Müzesi'dir” diyerek Nobel Ödülü ile madalya ve sertifikasını Anıtkabir'e teslim etmiştir.  Ödül, Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenmektedir.

Aziz-Sancar-Kimdir2

 

Özel İçerik: Muhammet Fırat

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.